Canyon набелязва линията за спускане с модела Sender

Заглавието на статията съответства на рекламното мото (Draw The Line), избрано от германския производител за кампанията по представяне на чисто новия модел за спускане, наречен Sender. Подробностите за него бяха обявени броени дни преди откриването на DH сезона в Световната купа и със сигурност ще са интересни не само за почитателите на тази дисциплина и на тази марка (а двете групи сами по себе си не са никак малобройни).


Едно от първите неща, които правят впечатление е, че Canyon се „хвърлят“ директно на карбонов преден триъгълник и дори твърдят, че го правят не толкова заради по-ниското тегло, колкото заради здравината и виброобиращите свойства на композитния материал. Подобен подход вече видяхме и от други производители, което просто потвърждава тенденцията моделите от най-висок клас да са изработени от въглеродни нишки. Canyon твърдят, че добрият дизайн и прецизната изработка на рамката с достатъчно напластяване на подходящите видове карбонов плат на необходимите места водят до изключителна здравина и издръжливост във времето. За всеки случай компанията добавя и предпазители за някои зони – долната тръба в областта пред средното движение и при челото за защита от тръбите на двукоронни вилки (тези буфери играят ролята и на вход за маркучите/броните към вътрешността на рамката, където за тях са предвидени отделни тръби, през които да минават).

Задният триъгълник обаче е алуминиев – от сплав 6066 Т6. За момента Canyon смятат, че от задницата не могат да спестят толкова тегло, а в същото време тя е най-вероятно да понесе удари при падане, така че е най-добре да не е карбонова, за да е по-евтина за подмяна в случай на нужда.

На пръв поглед Sender използва нова, интересна система за задно окачване, но на практика това е четириставна конструкция с две допълнителни връзки, които задвижват задния амортисьор. Каква е идеята зад всичко това? Двете връзки се наричат MX Link и са заимствани като идея от окачванията на кросовите мотори (оттам и името). Тяхната единствена задача е да моделират кривата на окачването, т.е. промяната в коефициента му по протежение на хода, докато за кинематиката (ефективност при педалиране, линия на движение на задната ос, вкл. удължаване на веригата, и поведение при спиране) се грижи четириставната конструкция. Canyon твърдят, че са намерили оптимален баланс между педалирането и ритането на педалите при сгъване на задницата, като същевременно са осигурили независима работа на окачването при активно спиране.

Чрез MX Link пък те са обособили три зони от хода на окачването, в които то има различни характеристики – най-общо казано, променящи се към прогресивност. В началото на хода, включително и заради използването на въздушен заден амортисьор, окачването го сгъва с голяма сила, така че да преодолее началното му съпротивление и да осигури максимална отзивчивост и мекота около нивото на началното сгъване. В средната част на хода силата върху шока намалява, за да не се получава излишно „затъване“ и да се осигури ефективност при изпомпване и въздействие върху велосипеда, но без да се компрометира изглаждането на средните по размер неравности. В последната част на хода окачването е прогресивно, за да пречи на шока да се „продънва“ при тежки приземявания и високи натоварвания.

Като споменах начално сгъване, вниманието на Canyon към детайлите стига дотам, че са добавили два засичащи се маркера на една от ставите на окачването, така че човек лесно да настрои перфектния за рамката саг, без да му се налага да гледа процентите сгъване на буталото на шока. Други интересни детайли по рамката са калникът, предпазващ окачването и шока от кал и камъни, предпазителите за петите по тръбите на задницата, интегрираната скоба за кола на седалката и др.

Не по-малко важна от работата на окачването е геометрията. И тук подходът на Canyon не ни изненадва – освен добрите базови стойности, инженерите на компанията са заложили и добри възможности за промяна на дължината и/или челния ъгъл. Второто става чрез подмяна на чашките, които позволяват +/-1° спрямо стандартните 63°. Това води и до увеличаване на междуосието, но в допълнение можете да увеличите и дължината между курбелите и задната ос от 430 на 466 мм. За целта ушите имат два отвора за оста, а накрайниците за спирачката (тип Post Mount) също се местят. 

Ето ги пълните данни за геометрията:

А ето ги и трите окомплектовки, в които се предлага Sender. Както може да се очаква от компания-лидер в директните продажби, цените са доста добри, макар че с всички съвременни технологии и материали, е трудно да наречем който и да е топ-велосипед достъпен.

За финал (а може би с него трябваше да започнем) можете да гледате и видеоклипа, посветен на новия DH байк:

Пълни подробности за велосипеда можете да прочетете тук:

https://www.canyon.com/en-bg/gravity/sender/

https://www.canyon.com/gravity/sender/technology/Whitepaper_Sender_EN.pdf

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>