Race Sealant – нова уплътняваща течност от Stan’s NoTubes

Не знам дали NoTubes на Stan е първата уплътняваща течност за безкамерни гуми на пазара, но със сигурност това е продуктът, който накара голяма част от планинските колоездачи да захвърлят вътрешните гуми. През годините се появиха много подобни формули, хората се научиха да си правят заместители и в домашни условия, но Stan си остават лидер в този сегмент, а сега имат и нов продукт, наречен Race Sealant.

Както показва името му, той е насочен основно към хора, които се състезават с безкамерни гуми, но също толкова полезен може да бъде и на всеки друг потребител, стига да е готов да плати 15 долара над цената на обикновената формула на NoTubes за опаковката от 1 литър. Новият продукт е разработен в рамките на програмата Stan’s Racing Development division и според информация от състезателните боксове такава течност се използва от спонсорирани от компанията състезатели от години, без да бъде предлагана официално на пазара. И така, какви са разликите?

Race Sealant като химически състав не се различава от обикновената уплътняваща течност на Stan – използва естествен латекс, безвредна е за природата и има същите характеристики от гледна точка на стареене/съхнене, температурен диапазон и т.н. Разликата е в кристалите – частици, съдържащи се в течността, които на практика запушват пробивите в гумата. При Race Sealant тези частици (със стандартен размер) са два пъти повече, а освен тях има и известно количество по-големи кристали, наречени XL.

В резултата на това Race Sealant много по-бързо запушва пробойни в каркаса на гумата, а още по-важно е, че може да запушва и по-големи отвори в сравнение със стандартната течност. При състезателите тези качества са изключително важни, тъй като така губят по-малко налягане и разчитат на по-голяма сигурност при прещипване на външната гума на скали и остри ръбове.

Това обаче означава и още нещо – с Race Sealant трябва да се борави по-внимателно. Течността е по-гъста и е в състояние много бързо да запуши всеки вентил или спринцовка, поради което производителят препоръчва та да бъде наливана само директно в гумата (през борда, преди да бъде затворена). Препоръчително е също така, когато изпускате или добавяте въздух, вентилът да е разположен под ъгъл 90° спрямо земята, т.е. да не е в горно или долно положение, така че да се избегне попадане на повече течност във вентила.

http://www.notubes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>