Изпитателни отсечки: Shockblaze KRS Pro 27.5 2016

Третият велосипед на Shockblaze, който тествахме тази година, бе карбонов ХС твърдак с размер на колелата 27.5. Докато намеря време да напиша подробното ревю за него, можете да добиете начална представа за качествата му чрез данните, засечени в изпитателните отсечки.

ОКОМПЛЕКТОВКА

Педали: с автомати

Разлики спрямо оригиналната окомплектовка: по-къса лапа – 70 мм

Тегло: 12.56 кг

Цена: 1999 лв.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАТЕЛНИТЕ ОТСЕЧКИ

Отсечка
Дата
Реално време
(минути)
Корекция
(секунди)
Виртуално време
(минути)
Състояние на отсечката и други бележки
Панчарево 1
07.04.2016 10:21

Сух асфалт, суха почва. Заключена вилка.
Панчарево 2
07.04.2016 04:15
0 04:15
Суха почва.
Панчарево 2,
първа част
01:38
0 01:38
Суха почва.
Панчарево 2,
втора част
02:37
0 02:37
Суха почва.
Панчарево 3
07.04.2016 09:22

Суха почва. Отключена вилка.
Панчарево 4
22.04.2016 02:49
10 02:39
Суха почва. Среща с пешеходци, заради която изгубих много време, затова е и голямата корекция.
Локорско 1
31.03.2016 17:41

Сух асфалт и суха почва. Заключена вилка.
Локорско 2
31.03.2016 16:03

Предимно суха почва, само на обичайните места локви с малко кал около тях. Отключена вилка.
Локорско 3
31.03.2016 04:34
0 04:34
Изцяло суха почва и скали.
Кътина
22.03.2016 03:55
0 03:55
Изцяло суха почва, идеално сцепление.
Кладница


КРАТКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Засега това е най-лекият велосипед, който е минал в ръцете ми през изпитателните отсечки, затова не е учудващо, че във всички етапи нагоре той даде най-добри времена до момента. Изненадах се обаче колко по-добри бяха те в сравнение с другите два велосипеда, за които имаме данни – на късите и интензивни изкачвания над Панчарево подобрението бе повече от минута, даже минута и половина по пресечен терен! На първата отсечка над Локорско KRS Pro също свали повече от минута и единствено на по-равното второ изкачване разликата бе по-малка, но пак в негова полза. Преднината му нагоре не е за пренебрегване, което напълно съответства на предназначението му.

И ако резултатите при изкачването бяха (повече или по-малко) очаквани, то времената при отсечките надолу са още по-интересни и изненадващи.

Реклама

На отсечката Панчарево 2 в цялост KRS Pro 27.5 даде най-доброто време до момента! Вероятно си мислите, че велосипедът е много повратлив и завива добре на остри завои – това по принцип е вярно от гледна точка на геометрията, но точно на тази пътека не успях да се възползвам от тези му качества, защото сцеплението не достигаше и не получавах достатъчно увереност откъм гумите, за да го натискам агресивно в завоите, така че по-скоро го карах предпазливо, но заради ниското си тегло байкът ускорява много леко и пъргаво и точно това му донесе голямата преднина. При разглеждане на времената за първата и втората части на отсечката се вижда как в първата, по-равна и с доста педалиране част, KRS Pro 27.5 е натрупал внушителна преднина, докато във втората всъщност е бил най-бавен, но не много повече от другите. 

Специално внимание искам да отделя на отсечката Панчарево 4. Мнозина от вас ще намерят основание да игнорират резултата от нея, тъй като той вероятно не е най-доброто, на което е способен байкът. При първото си каране по пътеката с KRS Pro 27.5 паднах заради загуба на сцепление на един от най-опасните завои. Байкът се размина по чудо от търкулване в близката пропаст, аз се прибрах с усукване на коляното. След подобна случка второто каране по пътеката (две седмици по-късно) бе значително по-предпазливо, което доведе и до най-слабо време по тази отсечка. На всичкото отгоре застигнах двама бегачи, като единият си беше пуснал музика в слушалките и се наложи да намаля до неговата скорост и да извикам цели три пъти, преди да ме чуе и да ме пропусне. Заради тази среща въведох и доста голяма корекция спрямо реалното време.

При спускането над Локорско KRS Pro 27.5 се нареди в средата между двата други модела на Shockblaze. Не е изненадващо, че даде по-добро време от R5 29, защото все пак има доста по-добре работеща вилка, но голяма част от тази преднина всъщност се дължи отново на доброто ускорение след завоите и техничните участъци. На най-грубите и трудни секции доста се измъчих и в края на спускането може би бях най-уморен (спрямо другите два байка до момента) – това също е закономерно, доколкото става дума за ХС велосипед, който не прощава и не спестява при каране по трудни терени.

По отсечката над Кътина байкът даде учудващо добро време – само с десетина секунди по-слабо от това на Trace Race и с половин минута по-добро от R5. Обяснението е просто – по-голямата част от пътеката не е много трудна, а ускорението в по-равните участъци (и в краткото изкачване) си каза думата. В долната, технична и груба част карането бе малко разтърсващо и не съвсем комфортно, но това не попречи на KRS Pro 27.5 да завърши с доста добро време.

За жалост не ми остана време да пробвам байка на отсечката над Кладница. Падането и контузията ми попречиха да го направя в планирания за това период, а след това започнаха дъждовните дни и в крайна сметка го върнах, без да имам време от тази пътека.

Като заключение дотук мога да кажа, че KRS Pro 27.5 е доста бърз велосипед – не само нагоре, както може да се очаква, но и надолу, най-вече заради отличното ускорение. Времето по дадена пътека обаче не е всичко, освен може би при състезание. На по-лесни пътеки байкът не само е бърз, но е и приятен за каране – типичен пример за това е по-голямата част от пътеката над Кътина, както и отсечката Панчарево 2. На груби и технични терени обаче (Локорско и долната част на Кътина) KRS Pro 27.5 може да постигне добро време, но трябва да сте готови за сериозно раздрусване, труден контрол и бързо натрупване на умора в ръцете и краката. С други думи – типичен ХС велосипед – ефективен и бърз нагоре, пъргав и надолу, но за сметка на комфорта и на моменти критичен за контролиране върху проблемни терени.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>