Изпитателни отсечки: Shockblaze Trace Race 2016

Пълното ревю за този велосипед публикувахме още през месец февруари, но нарочно го задържах още малко, за да може да го развъртя по изпитателните отсечки. И това си струваше, тъй като в някои отношения този байк ме изненада отново, и то много приятно!

ОКОМПЛЕКТОВКА

Педали: платформени

Разлики спрямо оригиналната окомплектовка: понижаващ кол за седалка

Тегло: 14.7 кг

Цена: 2999 лв.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАТЕЛНИТЕ ОТСЕЧКИ

Отсечка
Дата
Реално време
(минути)
Корекция
(секунди)
Виртуално време
(минути)
Състояние на отсечката и други бележки
Панчарево 1
17.03.2016 11:22 Сух асфалт, леко влажна почва в гората, отделни локви с кал. Заключено окачване.
Панчарево 2
17.03.2016 04:33 8 04:25 Вижте долните редове за първа и втора част
Панчарево 2,
първа част
17.03.2016 01:59 4 01:55 Суха или леко влажна почва, но в началото с няколко кални участъка в равните части, което доведе до сериозно забавяне.
Панчарево 2,
втора част
17.03.2016 02:34 4 02:30 Среща с пешеходци точно между два от най-острите завои  доведе до съществено забавяне, защото се наложи за момент да спра.
Панчарево 3
17.03.2016 10:52 Суха или леко влажна почва, с няколко кални участъка в края, в равните части, което не доведе до сериозно забавяне. Отключено окачване.
Панчарево 4
17.03.2016 02:31 0 02:31 Предимно суха почва, отделни петна с влага или засъхваща кал.
Локорско 1
20.03.2016 19:00
Сух асфалт и суха почва. Заключено окачване.
Локорско 2
20.03.2016 16:30
Предимно суха почва, само на обичайните места локви с малко кал около тях. Отключено окачване.
Локорско 3
20.03.2016 04:10
0 04:10
Изцяло суха почва и скали.
Кътина
20.03.2016 03:46
0 03:46
Суха почва, само един участък с малко вода по пътеката, не се отрази на скоростта.
Кладница
18.03.2016 02:43 12 02:31 Съвсем леко влажна почва, идеално сцепление.
Паднало на височина дърво в последната част ме забави много, затова се наложи да сложа голяма корекция.

КРАТКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Засега единственият велосипед, с който мога да сравня Trace Race чрез изпитателните отсечки, е Shockblaze R5, макар че двата байка са напълно различни като предназначение, геометрия, ниво на окомплектовката и размер на колелата.

Най-изненадващо за мен бе това, че в отсечките с изкачване над Панчарево и Локорско Trace Race даде по-добро време, и то отчетливо по-добро – с около половин минута при късите отсечки над Панчарево и с около една минута на по-дългите над Локорско. Като усещане байкът не изглежда пъргав и бърз нагоре, но това се оказа подвеждащо. Мога да си го обясня с няколко неща: първо, Trace Race e малко по-лек от R5; второ, при него скоростната система е с по-голям обхват, най-вече по отношение на по-ниски предавки; трето, при стръмни изкачвания по-малките колела би трябвало да се търкалят и да ускоряват по-лесно.

На втората част от Панчарево 2 и на Панчарево 4 Trace Race изглеждаше много по-пъргав и игрив на завоите, но това не доведе до сериозна разлика във времената (поне засега не изглежда впечатляваща, тепърва ще видим как ще се представят други велосипеди). Може би не посмях да го натискам достатъчно на тези тесни пътеки.

Реклама

Обаче при спусканията над Локорско и Кътина… с Trace Race свалих по над 40 секунди спрямо времената на R5! По скалите над Локорско това не ме изненадва, защото там окачването със сигурност играе съществена роля, но разликата по пътеката над Кътина за мен е доста учудваща – там вилката и окачването имат голямо значение в долната част, но Trace Race бе много бърз и повратлив навсякъде и особено в първите две части на пътеката. Тепърва ще става интересно, когато започнем да го съпоставяме с други АМ и ендуро байкове. Мога обаче със сигурност да кажа, че и над Локорско, и над Кътина усещах този велосипед много лек, пъргав и повратлив за каране. Това се дължи на комбинацията от къса рамка, ниско средно движение и сравнително голям челен ъгъл, но заради последното имах и 1-2 плашещи ситуации (склонност към „човкиране“). И на двете пътеки в долната част направих някои грешки, дължащи се на умората, натрупана дотам, но това е част от пробата и байкът ги прощава, а в края на пътеките бях значително по-малко уморен, отколкото с твърдака.

Trace Race е и първият байк, за който имам засечено време на отсечката Кладница. По нея условията бяха перфектни, като изключим едно паднало дърво, което наложи да сляза от байка и да го пренеса над него, заради което въведох и доста голяма корекция (наум преброих внимателно изгубените секунди). В горната, доста игрива част на тази пътека байкът бе великолепен – бърз, подвижен и игрив, а в долната, стръмна и доста технична част окачването му газеше без проблеми, но челният ъгъл не предразполагаше към по-смело отпускане на спирачките. Тепърва ще видим как се съпоставя той с други велосипеди по тази чудесна пътека.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>