Nukeproof обнови изцяло модела Mega

Това не е единствената новост от британската марка за 2016 г., но определено е най-значимата, така че е логично да ви запозная именно с нея. Mega e АМ/ендуро велосипедът на Nukeproof и е доста популярен и в България, а новото поколение се различава от досегашното в много отношения, включително и от гледна точка на окачването. Това, по което си приличат обаче всички велосипеди на Nukeproof с това име, е предназначението, универсалността, основната идея… Mega идва от „Megavalanche“, т.е. от световно-известният DH маратон, изискващ здрав и лек велосипед, оптимизиран за каране надолу, но и достатъчно ефективен при педалиране.


И тъй като за мен при спускане най-важна е геометрията, ще започна от нея. Mega 275 2016 е типичен представител на актуалните тенденции при АМ/ендуро байковете – нисък, дълъг и с малък челен ъгъл. Зная, че не е добре човек да говори теоретично, но според таблицата за геометрията този модел ми изглежда перфектен (за моите предпочитания), главно защото Nukeproof не са прекалили с дължината на горната тръба. Да, междуосието е голямо и това се дължи в голяма степен на челния ъгъл 65°, който „обещава“ стабилно поведение при висока скорост, стръмен наклон или силно пресечен терен, но предният триъгълник на рамката не стига до крайности по отношение на дължината, а остава по-скоро на средни (от днешна гледна точка) стойности. Средното движение е ниско, което също би трябвало да увеличи стабилността и да подобри завиването, а стойките на веригата са с дължина 435 мм – стандартна, добра дължина с оглед размера на колелата (27.5) големината на гумите.

Като стана дума за размер на колелата, нека не дискриминираме другата разновидност на модела – Mega 290 (както показва името, с 29-цолови колела). Откъм геометрия той не е коренно различен, но все пак е с малко по-дълга горна тръба, малко по-дълго междуосие и с челен ъгъл 66°.

Друга разлика между Mega 275 и Mega 290 е ходът на окачването – при първия то е 160 мм, а при втория 150 мм. И в двата случая обаче става дума за четириставно окачване от типа… Horst Link! Да, това е най-голямата новост при модела – ставата при задната ос е преместена пред нея, т.е. задното колело вече е закачено към стойките на седалката, а не към стойките на веригата. На теория ползата спрямо досегашния дизайн, който на практика бе едноставно окачване с допълнителни връзки, е в по-голямата отзивчивост, особено ако е задействана спирачката. Наред с това окачването (заедно с шока) е оптимизирано за по-линейна работа.

Като характеристики и екстри рамката е „в крак с модата“, но има едно-две неща, които показвате, че Nukeproof не следват сляпо всяка нова тенденция, а проектират продуктите си с оглед на своите собствени виждания. Първата индикация в тази насока е задната проходна ос 142х12 мм. Поне засега компанията явно залага на размера, който е най-широко разпространен и достъпен при този тип велосипеди, а не на новия Boost 148. Това вероятно ще е добра новина за всички досегашни собственици, които биха желали евентуално да сменят само рамката, както и за хората, които ще искат да си сглобят велосипед със собствена окомплектовка. Още по-изненадващ е пътят за жилата/броните/маркуча на задната спирачка – за разлика от много други рамки, при Mega те вървят външно, от горната страна на долната тръба, което е едно от най-добрите възможни решения – изчистено като външен вид и защитено от удари, отхвръкнали камъни и други подобни заплахи. На пръв поглед човек би решил, че производителят е решил да спести някой долар с подобно решение, но не е така, защото вътрешни водачи все пак има, но само за бронята/маркуча на регулируем кол за седалка. Следователно основната причина за външния път на останалите е улесняване на сервизирането им – нещо, за което вече се чуват гласове и от други места в бранша.

Рамката на Mega e изработена от алуминий 6061 Т6 с хидроформовани тръби, като производителят набляга особено на извивката при горната тръба, която има отношение не само към външния вид, но и към функцията – да обира по-добре вибрациите. Усилващи детайли могат да се забележат навсякъде, а за неща като конусовидно чело, ISCG05 накрайници, капсуловани лагери на окачването и Post Mount уши за задната спирачка едва ли е нужно да споменавам.

Засега все още не е посочено официално тегло за рамката или за целите велосипеди. Ясни са обаче окомплектовките – 4 варианта при Mega 275 и три при Mega 290. Както стана ясно, двете рамки ще се предлагат и отделно. Повече подробности в тази насока можете да видите в сайта на производителя.

http://nukeproof.com/

http://industrial-bg.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>