Brake Force One заменя минералното масло с… вода!

Ако си мислите, че това е някаква шега или просто разработка за привличане на вниманието, погледнете в сайта на германския производител и ще видите, че моделът H2O вече фигурира официално там с цена 594 евро за комплект от 2 спирачки без дискове, така че представеният по време на Евробайк нов продукт е плод на сериозни тестове и на германската инженерна мисъл, ако мога да използвам това клише, а не просто маркетингова приумица.

„Защо вода? А защо не?“ – така започва описанието на продукта в сайта на производителя. По-нататък Brake Force One привеждат като аргументи това, че водата (разглеждана като флуид, в случая с оглед на приложението ѝ в спирачна система) има по-добра топлопроводимост, по-висок топлинен капацитет (т.е. количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата ѝ, е по-голямо, отколкото при минералното масло) и по-малко увеличаване на обема при загряване, като комбинацията от тези свойства води до по-добро противодействие на топлинна деформация вследствие загряването на спирачната система. Казано на по-прост език, това означава, че „водните“ спирачки би трябвало да загряват по-бавно, да разсейват топлината по-бързо и да работят с повече постоянство, а освен всичко друго Brake Force One изтъкват, че те са и по-чисти от екологична гледна точка.

А какво се случва през зимата? Известно е, че водата замръзва  при температури около нулата, и за да предотвратят това, Brake Force One добавят към водата 20% гликол, с което намаляват температурата, при която флуидът ще замръзне. Не само това, но така създадената смес е и с по-висока температура на кипене, което също е важно с оглед на спирачната система. Така че за всички, които са си помислили, че ще могат просто да допълнят спирачката си с вода от чешмата… не е точно така.

Да се върнем към топлинните свойства на водата обаче. Ако всички изложени дотук данни са верни, защо никой от другите производители не се е сетил по-рано за това? Според представители на Brake Force One най-вероятната причина е, че повечето компании във велобранша заимстват много от технологиите директно от автомобилната и мотоциклетната индустрии, където изискванията към продуктите са по-различни. В коментари по темата много хора изтъкват и това, че масово използваните флуиди (минерално масло и спирачна течност) имат също така антикорозиионни и антифрикционни свойства, което в зависимост от използваните материали за различните елементи на спирачната система може да има значение. Има и още един интересен факт – някои траял колоездачи от години заменят флуида в спирачките си именно с вода, както заради свойствата ѝ, така и заради по-лесно и добро обезвъздушаване, което някои от тях правят директно във водна среда.

Във всички случаи обаче тук е мястото да отбележа, че Brake Force One не са случаен производител, който тъкмо е решил да експериментира с най-достъпната течност на Земята. С предишния си модел тази германска компания се включи директно в списъка на скъпите (780 евро за комплект!) бутикови производители, гонещи най-високо качество и показатели. В редица сравнителни тестове техният досегашен продукт (BFO M) показва повече сила от редица конкуренти, като в същото време е и една от най-леките спирачки на пазара.

Същото се очаква и от модела H2O, който включва познатите технологии на BFO, включително двустепенното действие на буталата, макар че някои от тях при „водния“ модел са реализирани по различен начин. Теглото на една спирачка без диска (т.е. на лост, маркуч и спирачен апарат) е само 188 грама.

Като част от експериментите при разработването на новата спирачка, BFO са направили и следната проба в реални условия. Монтирали са два комплекта спирачки – единият с вода, другият с минерално масло – на два байка и са ги карали с постоянно натиснати спирачки, преодолявайки надолу 1500 м височина. Спирачките H2O в нито един момент не са успели да „кипнат“ и са показали пълно постоянство в работата си. Другият комплект, използващ минерално масло, е започнал да губи от силата си след преодоляването на 800 м височина. Според Brake Force One единствените случаи, в които са успели да достигнат точката на кипене на флуида в спирачната система H2O, са били в рамките на лабораторни тестове, но не и в реални условия.

Дали това няма да е бъдещето на дисковите спирачки? Рано е да се каже. Като малък и бутиков производител, Brake Force One не са в позицията да предложат този продукт масово на пазара – цената също е свидетелство за това. Ако наистина се окаже, че качествата на водата като флуид за дискови спирачки при велосипедите са толкова добри и просто никой още не се е сетил за тях (което все пак е малко вероятно), може би е въпрос на време някоя от големите марки да възприеме идеята и да я внедри в масовото производство…

http://www.brakeforceone.de/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>