Пореден опит за рекорд по Ком-Емине

Не, не става дума за Кирил Николов – Дизела, макар че на почти всеки е известно, че в момента той също се опитва да подобри пешеходния рекорд за преминаване на легендарния маршрут по старопланинското било. По странна случайност и стечение на обстоятелствата обаче един ден след него от вр. Ком стартира и един габровец, Николай Начев, живеещ от години в САЩ, който се прибра в България, за да се опита да премине маршрута от най-западната точка до най-източната, нос Емине, с велосипед за 4 дни. Ако успее, ще имаме нов рекорд, но дори това не е най-важното. Както казват всички, които са се впускали в подобно предизвикателство, най-важното е изобщо да опиташ!

Има и други неща, които е хубаво да уточним. Николай Начев се движи по маршрута сам, без подкрепящ екип, нощува в хижи и като цяло разчита да се прехранва в тях. Всички останали неща Ники носи със себе си. Дали това прави начинанието му по-трудно, или не, всеки може сам да прецени, но подобен подход е характерен за повечето хора, които са превземали маршрута с велосипед – като се започне от по-любителските преходи и се стигне до рекордьори като Райко Стефанов и Борислав Йорданов.

Ники стартира в 8:00 ч сутринта на 26 август и в момента (0:33 ч на 28 август) е някъде в района на хижите „Ехо“ и „Козя стена“. Плановете на габровеца са да спи по 4-5 часа на денонощие, а това, че само ден по-рано пристигна от щатите и още не е свикнал с българската часова зона, от една страна прави предизвикателството още по-сериозно, но от друга му помага да е по-свеж и бодър в малките часове на деня.

По принцип Ники е бил ориентировач, но заради контузия на ахилеса е решил да се пробва с велосипед, тъй като лекарите не му позволяват подобно натоварване с бягане. Затова пък карането на колело е добре дошло за него и, кой знае, може би ще имаме интересен резултат след още 1-2 денонощия.

Ники кара без поддържащ екип, но би се радвал да се среща с хора по маршрута, които евентуално да му правят компания за някои отсечки. Така че ако има мераклии да се запознаят с него и да го окуражат по пътеката, мястото, където можете да следите напредъка му, е едно събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/426231517567316/. Там можете да научите и други подробности за Ники и опита му, а „закачката“ с Дизела е съвсем добронамерена – пак ще повторя, че преходът на Николай Начев е планиран отдавна, покрай него дори има и благотворителна кампания в САЩ за набиране на средства, които ще отидат за поддръжка на маршрута Ком-Емине, така че съвпадането на двата опита е съвсем случайно, а със сигурност и много интересно.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>