Alutech ICB 2.0 – велосипед, проектиран в германския МТБ форум

Доста време мина, откакто публикувахме статия за германската марка Alutech, но сега има добра причина да насочим вниманието си отново към нея, защото именно този германски производител застана зад второто поколение велосипед, проектиран от членовете на най-голямата германска форумна общност – форумът Internet Bike Community, който е едно цяло с уебсайта http://www.mtb-news.de/. Самото име на велосипеда отразява начина на създаването му – ICB е съкращение от Internet Community Bike, т.е. велосипед, разработен от интернет обществото.


Първоначално работното заглавие на статията беше „велосипед, разработен от хората“, но нима инженерите във велоиндустрията не са хора? А и много такива вероятно също са допринесли в една или друга степен за този интересен проект, наред с много „обикновени“ велолюбители с добри идеи и/или завидни технически познания. Във всички случаи вече ви е ясно каква е основната концепция – Alutech ICB 2.0 е разработен във форумна среда чрез обсъждания и анкети, довели до приемането на конкретни технически решения и приоритети за велосипеда като цяло и за отделни негови детайли. Над 3000 човека са се включили по един или друг начин в обсъжданията и решенията около този проект, което само по себе си прави байка уникален и впечатляващ, а вероятно и много близък до очакванията на средностатистическия потребител. След множеството решения и работни проекти били направени 5 прототипа, дадени на членове на общността за тестване, след което се преминало и към серийно производство.

Преди да разгледаме по-подробно този велосипед, ще споделя, че през 2014 година имах възможността 10 дни (в рамките на Балканче) да карам първия велосипед, разработен по този начин – той също се казваше ICB, само че бе произведен от друг германски производител, Carver. Става дума за типичен ендуро велосипед със 150-170 мм ход на окачването, за който мога да кажа, че е един от най-добрите, които съм карал – най-вече по отношение на геометрия и поведение, макар че и окачването му ми хареса доста. Този Carver ICB се запозна с някои от най-техничните, дълги и разнообразни пътеки в България, а покрай това аз останах впечатлен от комбинацията от стабилност и повратливост, които правеха карането му изключително забавно.

Alutech ICB 2.0 е малко по-различен тип велосипед, но вярвам, че е не по-малко забавен и приятен за каране. Най-малкото, еволюцията в геометрията на маунтин байковете в последните години неизбежно е оставила своя отпечатък в него. Това е All Mountain велосипед, предназначен за най-разнообразно каране – с 27.5 колела и 130 мм ход отзад, но с възможност за вилки от 130 до 160 мм отпред. Геометрията е олицетворение на новите тенденции за дълъг преден триъгълник, малък челен ъгъл и ниско средно движение – числата в долната таблица в много отношения биха паснали идеално и на ендуро велосипед, но по-малкият ход на задното окачване вероятно прави ICB 2.0 по-пъргав и игрив при каране. За това допринася и изключително късият заден триъгълник със стойки на веригата, които са дълги едва 427 мм.

Една от най-трудните задачи е била множеството идеи да бъдат канализирани до завършен продукт, отговарящ на обща цел, който да не бъде просто сбор от различни детайли, макар и добри сами по себе си, но без връзка един с друг. За целта създаването на продукта е преминало през множество допитвания, като се започне от общото предназначение на байка и основните приоритети, и се стигне до конкретни части и „дребни“ подробности. Ако следвам този алгоритъм, след като изяснихме предназначението на ICB 2.0, ще кажа няколко думи и за основните приоритети – да е здрав, с добре работещо окачване, с изчистен външен вид, възможно най-безпроблемен за експлоатация и поддръжка, възможно най-универсален не само с оглед на терените и карането, но и с оглед желанията на потребителите.

Въз основа на всичко това рамката е проектирана с множество усилващи елементи, които обаче са изключително фини като дизайн. Достатъчно е засега да посоча хидроформованата долна тръба при съединяването с конусовидното чело и двете почти вертикални планки, подсилващи връзката на ниската горна тръба със седалковата.

Не мога да си представя колко задълбочени и разгорещени дискусии са се водили за задното окачване, но в крайна сметка е избрана едноставна конструкция с удължаваща връзка към задния амортисьор. Мястото на ставата е избрано много внимателно, така че да осигури достатъчно ефективно при педалиране (110% anti-squat) при минимално ритане на педалите, а благодарение на удължаващия елемент се постига лека прогресивност, така че хем да се ползва ефективно хода на задницата, хем да не се „продънва от нищо“.

Една от основните причини за избор на едноставно окачване е и лесната му поддръжка. За да се осигури коравина е използвана масивна ос с големи радиално-аксиални лагери SKF, които могат да бъдат „натягани“, без да се товари директно рамката. Пак заради този приоритет (лесна поддръжка), както и заради по-широките възможности за надграждане на съществуващи велосипеди чрез тази рамка, потребителите са заложили на стандартно средно движение с резба (вместо на модерните в момента пресовани в рамката лагери) и на задна проходна ос с размери 142х12 мм (а не на т.нар. Boost стандарт).

Изобщо, ако Alutech ICB 2.0 може да бъде възприет като синтез на потребителските желания, то посланието към много от другите производители е пределно ясно – хората не искат толкова нови стандарти и „гениални“ решения, а прости, лесни за обслужване, добре работещи велосипеди с хубава геометрия, при това такива, които да са съвместими с повечето компоненти, в които потребителите са инвестирали средства или които просто харесват твърде много, за да изхвърлят на боклука заради поредния нов, „крайно необходим“ и напълно несъвместим стандарт.

Както казах, основен приоритет е била именно тази универсалност спрямо потребителските желания. Затова например, макар рамката да е разработена около концепция с 1 венец отпред, оставена е възможност за добавяне и на преден дерайльор, а наред с това има и накрайници ISCG05 за монтиране на водач от страна на по-агресивни колоездачи, които смятат да ползват велосипеда основно за каране в байкпаркове. Пак в тази насока е и  уникалният дизайн на водачите, така че може да се ползва както вътрешен, така и външен път за жилата и броните. Казано най-просто, при вътрешно прокарване на броните, „водачите“ се превръщат в капачки, които притискат влизащите в рамката кабели. Освен това в задния триъгълник, в областта на ставата на окачването, са оформени канали, в които да се наместят броните, така че хем да са защитени, хем да не се пречкат, което също допринася за изключително изчистения вид на велосипеда.

В много коментари се изтъква, че липсата на отвори за монтиране на бидон е съществен недостатък, но причината за това е съвсем ясна – повечето участници в проекта са извели като приоритет качествата на велосипеда при спускане: удобната за целта геометрия, здравата конструкция идобрата  работа на окачването. Този тип карачи обикновено използват раници с резервоар и просто не се нуждаят от бутилка, прикрепена към рамката.

След обсъждане на множество варианти за покритие на рамката, решението е било в полза на анодизация. Alutech ICB 2.0 се предлага в три цвята, а по желание срещу 100 евро доплащане можете да я получите и в естествен, суров вид – само с безцветно лаково покритие.

Ако на някого му е интересно, може да проследи в детайли целия проект в този подфорум на Internet Bike Community: http://www.mtb-news.de/forum/f/internet-community-bike-2-0-powered-by-alutech.264/

Подробности има и в сайта на производителя: http://alutech-cycles.com/ICB20

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>