Sram 2017: колела Roam 60 и главини 900

Поредните нови продукти, за които Sram съобщиха подробности, са АМ/ендуро колелата Roam 60 и главините с цифрово име 900.

Roam 60 и досега беше най-скъпия модел в тази серия, но за 2017 г. е претърпял съществена промяна – карбоновите капли вече са с вътрешна широчина 30 мм, което е значително повече от досегашния модел, който беше 21 мм. Това уголемяване би трябвало да увеличи драстично коравината, стабилността и дори здравината (разпределянето на натоварванията), а благодарение на композитния материал теглото не е нараснало драстично.

Предното колело тежи 750 грама, задното 875, което означава, че пълният комплект е с около 50 грама по-тежък от първото поколение, смятайки по данните от производителя. Това се отнася за най-леката конфигурация, тъй като има различни варианти с оглед на съвместимостта – за обикновен размер оси и за т.нар. Boost размери. Самите капли обаче засега са само в размер 27.5.

Повечето други технически детайли в готовия комплект колела са добре познати от досегашните модели. Храповият механизъм Double Time е с бързо зацепване и прецизна изработка; спиците са еднакъв размер както отпред, така и отзад, за да е лесна подмяната им; капачките за главините са абсолютно симетрични и еднакви, така че не могат да бъдат сбъркани (лява/дясна); може да изберете стандартен носач за задните венци или XD Driver за 1х касетите на Sram.

Като споменах капачките за главините, чрез различни комплекти можете да пригодите колелата за различни оси:
– при обикновения размер: 15х100 или 20х110 отпред и 135 QR или 12х142 мм проходна ос отзад
– при Boost размера: 15х110 мм отпред и 148х12 мм отзад.

Монтажният фланец за дисковете е за стандарта с 6 болта. Както и досега, колелата са наплетени с 24 спици, двойно кръстосване.

Новост при модела са десетте различни цвята лепенки, чрез които можете да индивидуализирате своя комплект колела в синхрон с цвета на рамката или с вашия творчески усет.

Творения като Roam 60 обаче не са особено евтини – препоръчителната цена за предно/задно колела е съответно 939/1043 евро.

Наред с наплетените колела, Sram представиха и главини от висок клас, които се казват просто 900. Технологиите, използвани в тях, не са по-различни и също са добре познати – към изброените горе можем да добавим извитите под ъгъл фланци (за да не се натрупват натоварвания между ръба на фланеца и спицата), лагерите Speedball, но това са неща, които са налични и при готовите колела.

Всъщност най-важното нещо по отношение на главините 900 е тяхната универсалност. Sram ги препоръчват за почти всички видове велосипеди (включително шосейни, за велокрос и др.) с изключение на тези за спускане и фрийрайд. Това е причината и за огромното разнообразие от размери на осите, с които са съвместими тези главини. Конвертирането се извършва чрез подмяна на капачките от двете страни, но за т.нар. Boost размери тялото на главината (и разстоянието между фланците) също е по-голямо.

Главините 900 се предлагат във варианти за 24, 28 и 32 спици; за дискове с 6 болта. Пълните им спецификации можете да видите на картинката долу, а цената е 82 евро за предната и 208 евро за задната.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>