Кормило Spank Oozy 760 Trail

През 2015 г., освен комплекта Kore Durox, пробвах и още една двойка периферни компоненти, представени на Българския пазар от Уан АД – на марката Spank. Този комплект включваше кормило Spank Oozy 760 Trail и лапа Spank Spike Race 50 мм. И макар че като цвят двата компонента бяха направени един за друг, то по предназначението си те малко се различават, затова този път ще ги разгледам отделно. Започвам с кормилото:

Продукт: Кормило Spank Oozy 760 Trail
Размер: 760 мм дължина, 30 мм издигане, 4° извивка нагоре, 6° извивка назад
31.8 мм диаметър в средната част
Тегло: 302 грама
Цена: 119 лв.
Продължителност на ползването: 1 месец / 390 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Ram Trail.1, лапа Spank Spike Race, ръкохватки ODI Fuffian, скоба за команди и спирачни лостчета Sram Matchmaker X
Други модификации на модела/продукта: Моделът се предлага също с 5 и 15 мм издигане, както и в още 4 разцветки.

Първо искам да кажа няколко думи за компанията-производител, тъй като тя се предлага на българския пазар от 2-3 години, като в началото едва ли много хора знаеха за тази марка. Трудно е да се мисли за Spank в рамките на определена „националност“, защото двамата основатели на компанията са Гавин Вос (от ЮАР) и Свен Мак (от Германия). Самите продукти се произвеждат в Тайван, но в собствени фабрики (Fratelli Industries за капли и Anvill Industries за кормила също са основани от Гавин Вос, но произвеждат висококачествени продукти и за други марки), което на практика превръща Spank в един от малкото производители, които правят изцяло, от край до край продуктите си – от проектирането през всички фази на производството, та чак до дистрибуцията. Може юридически тази верига да включва няколко различни дружества в няколко държави, но на практика те са свързани чрез ключови фигури и работят като едно цяло. Впрочем точно докато подготвях статията, в Pinkbike се появи много интересно интервю с г-н Вос, което препоръчвам на всеки: http://www.pinkbike.com/news/gavin-michael-vos-spank-interview-2015.html

Както личи от името му, Oozy Trail е модел за АМ/ендуро каране с широчина 760 мм и издигане 30 мм. По днешни разбирания това е по-скоро високо кормило, макар че с оглед на тенденцията за все по-дълги и ниски велосипеди, познавам доста хора, които търсят точно такава геометрия от кормилата си, за да не се чувстват прекалено забодени напред. Ако търсите по-ниско кормило, моделът Oozy се предлага и във варианти с 5 и 15 мм издигане, като първият на практика би трябвало да е почти право кормило. 

Продължавайки на тема геометрия, извивката от центъра нагоре е с наклон 4°, а назад е 6°. Не съм правил сравнение между всички кормила на пазара, пък и не мисля, че има такова нещо като „стандартни извивки“, но при Oozy 760 Trail ъглите по-скоро са малки спрямо повечето конкуренти. Ако разгледате и другите продукти на компанията, ще видите, че моделите за спускане са с по-голяма извивка назад (8°). Това показва, че Spank сегментират кормилата си и геометрията на Oozy съвсем не е случайна – идеята е колездачът да е в по-неутрална позиция спрямо велосипеда – особено при новите, удължени рамки това води до разполагане на тежестта по-близо до кормилото, по-близо над предното колело.

Имах вече случай да кажа, че досега не съм усещал някое кормило да ми е неудобно, но има някои, които са ми по-удобни от други и най-пресният пример е именно с цитираното Kore Durox. Що се отнася до Spank Oozy, по тази моя „категоризация“ го слагам в общия кюп, т.е. сред кормилата, които са ми достатъчно удобни, за да не изпитвам никакъв дискомфорт, напрежение или проблеми при каране, но не е сред тези, които са ми най-удобни, които сякаш са продължение на ръцете ми. С оглед на предишния абзац излиза, че за моите лични предпочитания по-подходящ би бил някой от DH моделите им. Излишно е да казвам, че такова заключение опира до възможно най-субективните възприятия, така че единственият начин да разберете дали за вас този модел ще е „най-удобният“, „най-неудобният“ или просто нещо по средата, е да го пробвате на нечие колело или в някой магазин.

За подробно описание на продукта ще си позволя да ползвам и информацията от производителя. Spank използват три маркетингови наименования, които е хубаво да разнищим:

Super 6 е името, което компанията е дала на алуминиевата сплав, използвана за производство на Oozy 760 Trail. Както показва името, тази сплав е от серията 6000, т.е. обогатена е с магнезий и силиций и според Spank качествата ѝ са отлични за целите на продукта и превъзхождат характеристиките на стандартните сплави от тази серия.

Dual XGT (макар в сайта да е посочено само XGT, получихме информация от Spank, че всички кормила Oozy използват Dual XGT) означава Extreme Gradual Taper, зад което пък се крият технологии, чрез които е постигнато съвсем плавно и постепенно изтъняване на кормилото от центъра към краищата. Изтъняването на стените е широко прилаган способ за намаляване на теглото и оптимизиране на приложения материал така, че да има достатъчно от него в критичните за здравината зони и да се отнеме от местата, където няма натоварвания. Според Spank обаче при много други кормила тази технология не е достатъчно съвършена и прецизна и поради това създава на свой ред проблемни зони с повече стрес, докато техните методи водят до възможно най-плавно изтъняване, което пък води до най-добро разпределяне на натоварванията.При Dual XGT има общо 7 вътрешни зони с плавна промяна в дебелината на стените, а на всичкото отгоре в краищата тръбите отново се удебеляват, заради повишените натоварвания в случай на удар при падане.

MGR е още едно съкращение – Micro Grain Refinement. То засяга отново способите за обработка на материала и означава, че според Spank техният продукт има възможно най-фина структура и най-добра ориентация на частиците в алуминиевата сплав, което от своя страна подобрява цялостно качеството на материала и якостните характеристики на продукта.

Сами разбирате, че това са силни твърдения, които аз няма как да проверя. Те се базират на технологични подробности, някои от които са изцяло извън сферата на познанията ми. Нито съм металург, нито имам достъп до лаборатория, която евентуално да ги потвърди или отхвърли. Дори и тестове за здравина няма къде да направя. Ще дам за пример обаче това, че около 25% от персонала във фабриките, произвеждащи продуктите на Spank, се занимава с качествен контрол – текущ, последващ, всеобхватен. Самите процеси при производството понякога са по-дълги, по-пипкави, много от нещата се правят/контролират ръчно и всичко това води до по-висока себестойност на продукта, но и до безкомпромисно качество. В тази връзка споделям и един видеоклип от Pinkbike, който проследява цялостния производствен процес при кормилата Spank и на мен определено ми вдъхва доверие по отношение на здравината им, пък нека всеки читател сам да прецени:

Впрочем едно от основните цялостни качества, които производителят изтъква за Oozy 760 Trail, е че обира добре вибрациите. Аз обаче не мога да кажа, че усетих превъзходство спрямо други кормила в това отношение. Вярно е, че вилката на велосипеда, с който го карах, като цяло бе с по-малък ход (120 мм) и с ХС чувствителност (т.е. не най-меката към дребни неравности), така че кормилото не е сравнявано при равни условия с повечето други, които съм карал, но и да беше, не смятам че съм в състояние да усетя подобна разлика, ако я има.

Водещата технология на Spank при обиране на вибрациите обаче се казва Vibrocore – има и такова кормило в серията Ozzy, което е със същата геометрия, много по-ниско тегло, но и по-скъпо. Vibrocore означава най-вече специален материал с много ниска плътност и ниско тегло, който е в сърцевината на кормилото. Там той обира вибарциите (които по своята същност са вълни), с което потушава естествената проводимост към тях, която алуминиевите сплави имат заради високата си плътност. Не съм карал такова кормило и не зная дали наистина се усеща чак такава разлика, но съм чел отзиви в тази насока и не бих се учудил, ако е вярно.

Мога обаче да коментирам теглото. 302 грама не е най-ниската стойност, която съм виждал (особено на фона на карбонови кормила), но за алуминиево кормило с дължина цели 760 мм и 30 мм издигане определено е много добро постижение. Ако го сравня отново с пробваното преди него Kore Durox, Oozy 760 Trail е с 40 грама по-леко, т.е. около 15%. От друга страна, то е и 2 пъти по-скъпо, което го поставя директно във високия клас (поне що се отнася до алуминиевите кормила, защото при карбоновите цените са още по-високи).

Едва ли всеки би дал 120 лв. за кормило, но от всичко описано и цитирано дотук вероятно вече сте разбрали, че ако ги дадете, при Oozy 760 Trail можете да разчитате на най-високо качество на изработката. Тук включвам и завършващите детайли. Както може да се очаква, в двата края има разграфявания за евентуално скъсяване на кормилото, а в центъра, където го хваща лапата, са отбелязани достатъчно линии, по които да го центрирате хоризонтално и вертикално. Покритието е чрез анодизация, като преди това кормилото е полирано до блясък, и  тези процедури водят от отличен резултат не само по отношение на външния вид. На снимката с кантара, която е правена след приключване на пробата, можете да видите колко малко са износени графиките в областта на захващане към лапата, а самото покритие изобщо не е засегнато – подобно беше положението и при ръкохватките/лостчетата. Реално, върху кормилото по-скоро може да остане малко боя от тези компоненти, която се изтрива дори с пръст, но неговото собствено покритие в края на пробата практически бе непокътнато. Освен това то се отличава и със страхотна гладкост, която вероятно също допринася за нулевото износване в конкатните зони, а помага и за чудесния външен вид.

В тази връзка приятният (за някои може би отровен или твърде сигнален) зелен цвят на кормилото бе избран главно заради цвета на тестовия велосипед (Ram Trail.1), на който бе монтирано, но Oozy 760 Trail се предлага в още 4 цвята, които са не по-малко красиви и наситени, така че потребителите определено имат избор.

Заключение

Spank Oozy 760 Trail е отлично кормило, което е нормално с оглед на не съвсем ниската цена. Ако обърна това изречение, мога да кажа също, че при някои марки се срещат и по-скъпи продукти, без да предлагат нещо повече от Spank – даже може би с по-малко „екстри“, особено в „невидимия“ производствен цикъл. При Oozy 760 Trail можете да разчитате на качествена изработка и покритие, което няма да е съсипано още при първия монтаж на компоненти, а също и на доста добро тегло. Като геометрия този модел е с по-малки ъгли на извивките, което е съобразено с предназначението му – АМ/ендуро. Това обаче са неща, които като удобство всеки трябва да пробва и прецени за себе си. На мен Oozy 760 Trail ми беше удобно, но не най-удобното, което съм пробвал. За друг може точно то да е най-желаното като геометрия кормило.

+

Ниско тегло.

Много качествена изработка и покритие.

Страхотен външен вид.

За контакти:
Уан АД
тел. (02) 9791828
[email protected]
www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>