Трима българи ще участват в Световните ендуро серии през 2016 г.

Тримата най-добри българи в дисциплината ендуро ще участват в последните два кръга на Световните ендуро серии през 2016 г. Щастливците са Иван Колев, Добромир Добрев и Боби Крумов. Можем ли да започнем седмицата с по-добра новина от тази?

„Щастливци“ в първия момент може да прозвучи не съвсем на място, доколкото това са хората, които заеха трите челни места в Българските ендуро серии през 2015 г., т.е. съвсем нормално и заслужено би било именно те да представляват България на международната сцена. Това обаче е имало значение само за участието на Ванката, който спечели т.нар. wildcard за участие в EWS. Добри и Боби спечелиха местата си чрез лотария, т.е. при тях шансът изигра голяма роля. Във всички случаи важното е, че ако всичко върви по план, наесен ще имаме основателна причина да следим Световните ендуро серии по-внимателно от всякога.

За да не звучи тази новина мъгляво, ще поясня как човек може да стане участник в най-високия клас състезания в ендурото. Първият вариант са т.нар. запазени места. Това ще рече, че организаторите на Световните ендуро серии дават с предимство възможност за участие на доказано най-силните ендуро карачи в света по няколко критерия:
Топ 100 мъже, Топ 25 жени, Топ 5 мъже до 21 г., Топ 5 жени до 21 г., Топ 5 Masters 40+ в крайното класиране на EWS за 2015 г.
Топ 3 във всички категории във всеки от кръговете на EWS 2015
Топ 5 мъже и жени в крайното класиране на избрани ендуро серии от страните домакини на EWS през 2016 г.
Топ 2 мъже и жени в крайното класиране на избрани международни или регионални ендуро серии извън страните домакини на EWS през 2016 г.

В допълнение, отчитайки, че някои успешни състезатели може да не натрупат точки за списъка със запазени места – било заради контузии, било заради местожителство и географско разположение, организаторите заделят и 30 места за участие чрез т.нар. wildcard – най-общо казано, право на участие изцяло по преценка на организаторите. Всички молби за такова участие се разглеждат индивидуално. Иван Колев (Ram Bikes) получи право на участие именно на този принцип, като без съмнение важна роля в одобряването на кандидатурата му е било първото място в крайното класиране на Българските ендуро серии през 2015 г., както и това, че той е единственият българин, който е участвал в кръг от Световните ендуро серии – пак през 2015 г. чрез wildcard, спечелена като награда в Home Mountain Enduro 2015.

Всички останали места в Световните ендуро серии, заради огромния интерес и породеното от него напрежение при записване за участие, се разпределят чрез лотария. Това ще рече, че състезателите, желаещи да участват в един или повече кръгове от сериите, подават заявка за участие в лотарията и ако имената им бъдат изтеглени, получават право да се запишат в съответните кръгове. На този принцип е потвърдено участието на другите двама българи – Добромир Добрев (Enduro Warriors) и Боби Крумов (Ram Bikes).

Освен всичко друго, това със сигурност ще се отрази и на Българските ендуро серии през 2016 г. И през 2015-а Ванката, Добри и Боби задаваха темпото в челните редици и се бореха приятелски помежду си за първите места, но сега е сигурно, че те ще тренират още повече и нивото ще става по-високо, а конкуренцията по-силна.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>