Има ни във Facebook, но не ни търсете там!

Мислех да публикувам тази статия на 1 януари… и не посмях! Уплаших се, размислих се, както когато се опитвам да скоча някой скок, който ми се струва голям за мен. При скока човек може да си счупи главата, тук може да „счупя“ други неща… Но как да зная мога ли да скоча, ако не опитам? Понякога, за да преодолее някое препятствие, което го плаши, човек трябва да пусне спирачките, да хване решително кормилото и да тръгне с мисълта „да става каквото ще“.


Стига метафори, да говорим сериозно!

Преди 2-3 години MTB-BG.com се сдоби с активна страница във Facebook. В началото гледах на нея като на нещо, без което сайтът няма да е достатъчно модерен и разпознаваем. Да те има във Facebook тогава изглеждаше като мерило за това дали те има изобщо. Пък и рекох си, какво лошо има в още една платформа за комуникация с аудиторията, още един канал, по който хората да научават какво ново и интересно има в сайта? И така започнах за всеки материал, който публикувам в MTB-BG.com, да пускам и линк във Facebook страницата на сайта. Бързо се намериха и улесняващи това действие програми, а феновете на сайта в социалната мрежа започнаха да се множат, достигайки в момента почти до 5000 човека.

Сега, поглеждайки статистиките на сайта и форума в тези 2-3 години, трябва да съм сляп, за да не видя, че откакто „се изнесох“ към Facebook, MTB-BG.com започна да се топи – бавно, но със завидно постоянство. И ако за форума е пределно ясно, че такава е съдбата му, просто защото социалните мрежи иззеха много от обичайните функции на този тип платформи, то за сайта ми се струва, че самият аз направих груба грешка, като „научих“ аудиторията му да очаква всичко от съдържанието да ѝ бъде сервирано наготово във Facebook, където е често срещано явление човек да натисне „хресвам“, без да е прочел нещо повече от заглавието.

Дълго време обмислях какво мога да направя, имам ли изобщо полезен ход? Този въпрос, както и куп други неща в живота, няма сигурен отговор. Проучих чуждия опит, видях, че повечето аналогични на моя сайтове не са пренесли съдържанието си в социалната мрежа, и за себе си взех решения за доста неща, включително и за това, че не искам MTB-BG.com да се превърне постепенно в притурка на Facebook.

Считано от днес, от следващата статия, във Facebook страницата на МТБ-БГ няма да бъдат публикувани линкове към повечето материали, които се появяват в сайта. Ще бъдат публикувани от време на време линкове към по-незначителни материали (например някои от видеоклиповете); ще бъдат публикувани предварително „насочващи“ постове или снимки, които да създадат очакване за някоя по-важна статия, която ще се появи скоро; може би ще бъдат публикувани в края на всяка седмица и „корици“, съдържащи заглавията от изминалите дни; ще бъдат публикувани Снимка на седмицата и снимки, борещи се за номинация за „Снимка на месеца“. Но дотам – за всичко важно, за всички авторски материали, ревюта, маршрути, галерии и репортажи, ако за някого представляват интерес, ще може да ги търси там, където са се появявали винаги – на адрес www.MTB-BG.com.

Ще се радвам, разбира се, ако читателите на МТБ-БГ споделят в социалните мрежи статии или нещо друго, което им е харесало. А специално за тази статия моля всеки, който се чувства приятел на МТБ-БГ, независимо дали одобрява или не решението, описано в нея, да я сподели във Facebook, за да може да достигне до максимален брой читатели на сайта – за мен в този момент най-важното е хората, които са свикнали със засмукващото действие на Facebook по отношение на информацията, да разберат, че „парченцата“ информация от MTB-BG.com, пускани в тази фуния, ще намалеят драстично, но не поради намаляване съдържанието на сайта.

Пък ако времето покаже, че съм сгрешил, никога не е късно да се върна към редовното Facebook споделяне на всеки един материал. Друг въпрос е дали ще има смисъл. 🙂

Повечето хора вероятно ще си помислят, че обявявам война на Facebook или нещо подобно… Не, нямам такива помисли. Но и нямам намерение да стигам до състояние, при което ако дадена статия не е публикувана в социалната мрежа, никой няма да разбере за нея, никой няма да я прочете. На мен начинът, по който информацията се консумира във Facebook, не ми харесва, но докато сам допринасям за това, докато сам наливам създаденото съдържание в информационната центрофуга, няма как да си отговоря на някои други въпроси.

Разбира се, отчитам още няколко възможни причини за „стопяването“ на MTB-BG.com. Например, липсата на софтуерни промени по сайта в последните години, липсата на мобилна версия, промяна в поколенията и техните навици и, разбира се, напълно възможно е все по-малко хора да се интересуват и да харесват това, което публикуваме. С оглед на Анкетата от 2015 г. последното е най-малко вероятно, но човек никога не трябва да отхвърля дори и лошите варианти. По отношение на другите неща също ще трябва да вземем мерки, но все пак, за мен най-ясно видимата тенденция е, че откакто пренесох „контакта с аудиторията“ към Facebook, MTB-BG.com започна да губи своята притегателна сила. Дали това е обратимо, ще се разбере сравнително бързо. 🙂

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>