Shimano 2017: Първи новости

Японският производител също започна да открехва завесата за продуктите за сезон 2017, които вероятно ще са на пазара още през лятото на настоящата година. Със сигурност за големите новини ще трябва да почакаме още малко, но ето какво бе споделено в днешното съобщение до медиите:


За най-скъпите серии – XTR и Deore XT – са разработени нови предни венци, предназначени за скоростни системи 1х11. Те използват специален профил на зъбите, наречен от японците Dynamic Chain Engagement (DCE). Целта е да се осигури максимално тиха работа и повече стабилност на веригата, по подбие на венците с широки/тесни зъби, каквито вече се предлагат от много производители. За момента обаче няма снимки на новите венци, нито допълнителна информация за тази технология.

В тази насока е новата касета CS-M8000, която е с най-малък венец 11 зъба и най-голям 46! Това означава, че скоростната система би имала обхват 418%, на практика почти равен с този на Sram (420%), но за разлика от техните касети, тази на Shimano ще е съвместима със стандартно тяло на свободното движение и при един и същи венец отпред ще предлага по-ниски предавки, което е добре дошло за АМ/ендуро байкове. И за този компонент все още няма снимки, но е посочено теглото – 450 грама.

Shimano са разработили и ново свързващо звено за 11-скоростни вериги – SM-CN900-11. То позволява бързи ремонти на пътеката, без необходимост от инструменти.

В средния клас също се очакват новости – засега информацията е за нови курбели с по-компактни венци, които ще допаднат на хората, които често се изправят пред стръмни баири. DYNA-SIS 11 FC-MT700 34-24T са кухи курбели за 2х11 скоростна система, докато MT500 е за 3х10 и е с венци 40-30-22 зъба.

В началния клас пък ще има нови хидравлични дискови спирачки, които няма да са част от никоя серия, но като ниво ще са точно под групата Acera. Имената на новите продукти са M365 и М315, като първите са с по-леко алуминиево лостче.

Заедно с тях бе представена и нова „гайка“ (притягащ пръстен) за дискове Center Lock. За разлика от досегашните, които се завиваха със същия инструмент като задните касети, новата гайка е пригодена за ключ за касети с външни лагери, което за много домашни и професионални механици може да е по-доброто решение.

Повече новини от Shimano очаквайте в следващите месеци.

http://cycle.shimano-eu.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>