Ice Tech Pro за дискови спирачки

В края на месец декември екипът на МТБ-БГ бе поканен на една секретна пътека край София за първа проба на иновативен продукт, подпомагащ охлаждането на дисковите спирачки, разработен от шопски инженери в кв. Нови Искър. Става дума за специален спрей, наречен Ice Tech Pro, който образува върху спирачните лостчета и апарати тънък охлаждащ слой и по този начин спирачната система е защитена от прегряване.

Според непотвърдени данни сред основните съставки на спрея са вода (но не чешмяна, а добита по специална технология от характерните за района гъсти мъгли) и стабилизиращи химически фракции, извлечени от въздуха и почвата на някои от по-замърсените райони на столицата. По този начин освен иновативен, спреят Ice Tech Pro се явява е екологичен, тъй като преобразува някои вредни съединения в полезен продукт.

На пътеката ефектът от прилагането на Ice Tech Pro изглежда така:

И с просто око се вижда, че охлаждащият слой е напълно прозрачен, така че да не загрозява по никакъв начин компонентите – отдалече едва ли изобщо ще го забележите. Освен това покритието е изключително гладко – това е причината неговите създатели да го препоръчват за нанасяне и върху компоненти, които не се нуждаят от интензивно охлаждане – например кормило, лапа, вилка, педали и дори рамка. Според проведените експерименти това намалява от 0.2 до 0.6 % въздушното съпротивление при спускане, което пък води и до увеличаване на скоростта, затова този подход е препоръчителен най-вече за състезатели.

Шопските инженери са тествали спрея дори върху гуми, ръкохватки и седалки, но там резултатите са твърде противоречиви. При гумите например намаленото съпротивление при търкаляне се оказало проблемно при спусканията.

Все още няма информация за това кога се очаква Ice Tech Pro да се появи на пазара, колко ще струва и т.н. В последния месец обаче в района между Нови Искър, с. Кътина и с.Владо Тричков са забелязани много колоездачи, които видимо са тествали специалното покритие, така че подготовката вероятно е в последната си фаза.

Реклама


А ако все още се чудите какъв е смисълът от тази новогодишна шега, с нея на първо място искамe да ви напомним, че независимо от условията навън, едно от най-хубавите неща, които можете да направите, е да карате велосипеда си! Впрочем зимата предлага неподозирани от много хора забавления на две колела и единственото, което ви трябва, за да им се насладите, е добра екипировка и добра компания. Пожелавамe ви ги от сърце не само в студените месеци, но и през цялата 2016 година!

Ако пък условията навън са твърде негостоприемни, това е добър повод да се излегнете удобно и да прегледате какво ново има в MTB-BG.com. Както и досега, ще се постараем и през новата година да ви поднасяме интересни и полезни статии, придружени от много снимки и… усмивки.

Карайте повече, ще се виждаме по пътеките! Честита нова година! 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>