Rock Shox 2017: SID – прераждането на шампиона

Няма друга вилка на пазара, която да е така свързана с ХС карането, както модела SID на Rock Shox. Повече от десетилетие този модел е една от най-леките вилки за планински велосипеди, но ниското тегло не е единствената му отличителна черта. През годините SID се променяше в крак с новите технологии, изисквания и тенденции, така че ако в началото основният акцент беше върху теглото, постепенно приоритетите обхванаха и неща като коравина, качествена амортизация и разширени възможности за настройка. Всичко това в най-съвременна форма виждаме при поредното ново поколение на този 100% ХС модел.


Именно от тясната специализация на SID започваме прегледа на новостите. В миналото имаше периоди, в които вилките от тази серия споделяха общи детайли с други вилки, позволяваха вътрешна промяна на хода и т.н. Това не са лоши неща, обаче някои от тях добавят допълнително тегло, така че за 2017 г. Rock Shox изоставят тези функции в полза на по-малък грамаж. Всички тръби и детайли в новия SID са оразмерени и сметнати само и единствено за 100 мм ход (при OEM моделите има и вариант с 80 мм ход) и това е едно от нещата, които водят до 100 грама по-ниско тегло в сравнение с досегашния модел.

В същото време коравината е на добро ниво, като за нея допринасят конусовидният стержен, горните тръби с диаметър 32 мм, дизайна на ботушите и проходната ос 15 мм. Важна опция в това отношение са и т.нар. Torque капачки за оста на предната главина, които увеличават значително контактната площ между главината и ушите на вилката, с което с повишава и коравината.

Проходната ос Maxle е във вариант Ultimate при моделите за крайния пазар и Stealth при тези за вграждане в готови велосипеди. Сред по-дребните външнозабележими новости са и новите регулатори, както и водач за маркуча на предната спирачка, който може да се монтира без инструменти.

Пневматичната пружина Solo Air също е преработена изцяло за това ново поколение SID, оптимизирана за 100 мм ход и с по-линейно действие, което може да бъде променено към повече прогресивност чрез добавянето на дистанционни втулки от горната страна. Отделно от тях има и вграден буфер срещу „продънване“, а уплътненията са от материал с по-ниско триене и с по-добро представяне при ниски температури (това подобрение е направено и в моделите Reba, Revelation, RS-1 и Bluto).

Два от моделите в серията SID – World Cup и RLC – използват и новия патрон за амортизация Charger, познат от вилки като Pike и Lyrik, който е с разширяващ се мехур и с доста настройки за амортизацията. Конкретно при SID можете да избирате основно между отключено и заключено положение, като при отключеното можете да регулирате и компресията, а при заключеното е предвиден праг за активиране на вилката при по-силен удар отдолу. Фабрично е настроена и амортизацията при високоскоростно сгъване, както и т.нар. Rapid Recovery Rebound, т.е. забавянето при разгъване след по-рязко сгъване, докато разгъването в първата част на хода се регулира от потребителя. При другите два модела SID – XX и RL, които са с по-ниска цена, се използва патрон Motion Control. Всички вилки от серията разполагат и с т.нар. Dig Valve™ – клапан, който осигурява поддръжка в средната част от хода.

Повечето нови вилки SID предлагат възможност за дистанционно заключване чрез командата OneLoc™, оперираща чрез жило и продавана като допълнителен аксесоар. При модела ХХ пък командата е хидравлична – XLoc Full Sprint™, като тази вилка се предлага единствено в този вариант (с дистанционно заключване).

Важно е да отбележим, че само при най-скъпия модел – SID World Cup – короната и стерженът са изработени като цял детайл от въглеродни нишки, а горните тръби са с т.нар. Fast Black покритие, което е използвано и при RLC.

Всички вилки от серията се предлагат за 27.5 и 29-цолови велосипеди, включително за т.нар. Plus размери, т.е. във варианти с 15х110 мм проходна ос наред със стандартната 15х100 мм.

Пълните спецификации на всеки от моделите можете да видите в следната таблица:

Ето ги и цените:

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>