Sram 2017: Новата група NX ще направи скоростните системи 1х още по-достъпни

Sram започнаха революцията при скоростните системи с един венец отпред и макар че в момента на пазара има какви ли не решения (и евтини, и скъпи) за 1х10 или заместващи компоненти за оригиналните групи 1х11, отново Sram са тези, от които зависи в най-голяма степен технологиите 1х да станат максимално достъпни за масовия потребител. Процесът на поевтиняване започна миналата година с групата GX, но за 2017 година чисто новата серия NX ще направи продуктите 1х не просто изкушаващи като цена, но и по-лесно съвместими с някои традиционни стандарти и технологии. Всичко това може и да е свързано с някои компромиси (най-вече по отношение на теглото), но в същността си новите компоненти използват всички ключови технологии, допринесли за успеха на 1х до момента.


Курбели 1x X-SYNC™ NX

Както може да се очаква, курбелите NX използват технологията X-SYNC™ широк/тесен профил на зъбите, или по-точно казано, с изрязани между тях легла за звената на веригата. Цената на този компонент е 120 евро, а теглото между 680 и 780 грама в зависимост от конкретния вариант. Изработени са от алуминиева сплав от серията 6000, а пълните характеристики и съвместимостта с различни средни движения и предни венци можете да обхванете с един поглед на долната картинка:

Заден дерайльор NX 1×11 X-HORIZON™

Технологоията X-HORIZON™ осигурява движение на задния дерайльор при смяна на предавките само по хоризонтал, което прави превключванията по-леки, стабилизира допълнително веригата и премахва проблема с т.нар. „призрачно“ превключване, т.е. нежелана смяна на предавките заради външни напрежения. Изместването на горната ролка позволява поддържане на еднакво разстояние между веригата и съответния венец при всяка отделна предавка, а заключването на рамото в отворено положение улеснява демонтажа на задното колело. Задният дерайльор NX е за 11 скорости с подходящото за 1х. Теглото му е 322 грама, а цената 76 евро.

Палцова команда NX 11-SPEED X-ACTUATION™

На външен вид командата прилича на тези от по-скъпите серии, но за да постигнат цена 28 евро, Sram са спестили някои неща като съвместимостта с комбинираща скоба Matchmaker за спирачните лостчета и възможността за настройка позицията на изтеглящото лостче или на самата команда спрямо скобата за захват. Безспорно тези детайли са важни за ергономията, но и без тях командата е напълно съвместима с 1х11 предавки и доста лека – 142 грама. Важно е да отбележим и това, че максималният брой превключвания нагоре (към по-ниска предавка), които командата може да направи, е пет.

Команда NX 11-SPEED X-ACTUATION™ GRIP SHIFT

Любителите на въртящите се команди със сигурност ще останат доста доволни от наличието на такъв компонент в серията NX, който ще се продава на цена 35 евро. Още по-впечатляващо е, че той включва почти всички технологии, познати от високия клас на Sram, като вероятно разликата е основно в материалите. Тегло не е посочено, но ми е трудно да си представя да е високо, така че NX Grip Shift вероятно ще е доста изгодно предложение за всеки, който предпочита или иска да пробва такъв тип превключватели.

PC-1110 CHAIN

Не знам какво толкова бих могъл да напиша за веригата PC-1110. Проектирана прецизно за съвместимост с изрязаните зъбни профили на предния венец, със свързващо звено PowerLock®, тази верига тежи 232-273 грама и струва 14 евро. Щифтовете са плътни, а външните повърхности са полирани.

PG-1130 CASSETTE

И ако можем да говорим за „сърце“ при 1х11 системите, то това без съмнение е задната касета. PG-1130 не може да бъде наречена лека, но като се отчете броят на венците и размерът на най-големия (42 зъба), както и конструкцията и материалите, които позволяват цената да бъде сведена до 89 евро, теглото (538 грама) е съвсем приемливо. Много важен детайл при тази касета е това, че най-малкият венец е 11 зъба (а не 10), защото тя е съвместима със стандартно тяло за свободното движение на главината, а не с XD Driver. За много хора това ще е сериозен плюс, защото ще могат да монтират подобна касета дори на сравнително стари велосипеди. Точните размери на всички зъбни колела са 11, 13, 15, 17, 19, 22, 25, 28, 32, 36, 42 зъба.

Като част от представянето им Sram публикуваха и следния видеоклип:

Компонентите от серията NX ще стъпят на пазара за пръв път през април 2016 г.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>