Vittoria залага на нов революционен материал – графен

Vittoria е един от големите и водещи производители на колоездачни гуми в света, като историята на компанията започва през 1953 година. Въпреки това в България марката не е позната (за разлика от друга марка от същото „семейство“ – Geax), а и по принцип до момента Vittoria набляха основно на асортимента от качествени гуми за шосейни велосипеди и не бяха особено активни на МТБ пазара. Това обаче изглежда ще се промени с новите модели за 2016 г., използващи каучукова смес, съдържаща спрягания за материал на бъдещето графен.

Какво представлява графенът? Казано най-просто, свръхтънък лист (с дебелината на един атом) от въглеродни атоми, подредени в структура от шестоъгълници. Ще си позволя да цитирам и Wikipedia: „Графенът е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Той е една от алотропните форми на въглерода, двумерен вариант на тримерния графит.“

Дотук става ясно, че графенът е родствен с графита, изграден е от въглерод, което го прави родственик и на въглеродните нишки, двуизмерен е, т.е. представлява микроскопично дебел лист с дебелина само един въглероден атом. Ще добавя, че е открит съвсем скоро – съществуването му на теоретично ниво става известно в средата на 20 в., но едва през 2014 г. двама учени успяват да изолират (с помощта на тиксо) графен като отделен слой със споменатата вече структура и дебелина. За това откритие те дори получават Нобелова награда през 2010 г.

Въпреки младостта си и факта, че едва сега започва внедряването на този материал в различни продукти и индустрии, графенът вече се спряга като един от материалите на бъдещето заради неговите физични свойства, които превъзхождат почти всички известни в момента материали. Графенът е много лек, но в същото време е изключително твърд и здрав (повече от диамант, 200 пъти по-твърд от стомана). Ще спомена също отличните топло- и електропроводимост, макар че в конкретния случай те нямат значение за нас.

Повече подробности за графена и неговите свойства можете да научите от следните статии:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Графен
http://www.bikeradar.com/gear/article/graphene-bicycles-the-potential-future-of-composites-43196/
https://www.youtube.com/watch?v=dTSnnlITsVg

Всичко това звучи интересно и обещаващо (меко казано), но нека не забравяме, че от лист графен, получен в лабораторни условия, до материал, годен за употреба в производствения процес, пътят може да е дълъг и доста труден. В това Vittoria са се убедили категорично, тъй като фабриката в Тайван, построена още преди 2 години специално заради продуктите, използващи новия материал G+, едва сега започна да работи ефективно, т.е. внедряването на графена в гумите се оказва нелека задача.

В тази връзка крайно време е да направя няколко много важни уточнения – новите гуми на Vittoria използват каучукова смес, съдържаща материал, наречен G+, разработен и доставен от техните партньори Directa Plus, който от своя страна съдържа графен. В този смисъл няма как да говорим за директна приложимост на свойствата на графена, а само за произтичащи от тях ползи в производните материали. Ще спомена също така, че преди гумите, Vittoria представиха карбонови капли за шосейни велосипеди, използващи G+. Именно това се очертава и като едно от основните възможни приложения на графена в следващи години, т.е. можем да очакваме и други производители, особено на карбонови рамки и компоненти, да обърнат вниманието си към него. В една от цитираните статии този въпрос е разгледан доста обстойно. Засега обаче Vittoria са пионерите на графена във велоиндустрията.

Пълното име на каучуковата смес, съдържаща графен, е G+ Isotech, а следващото важно уточнение е, че гумите, които използват този материал, могат да се похвалят и с 4-компонентен протектор (обозначен като 4С) – нещо, което също виждаме за пръв път и което е плод на сериозни инвестиции в специално производствено оборудване от страна на Vittoria. Досега велоиндустрията бе стигнала единствено до 3-компонентни гуми, при които обикновено има основа на протектора от твърд материал и външен слой от по-меки материали – най-мек за страничните грайфери и малко по-твърд за централните. При 4C конструкцията вече включва 4 различни каучукови смеси, което дава възможност за още повече комбинации с оглед постигане на оптимални характеристики.

Да се върнем обаче към свойствата на G+ Isotech. Макар че едно от тях е по-ниското тегло, то е най-маловажно, тъй като в целия продукт теглото зависи и от другите материали и елементи, така че по каталожни данни МТБ гумите на Vittoria не са най-леките на пазара. Производителят твърди обаче, че новите им модели, благодарение на високотехнологичния материал, имат много по-ниско съпротивление при търкаляне, комбинирано с по-добро сцепление, по-голяма износоустойчивост и повече здравина, т.е. устойчивост спрямо пробиви, срязвания и „отчупвания“ на грайфери.

Това са смели твърдения, за които Vittoria е направила тестове както в свои, така и във външни лаборатории, но има и още нещо! Компанията е нарекла гамата от гуми с G+ Intelligent Tyre System (IT’S), т.е. „интелигентна система за гуми“, защото според производителя тези гуми променят поведението си точно в насоката, от която се нуждае колоездачът. По-специално, при каране в права линия грайферите на гумата се „втвърдяват“ и осигуряват по-ниско съпротивление, а при спиране, завиване и ускорение, т.е. при интензивно въздействие върху тях „омекват“, осигурявайки повече сцепление. Звучи все по-фантастично, но ако помислим и за други материали с променливи харакетристики, например d3o, не изглежда непостижимо.

Повече за G+ Isotech и приложението му в продуктите на Vittoria можете да видите и в следващите два видеоклипа:

На самите гуми като такива ще отделя най-малко обяснения, но все пак не мога да не отбележа, че дори да не беше иновативният материал, шарките им изглеждат доста универсални и добре проектирани.

E-Goma е All Mountain/ендуро модел, предназначен за всякакви условия с акцент върху по-трудните, включително кал. Това е и една от гумите, които Vittoria посочва като подходяща за електрически маунтин байкове. Предлага се в размери 27.5х2.4 и 27.5х2.25.

Morsa е подобна на вид и като предназначение гума, даже може би още по-универсална. Тя се предлага в две разновидности – за DH/FR велосипеди (в размери 26х2.5 и 27.5х2.5, с подсилена конструкция и по-високо тегло) и за АМ/ендуро велосипеди (във варианти 26, 27.5 и 29 и широчина 2.3 или 2.5 инча, както и с различна конструкция и тегло).

Mezcal прави прехода към ХС моделите. Със своята по-гъста шарка тя е оптимизирана за добро търкаляне и се представя най-добре върху сухи и смесени настилки, а размерите, в които се предлага, включват трите размера колела и широчини на балона 2.1 и 2.25 инча.

Е-Barzo е още една гума, която производителят определя като подходяща и за e-байкове, но този модел е изцяло с ХС насоченост. Шарката е оптимизирана за всякакви условия, включително и за добро самоочистване от кал, конструкцията включва допълнителна защита, размерът засега е само един (27.5х2.1), а теглото е 580 грама.

http://www.vittoria.com/

Графенът е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Той е една от алотропните форми на въглерода,двумерен вариант на тримерния графит.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>