Shimano 2017: Deore XT Di2

Дойде време и за новостите от страна на Shimano за сезон 2017. Първите неща, за които японският производител повдига завесите, са новата група с електрическо превключване на скоростите Deore XT Di2 M8050 и напълно обновената серия SLX. Ще ги разгледаме в две отделни статии.


Deore XT Di2 M8050

Няма нищо нелогично в подобно развитие. След като XTR се сдоби с електрически вариант, въпрос на време беше тази технология да бъде внедрена и в по-достъпната, но все пак символ на високо качество група Deore XT. Нещо повече – при нея виждаме нововъведение, което дори липсваше при XTR, но ще може да бъде добавено/съвместимо и с нея – безжична Bluetooth връзка с контролния панел на системата Di2, която позволява и на механиците в сервиза, и на самите потребители да комуникират с нея чрез лаптоп, таблет или смартфон и да настройват различни параметри на превключването.

И досега това бе една от ключовите характеристики на Di2 – възможността да се задават различни режими/алгоритми/шаблони за полуавтоматично превключване. Може би си спомняте какво означава това – системата винаги се старае да постигне максимална ефективност и правилност на предавките, така че в определени случаи, когато колоездачът желае да премине на по-ниска или по-висока предавка и пътят на веригата за съответното предавателно отношение не е оптимален според зададения шаблон, електронната скоростна система може вместо да направи поредно превключване отзад, да направи превключване отпред и да коригира с 1-2 предавки отзад. На практика тези полуавтоматични режими, наречени Synchronized Shift, позволяват да се използва само една команда, чрез която да се избира просто по-висока или по-ниска предавка, а оттам нататък системата има грижата да избере най-подходящата комбинация от венци. Потребителите не са длъжни да ползват тези предварително зададени шаблони, но могат, ако желаят, да създадат и свой предпочитан алгоритъм за превключване на предавките. Освен това могат да настройват скоростта на превключване на няколко предавки наведнъж и други функции на системата.

Основната функция на Di2, разбира се, е превключването на предавките. В това отношение потребителите могат да се възползват от няколко предимства. На първо място, превключването е изключително лесно и не изисква никакво усилие от колоездача. Ръцете ви са уморени от дългото спускане? Няма проблеми – натискането на бутоните на командата, които могат да бъдат разположени на най-удобна за пръстите позиция, изисква наистина минимално усилие. Оттам нататък моторчетата в дерайльорите имат грижата да преместят веригата на по-голям или по-малък венец, като тяхната сила е два пъти по-голяма, отколкото при шосейните групи с Di2, защото от планинските компоненти се очаква да работят под по-голямо напрежение, да се справят и в условията на кал, прах и други затруднения. Важен детайл е и корекцията, която предният дерайльор извършва в позицията си –  при всяко превключване отзад той също се премества  леко в съответната посока, за да е сигурно, че на никоя предавка веригата няма да задира в клетката му.

Deore XT Di2 се захранва от нов модел батерия, която според данните на Shimano може да издържи поне 700 км и то в условията на интензивно ползване, т.е. при честа смяна на предавките. Зареждането на батерията отнема 90 минути, а когато е външна (защото има и вариант за вътрешна, интегрирана в рамката), подмяната ѝ с резервна (ако сте решили да имате две) е съвсем лесна.

Задният дерайльор е от типа Shadow RD+ със стабилизатор на рамото и блокирано движение към рамката.

Командите са палцови на вид, но вече споменахме, че на практика вместо лостчета те имат бутони, които действат само с лек натиск върху тях.

Освен върху контролния дисплей, чрез безжичната технология D-Fly данните за нивото на батерията и за предавката, на която се намираме в момента ,могат да бъдат възпроизведени и на друго устройство от типа на велокомпютър.

Системата Di2 е максимално защитена от вода, кал, прах и други неблагоприятни условия, което за планинските колоездачи е особено важно. Shimano набляга на това, че действието на Di2 щади в много по-голяма степен и самите компоненти, така че и в това отношение може да очаквате повече издръжливост от тях.

Очаква се серията Deore XT Di2 M8050 да бъде на пазара през септември 2016 г.

http://cycle.shimano-eu.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>