Fox Racing Shox 2016 – вилки

В първата статия за продуктите на Fox Racing Shox през 2016 г. разгледахме задните амортисьори. Сега е време за повече подробности относно някои от вилките им за новия сезон. Повечето от тях споделят някои общи подобрения за 2016 г.

Така например, пневматичната пружина Float е изцяло обновена, което засяга всички модели – от серията 32, та чак до по-скъпия вариант на DH модела 40. Новото поколение отново е с две въздушни камери (позитивна и негативна) самоизравняващо се налягане в тях (в разгънато положение), но е по-лека и конструктивно с едно уплътнение по-малко – тези неща правят вилката още по-отзивчива в началния ход, т.е. по отношение на дребните неравности. Ходът може да бъде променян чрез подмяна на някои от вътрешните елементи, а прогресивността на основната камера се регулира чрез добавяне или изваждане на дистанционни втулки, които намаляват или увеличават обема ѝ. Нагледно обяснение за конструкцията и особеностите на новата пружина можете да видите в този видеоклип: https://vimeo.com/140848807.

Поне толкова важен е и новият патрон FIT4. Числото в името му показва, че става дума за четвърто поколение на тази система, чието пълно име е Fox Isolated Technology. Както и досега, патронът е напълно затворен и използва разширителен мехур, в който бива измествано маслото при сгъване на вилката. По този начин системата работи напълно обезвъздушена, което повишава постоянството в работата – независимо от температурата, продължителността и силата на натоварванията и т.н. Ключовите промени в патрона спрямо досегашните CTD засягат възможността за външни настройки, като цялостно конструкцията е заимствана от успешния патрон RC2, който се предлага при някои от вариантите на вилките 36 и при 40. Макар че при FIT4 отново са налице три основни позиции за компресията – отворена, междинна и твърда (мнозина веднага ще направят асоциация с Climb, Trail, Descent), плюс възможност за фина настройка на нискоскоростната компресия в отворена позиция при по-скъпите модели, разликите във вътрешното устройство а патрона са съществени – чрез по-дебел прът и нов дизайн на клапаните дебитът на масления поток е увеличен (както през клапана за сгъване, така и при този за разгъване), което цялостно подобрява работата и чувствителността на вилката. На FIT4 също е посветен един обяснителен видеоклип от канала на Fox: https://vimeo.com/140849299.

Една от сериите, които са напълно обновени за 2016 г., е 34. В нея са включени ХС/АМ вилки, като тези модели вече се предлагат само в размери за 27.5 и 29-цолови велосипеди. Макар външно почти да не се забелязват промени (с просто око), моделите 34 са с изцяло нови ботуши и конструкция, като целта е била най-вече допълнително намаляване на теглото. В комбинация с новите вътрешни детайли, за които стана дума горе, във вариант 27.5 със 150 мм ход Fox 34 Factory тежи 1,775 г, а при 29 със 140 мм ход теглото е 1802 г, които стойности са с около 200-250 г по-ниски спрямо предишното поколение. Вилките от високия клас Factory използват 15х100 мм проходна ос с ексцентриков лост за бърз монтаж/демонтаж без инструменти, конусовидна челна тръба и покритие Kashima за горните тръби. В серията 34 има и вилки за т.нар. 27.5+ размер, които са с 15х110 мм проходна ос и малко по-къс ход, но като цяло с почти същото тегло и характеристики.

Новост при серията 36, която включва АМ/ендуро вилки с ход между 140 и 180 мм, предлагани и в трите размера (26, 27.5 и 29), е добавянето на варианти с новия патрон FIT4. Всички вили от серията са с 15 мм проходна с QR лост, но и с възможност за използване и на 20 мм ос за тези, които желаят максимална коравина.

През 2016 г. в серията 36 се появява и специфичен нов модел с числовото име 831. Тази вилка е с ход само 100 мм, модифицирана пневматична пружина Float и модифициран патрон за амортизация с настройка на сгъването при висока и ниска скорост на буталото. Както се досещате, 36 831 е насочена към 4Х, дуал и dirt jump. И тук проходната ос е 15/20 мм, но не се затяга с ексцентриков лост, а с болтове.

И като говорим за проходни оси, като допълнителен елемент за надграждане Fox предлагат оста Kabolt. Странното име идва от Джоф Кабуш, за когото тази ос е разработена в рамките на програмата Racing Applications Development (RAD). Характерно за нея е извънредно ниското тегло – вариантът 15х100 мм е с 40 грама по-лек от QR оста със същите размери, т.е. спестявате 54% тегло при този елемент. Монтажът и демонтажът се извършват с шестогран 6 мм. Kabolt се предлага и в размер 15х110 мм.

Пълната линия вилки на Fox за 2016 г. можете да разгледате на адрес: http://www.ridefox.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>