Bell и Giro подготвят серия от „умни“ каски, снимащи 360-градусово видео

Макар че за момента единственият велосипеден модел сред представените 4 каски е Bell Super 2R, това бързо може да се промени, ако потребителите харесат идеята. А идеята е родена от сътрудничеството между компанията BRG (Bell, Ridell, Giro) Sports и 360 Fly, които са иноватори в развитието на компактни спортни камери, снимащи 360° видео и отличаващи се с допълнителни функции.

Впрочем тези нови, комбинирани продукти (каска с вградена в нея камера) могат да се разглеждат като естествена стъпка в еволюцията на този пазар. При много от производителите на каски в наши дни вградените приставки (или поне подготовка за монтиране на такива) за екшън камери са често срещан детайл и при това положение бе въпрос на време някой да се запита „А защо да не вградим направо цяла камера?“.

Фактът, че BRG са избрали за партньор в подобно начинание точно 360 Fly няма как да е случаен. Самото име на тази компания показва, че тя се е специализирала в продукти за видеозаснемане с 360° картина. От снимките се вижда ясно, че камерата, разположена от горната страна на каската, е съвсем компактна и изглежда като естествена част от нея. Нека размерите ѝ обаче не ви заблуждават относно възможностите, тъй като видеоматериалът, който тя заснема, е с разделителна способност 4К. Ако всеобхватното изображение не ви привлича чак толкова, камерата може да снима и в стандартен 16:9 режим.

Въпреки интегрирания в каската вид, камерата всъщност може да бъде и демонтирана, за да снимате с нея отделно или да я прикрепите на друго място. А наред с видеорегистрацията, 360 Fly технологията включва също и GPS приемник, акселерометър и барометричен сензор за надморската височина. Всички тези данни могат да бъдат добавяни към видеото като допълнителна информация и/или с оглед споделяне в социалните мрежи и други места в интернет. Връзката на камерата със смартфон на потребителя, а оттам и с голямото интернет пространство, е една от основните характеристики на продукта.

Както споменах, засега камерата е интегрирана експериментално в 4 модела от портфолиото на марките Bell и Giro – Bell Star (мотоциклетен шлем), Bell Moto 9 Flex (шлем за кросови мотори и ATV), Bell Super 2R (колоездачна АМ/ендуро каска със свалящ се подбрадник) и Giro Edit (каска за зимни спортове). Те бяха показани по време на изложението 2016 Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас.

И това не е всичко! По време на въпросното изложение бяха демонстрирани и/или обявени още няколко новости/технологии от 360 Fly, които се очаква да бъдат включени в тези продукти:

AutoPilot следене на действието – позволява на потребителите да следят главните обекти във видеото, което позволява създаването на динамични клипове с фокус върху главното действащо лице.

Collision Avoidance Alert – Технология, която следи и предупреждава снимащия с камерата да потенциални приближаващи опасности, които са извън собственото му зрително поле.

Live Streaming – За професионални, търговски или напреднали потребители, които желаят да излъчват на живо видеоматериал с 360° картина.

Планирана е и още една функция, наречена “Highlight Reel” – автоматична функция за монтаж, която ще сглобява 1-2 минутен материал с моментите, наситени с най-много действие.

Всичко това може и да звучи като научна фантастика за някои, но „умните“ снимащи каски на Bell и Giro би трябвало да се появят на пазара още през 2016 г.

http://www.brgsports.com/

https://360fly.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>