Rock Shox 2017: Задни амортисьори Deluxe и Super Deluxe

За 2017 г. Rock Shox представя два нови задни амортисьора, които ще са флагмани сред продуктите за АМ/ендуро велосипеди. Deluxe и Super Deluxe са и първите шокове на компанията, които използват т.нар. метрични размери.


Както можеше да се предположи, става дума за изцяло нови размери на задните амортисьори, засягащи както дължината им (общата и на буталото, т.е. същинския ход на шока), така и закрепването им към рамката, т.е. размерите на втулките, които са необходими за това, респективно широчината на кобилиците/планките.

Защо нови размери? Според Rock Shox, започвайки на чисто, чрез преминаването към нови размери (които най-общо казано са с по-голяма дължина на шока от ухо до ухо за един и същи ход на буталото спрямо досегашните), инженерите им са успели да постигнат по-добро припокриване на втулките, увеличили са коравината на шока, сложили са по-добри уплътнения и в резултат на всичко това са намалили значително триенето в системата, а с това и работата на шока.

Освен по-дълги от досегашните, при новите размери има и по-къси (за еднакъв ход на буталото), които обаче са с друг тип закрепване, наречен Trunnion – при него болтът, служещ като ос, около която се захваща шокът, минава директно през тялото му (горната част над въздушния кожух), а не през отделно ухо. Това прави тези шокове с 25 мм по-къси от стандартните, което е сериозен плюс при рамки с малки размери или при системи с кобилица и вертикално разположен заден амортисьор, където горната тръба може да бъде свалена по-ниско.

Съществен плюс на метричната система, който се изтъква, е опростяването и намаляването на броя размери както на задните амортисьори, така и на крепежните елементи, свързани с тях. В следващите таблици можете да видите старите и нови размери:

Размери на задните амортисьори


Размери на крепежните елементи


Основната външна (видима разлика), между Deluxe и Super Deluxe е, че първият, бидейки ориентиран към ХС/АМ потребителите, е без допълнителен резервоар, а вторият, насочен към АМ/ендуро карачите, разполага с такъв. Това прави Deluxe и по-лек, но пък Super Deluxe е заимствал някои елементи в амортизацията си от DH модела Vivid Air, така че разполага с повече реглажи (три отделно регулируеми настройки за компресията) и цялостно система за смекчаване, която е ориентирана повече към спускането. При Deluxe амортизацията е като на Monarch.

Още повече са обаче подобренията, които са характерни и за двата модела. Ето по-важните от тях (освен споменатите и свързани с метричните размери): 

Counter Measure пружина – заимствана от Vivid Air, това е негативна пружина, която противодейства на началното съпротивление в основната въздушна камера, за да направи задният амортисьор максимално отзивчив още в началото на хода.

Избор между въздушна пружина Solo Air или Debon Air – разликата е във въздушния кожух, респективно обема на пружината, линейността и т.н. В общия случай Debon Air е по-скъпата и по-добра опция, макар че това винаги зависи и от конкретната рамка.

Bottomless Tokens – възможността за промяна на прогресивността на въздушната пружина чрез дистанционни втулки, добавени към нея и намаляващи обема ѝ, позната от новите вилки на Roxk Shox, е добавена и към задните амортисьори Deluxe и Super Deluxe.

Лагер вместо втулка в ухото на задния амортисьор – това е възможност, от която производителите могат да се възползват за горната или долна точка на захващане, в зависимост от това къде завъртането на оста е по-голямо (обикновено е между 70 и 120 градуса в единия край и между 5 и 15 в другия, затова се счита, че само в единия лагерът би намалил съществено триенето).

Ето и обобщена таблица за всички разновидности на Deluxe и Super Deluxe, включваща и теглото:

Засега новите задни амортисьори ще могат да бъдат закупени само като част от нови рамки или готови велосипеди. Както споменахме, техните размери не са съвместими с досегашните, затова все още няма и смисъл да се продават отделно. Макар да не е обявено, очаква се скоро Rock Shox да предлагат новите метрични размери и за останалите си модели. Компанията твърди, че ще продължи да поддържа и досегашните размери дотогава, докато има търсене за тях – очакват това да е за период около 5 години.

За финал – видеоклип, посветен на Deluxe и Super Deluxe:

www.sram.com

www.bikelab.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>