Sram 2017: Нова линия спирачки Level

Втората порция новини от Sram е не по-малко интересна от първата – компанията представи нова линия спирачки, наречена Level и ориентирана към ХС и АМ колоездачите. Тя включва общо пет модела, които ще заместят някои от основните продукти на марката до момента в различни ценови класове.

Сред заместените обаче не са спирачките от серията Guide по простата причина, че Level заимстват много технологии именно от тях. Новата линия обаче е с двубутални спирачни апарати и по-ниско тегло.

Поименно петте нови модела са:
Level Ultimate – замества Sram XX
Level TLM – замества Sram X0
Level TL – замества Sram DB5
Level T – замества Avid DB3
Level – замества Avid DB1

С други думи, това е цялостно обновяване на спирачките Sram, засягащи продукти от началния клас до най-високото ниво.

Започваме с най-скъпия модел – Level Ultimate, който ще се продава в Европа с препоръчителна цена 324 евро. В него са използвани всички водещи технологии на Sram, оптимизирани за постигане на най-ниско тегло. Дизайнът на спирачния лост е изцяло обновен и е базиран върху Guide, но по-компактен и лек. Използвани са същият механизъм за затваряне на порта между резервоара и главния цилиндър с буталото, същите уплътнения, същият резервоар с разширяващ се мехур. Технологията DirectLink™ пък се грижи за бързата реакция на спирачката – тя се задейства почти веднага след натискането на лостчето. Level Ultimate са с нов механизъм за реглаж на отдалечеността, който обаче изисква използването на шестогран – скрит е от вътрешната страна при оста на лоста, която е с капсуловани лагери. Лостчетата са със скоба за кормилото, съвместима с комбинираща скоба Matchmaker X.

Спирачният апарат е монолитен, с две срещуположни бутала, всяко с диаметър 21 мм. От Guide Ultimate са взети технологиите Heat Shield – стоманена пластина, която намалява преноса на топлина от ротора и накладките към тялото на апарата – и Bleeding Edgе, улесняваща обезвъздушаването и пълненето на спирачките.

За постигане на тегло 318 грама (за предна спирачка с всички болтове, директен монтаж и 160 мм диск) Sram използват също така алуминиеви подложки на накладките, карбонова ръкохватка на лоста и титанови болтове.

При Level TLM основните детайли и характеристики са същите – и по отношение на лоста, и по отношение на спирачния апарат. Разликите, които водят до по-ниска цена (207 евро) и малко по-високо тегло (356 грама) са алуминиевата ръкохватка на спирачното лостче, използването на втулка (плъзгащ лагер) вместо капсулован лагер при оста и стоманени болтове. Този модел се предлага и в по-различен цвят – сив. 

При Level TL нещата отиват към по-ниска цена (111 евро) и още малко по-високо тегло (370 грама). Тук спирачният апарат е различен – вече не е монолитен, а от две слепени и стегнати с болтове части. Според твърденията на Sram обаче това не намалява спирачната му сила. Липсва и технологията Bleeding Edge. Спирачният лост обаче остава като цяло същият, а именно в него са най-важните елементи.

Подобно е положението и при Level T, която все още е с реглаж на отдалечеността, но гривната за кормилото не е с панта и един болт, а е от две части, скрепени с два болта. Това я прави съвместима с първото поколение Matchmaker и води до тегло 410 грама, но и до цена 89 евро.

Най-евтината спирачка Level ще струва 69 евро и въпреки това запазва основните вътрешни елементи в спирачния лост, заимствани от Guide. Тук обаче липсва реглаж на отдалечеността, а скобата за кормилото е масивна и с един болт, което означава, че не може да бъде монтирана/демонтирана независимо от ръкохватките и/или командите, нито да бъде комбинирана с последните. Предвид цената обаче, вероятно ще видим тези спирачки на доста велосипеди в началния клас, особено ако имат добра сила и модулация, както твърдят от Sram.

Всички продукти от серията Level, макар да са модели за 2017 г., ще са на пазара още от февруари 2016 г.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>