Сдружение Ре-Акт и Fix N’ Ride с нов социално ангажиран проект

Спомняте ли си идеята на Сдружение Ре-Акт за набиране на велосипедни части, които да послужат за сглобяване на велосипеди за деца и младежи в коригиращи институции, и по-специално за възпитателно-учебния интернат в гр. Ракитово? Почти три години минаха от тогава, но хората от сдружението, заедно с велоателие Fix N’ Ride не са прекъсвали ангажимента си по темата и ето, че сега са на финалната права в един конкурс за финансиране на социално-ангажирани проекти и имат нужда от вашата подкрепа, ако прецените, че идеята е добра, разбира се.


А каква е идеята? Да създадат в Ракитово малък цех за производство на нови велосипеди, в който да бъдат наети на трудов договор младежи от възпитателната институция. По този начин те ще бъдат обучени, ще свикнат с участието в работен, производствен процес, т.е. ще добият трудови навици и, както е редно, ще получат заплащане за това, т.е. ще реализират собствени доходи. Всички тези неща, надяват се Георги от Fix N’ Ride и Любен от Ре-Акт, в крайна сметка ще направят младежите, участващи в проекта, много по-адекватни и конкурентно-способни на пазара на труда, т.е. подобно нещо може реално да промени перспективата им и да им даде нови възможности в живота. За много от нас, които седим в удобен стол в някой офис, това може да звучи отвлечено, но за тези млади хора в Ракитово, които в първата и най-важна част от живота си са били поставени в крайно неблагоприятни условия и търпят по един или друг начин последиците от това, един такъв проект може да е наистина животопроменящ.

За име на велосипедите авторите на идеята са избрали многозначителното Vaga’bond Bicycles – по-добро от това едва ли би могло да бъде!

„С натрупания опит решихме да развием и обезпечим дейността си в Ракитово, като създадем малко предприятие за сглобяване на велосипеди, което е и масова практика в тази индустрия. Така ще имаме реален пълноценен работен процес, който в същото време ще образова младежите. Това ще ги мотивира да дават най-доброто от себе си. Ще изградят инстинкт за самосъхранение без криминални прояви, които биха ги върнали в интерната, където условията не са благоприятни.“

Ако ви е нужна допълнителна аргументация, може да изгледате два видеоклипа по темата:

http://novatv.bg/gamechangers/finalist/7

http://vbox7.com/play:c3372a4684

Първият линк всъщност е към страницата на проекта в рамките на конкурса, в който участва. Там можете да научите повече подробности и за самия конкурс, както и да разгледате други предложени проекти.

А ако си позволим да помечтаем? Ако проектът бъде реализиран и се окаже не просто полезен за младежите, но и успешен, устойчив като бизнес-модел? Това би означавало Ракитово да се сдобие с малко, но работещо предприятие, и повече или по-малко на брой хора да се сдобият с работа…

Пожелавам на младите социални предприемачи Георги и Любен успех и се надявам да имам повод отново да пиша за това начинание!

С натрупания опит решихме да развием и обезпечим дейността си като създадем малко предприятие за сглобяване на велосипеди, което е и масова практика в тази индустрия. Така ще имаме реален пълноценен работен процес, който в същото време ще образова младежите. Това ще ги мотивира да дават най-доброто от себе си. Ще изградят инстикт за самосъхранение без криминални прояви, които биха ги върнали в интерната, където условията не са благоприятни.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>