Велопарк Златица ви очаква!

Какво е необходимо, за да наречем едно място велопарк? Планински курорт? Лифт/извозване? Поддържани трасета за каране? Състезания? В някои случаи всички тези неща са налице, но има сред тях някои по-важни, които на практика могат да превърнат едно място в байкпарк. Наречете го неофициален, некомерсиален или каквото друго искате, но щом говорим за район, в който хората обичат да карат и го правят редовно, в който има организирано извозване догоре и поддържани пътеки с разнообразни препятствия, то можем лесно да го наречем байкпарк. От тази пролет, благодарение на клуб „Свободно измерение“, Златица е точно такова място!


Не че някога не е била, особено за живеещите наблизо и активно каращи и поддържащи пътеките членове на спортния клуб „Свободно измерение“. Още след първото състезание Купа Златица спускачи от София, Пловдив и цялата страна започнаха от време на време да посещават стръмните южни склонове на Стара планина над с. Църквище, особено пък в пролетите и есенни месеци, когато снегът бързо се „изпарява“ и оставя след себе си сухи пътеки, по които карането винаги е наситено с адреналин.

Освен състезателното трасе, над Златица има и други пътеки, които не са известни на всеки, но са не по-малко хубави. Точно те са в основата на този своеобразен байкпарк и за да приключа с темата, засягаща стереотипите относно това понятие, ще припомня мимоходом, че във Великобритания например повечето байкпаркове всъщност нямат лифтове, но имат трасета, извозване и т.н. Иначе казано, това е един добре утъпкан и доказано полезен път за развитие на планинското колоездене на местно ниво и за създаване на разнообразна и достъпна инфраструктура за каране на национално.

Вярвам, схванали сте вече идеята, но статията не би била пълна, ако не цитирам самите създатели на Велопарк Златица, клуб „Свободно измерение“:

Поради големия интерес към трасетата за спускане в района над гр. Златица, клуб Свободно измерение създава неформално Велопарк Златица. Отворените трасета в момента са това за Купа Златица и още едно, като се очаква скоро да отворим и трето. „Свободно измерение“ се грижи за колаборацията между всички и за поддръжката на трасетата. Занапред ще имаме още повече елементи по трасетата.

Нашата цел е да поддържаме в свободното време въпросните трасета, да отваряме нови и да координираме транспорта до старта. Извозването се осъществява от бусове, като всеки носи отговорност за коректното подреждане/обезопасяване на колелото си. Времето за тренировките и цената за извозване зависят от предварителните уговорки между желаещите групи карачи и собствениците на бусове. Колкото по-рано се уговори тренировъчен ден, толкова по-добре. Цената зависи от броя хора и курсове. Никой няма за цел да забогатява от това, а идеята е на принципа на споделения транспорт. Молим за приятелско отношение и разбиране към нас или шофьорите, и няма да толерираме нищо извън това. Паркът е на доброволчески начала, за което ние отделяме време и усилия. Целта ни е да популяризираме спорта и да прекарваме хубаво време с приятели/колеги в планината.

Засега имаме двама шофьори с бусове:
Георги Томев (бащата на Ани Томева) – 0883 341 488
Иван Великов – 0886 562 641

Е, какво чакате? Времето в Златица обикновено е хубаво, почвите обикновено са сухи, а дните за каране вече са дълги и топли!

Всякаква въпроси и информация за байкпарка можете да задавате/намерите във Facebook страницата му:

https://www.facebook.com/Вело-Парк-Златица-470472429811800/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>