MagLOCK – педали с магнитно закопчаване

За този продукт дори не може да се каже, че е съвсем нов, доколкото проектът за него се развива вече втора година – основно чрез кампания за набиране на средства в сайта www.kickstarter.com. И все пак, ако той се окаже успешен, тези първи стъпки ще са само началото. Засега то изглежда обещаващо…

Както показват и името на продукта, и заглавието на статията, MagLOCK е нова система за закопчаване към педалите, която използва магнитна сила за придържане на крака към платформата. Звучи и изглежда толкова лесно и логично, че човек се пита как някой не се е сетил по-рано за това. Може и да е имало такива опити в тест-лабораториите на един или друг производител и може би подобни идеи по една или друга причина (както ще видим, има поне една възможна) са били отхвърляни повече от един път, но сега изобретателят на магнитните педали Дейв Уилямс е на път да реализира творението си, защото споменатата кампания вече е набрала достатъчно средства, за да осигури производството на педалите.

Без излишни приказки пристъпвам към детайлите и предимствата на системата MagLOCK, както ни ги представя техният създател.

От снимките ясно се вижда, че на външен вид педалите приличат на класически платформи с голямо алуминиево тяло, солидна стоманена ос и по 6 остри шипа от всяка страна, които да осигуряват контакт с подметката. Шиповете се по двата края (преден и заден) на педала, а между тях има по една стоманена плочка, под която се крият самите магнити. Те са общо 10 на брой, с цилиндрична форма и се поставят в специални легла в платформата, след което се фиксират с двете стоманени плочки. „Парчетата“, които се монтират към обувките, са SPD съвместими, т.е. притягат се с два болта и представляват най-обикновени стоманени плочки с правоъгълна форма и подходящ размер. С какво всичко това е по-добро от наличните на пазара системи за педали с автомати?

На първо място, MagLOCK осигурява много лесно, бързо и интуитивно закопчаване. Дори хора с години опит в карането с автомати понякога се изправят пред ситуации, в които имат проблем със закопчаването – не успяват да улучат добре механизма на педала, или той не успява да сработи заради кал по педала или обувката, или пък скобата се плъзва по ръба на автомата, или нещо друго. Всички тези проблеми при MagLOCK не съществуват – достатъчно е да поставите крака си върху педала и магнитът ще привлече стъпалото на точното място.

Откопчаването също е по-лесно – поне така твърдят Дейв Уилямс и хора, които са пробвали педалите. Първо, откопчаването чрез издърпване на крака право нагоре е възможно, макар да изисква повече сила. По-лесният начин обаче е като наклоните стъпалото наляво или надясно – това е така, защото магнитът действа най-силно, когато плочката е съосна с него, т.е. подметката и педалът са „лице в лице“. С накланяне на подметката наляво или надясно действието на магнитната сила намалява и педалът откопчава дори при по-леко дръпване.

Стигаме и до една от най-добрите характеристики на MagLOCK – магнитната сила, която придържа крака към педала, може да бъде променяна от потребителя. Мнозина от вас вече са се досетили как става това – чрез добавяне или изваждане на магнити от леглата им. Може да започнете опитите само с един или два магнита и постепенно да увеличавате броя им, докато достигнете желаната от вас сила на привличане.

Друго много съществено предимство, за което споменах бегло по-нагоре, е безпроблемното закопчаване/откопчаване в кал, сняг или лед – системата MagLOCK просто не се влияе от тези неблагоприятни за повечето педали с автомати условия. Няма части, които да се задръстят и да спрат да функционират.

Поради липсата на ограничаващ механизъм, системата MagLOCK предлага и много по-големи възможности за извъртане на крака, което е полезно при завиване и на теория е по-безопасно за колянната става при педалиране.

Освен всичко друго, съществен плюс на педалите MagLOCK е съвместимостта с градски обувки, кецове или обувки за платформени педали. На практика тези са точно такива и могат да се ползват като такива с всяка обувка, без да е необходимо да ползвате магнитната сила.

Единственият недостатък на MagLOCK е високото тегло – целият комплект 974 грама, т.е. около два пъти повече от нормални платформи. Ако махнем магнитите и парчетата за обувките от уравнението, теглото само на чифт педали е 547 грама – не е ниско, но е приемливо за масивни платформени педали. Основният въпрос пред мераклиите за магнитно закопчаване обаче е дали предимствата на MagLOCK са достатъчни, за да се преглътне високото тегло. За много начинаещи колоездачи, които искат да карат закопчани, отговорът ще е положителен. При по-напредналите дилемата е по-сложна.

Между другото, от всичко написано дотук вече е ясно, че 974 грама е максималното възможно тегло, но при използване на по-малък брой магнити то ще е по-ниско. Освен това като проект вече съществува и версия на педалите с поликарбонатни прозрачни плочки (покриващи магнитите), вместо със стоманени, което също би намалило теглото.

MagLOCK със сигурност е продукт, който тепърва ще търпи развитие. На горната снимка могат да се видят някои от фазите, през които е преминала идеята като дизайн и конструкция, но това далеч не са всички скици, които Дейв Уилямс е направил, докато е развивал идеята си, така че и сегашната версия на педалите едва ли ще е последна. Излишно е да казвам, че с използване на титанова ос или магнезиева платформа грамажът може да намалее съществено, но тогава цената би била твърде висока, така че това са вероятни следващи стъпки в проекта.

Като стана дума за цената, бих казал, че тя е съвсем приемлива за иновативен продукт, който все още се произвежда в малки количества. 140 щатски долара струва чифт педали с всички необходими принадлежности (магнити, парчета за обувките, болтове), а ако искате на тях да е гравирано името ви или друг индивидуализиращ текст, можете да поръчате такива педали на цена 200 щатски долара.

Ето и видеоклип, показващ впечатления на първите карачи-изпитатели на системата MagLOCK:

Повече подробности можете да научите от сайта на MagLOCK или от страницата на кампанията за набиране на средства:

http://www.maglockbikepedal.com/

https://www.kickstarter.com/projects/1801092093/maglock-bike-pedal-safe-and-easy-way-to-clip-in-to/description

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>