Български учени откриха корените на планинското колоездене в праисторически времена

На 5 декември 2015 г. изследователи от специалност „История“ към институт МТБ-БГ на БАН направиха неочаквано и сензационно откритие. Тогава те нарочно не оповестиха интересната находка, за да може изследванията и датирането на артефактите да бъдат извършени на спокойствие, но сега резултатите са готови и… шокиращи!

При експедиция, проведена в района на Стобските пирамиди, учените достигнали до природния феномен от горната му страна, която не е достъпна за масовите посетители, и забелязали интересни скални рисунки:

Опитните изследователи веднага различили в „драсканиците“ не само силуетите на хора, но и профила на велосипед, за който можело дори да се предположи, че е планински. В следващите няколко месеца находката била проучена най-подробно и се оказало, че рисунките, неизвестни до този момент на научната общност, вече са датирани несъмнено като дело на праисторически хора и изобразяват изправени човешки същества и един велосипед между тях.

Все още има спорове какъв е смисълът, вложен в тази сцена. Според едни рисунката изобразява принасяне на велосипеда в жертва на неизвестно древно божество. Според други самият велосипед е обожествен и трите човешки фигури извършват нещо като молитва или поклонение. Трети вярват, че на скалата е запечатана една от първите сделки, в които обект на продажба е двуколесно превозно средство. Има и други теории, но засега те намират по-малко поддръжници.

Във всички случаи едно е сигурно – българската територия, която и преди е била смятана за една от люлките на съвременната цивилизация, вече безспорно може да претендира за челно място в тези класации, защото това е най-старото известно изображение на колело, и не просто на едно, но на две колела, свързани в по-сложен механизъм, представляващ транспортно средство.

Не по-малко интересно е самото откриване на това древно изображение. В слънчевата декемврийска събота в края на 2015 г. групата изследователи предприемат стандартна експедиция за откриване и картиране на забравени пътеки за планинско колоездене, като избират района на Стобските пирамиди. В проучването се включват: ст.н.с. Л.Админски, който е специалист в тази област и професор по историческа навигация в СУ „Св. Климент Охридски“; арх. А.Ботушарков, известен с монографията си „Древните архитектурни традиции в съвременните велопаркове“; инж. П.Т.Мавров, основател на катедра „Софтуерна археология“; д-р М.Байчева, специалист по антропология, която е разработила метода за разпознаване на различните древни култури по особености на лицево-челюстната структура; К.Зеров, специалист по въздушно наблюдение и височинна работа. Предприемайки експедицията, екипът се опира на предходни проучвания в района, осъществени от доц. К.Великанов, който обаче така и не отделя специално внимание на пирамидите; както и на ценните сведения и морална подкрепа от страна на акад. Д.Щурчев, който всъщност се опитва да ги насочи в съвсем различна посока, но базирайки се на предишен опит с неговите напътствия, учените решават да следват свой собствен план, което именно ги отвежда до ключовото място с неочакваната находка.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>