Sigma Sport Buster 200

Още през декември 2014 г. Веломания ми предоставиха за тестване един достъпен като цена фар на Sigma Sport, но тъй като нощните ми карания през годината се броят на пръстите на ръцете, тази проба отне доста време, макар че се простира върху малко километри. Макар да съм направил с продукта само няколко карания обаче, определено имам какво да споделя като впечатления.

Продукт: Фар Sigma Sport Buster 200
Размери: 75х45х35 мм (фарът без стойка в най-издадените му точки)
Тегло: 110 грама (фар+стойка за кормило)
Цена: 65 лв.
Продължителност на ползването: 9 месеца / 200 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Други модификации на модела/продукта:

На първо място, няколко думи за цената и първото впечатление, което оставя продуктът. 65 лв. звучат добре за марков продукт, но на всеки е известно, че за същите пари може да се купят по-силни китайски фарове. Доколкото съм имал вземане-даване с такива обаче, смея да твърдя, че като качество на изработката те много отстъпват на продукт от типа на Buster 200. Не че съм достатъчно грамотен технически, за да проверя вътрешното му устройство, но поне по външни белези продуктът на Sigma Sport изглежда добре измислен и качествено изработен, а не като правен от първолак в час по труд и творчество. Предната част на корпуса, в която е осветителното тяло, е метална и от горната страна е оформена като радиатор, за да се охлажда при каране. Задната част е от полимер – в нея очевидно се помещава литиево-йонната батерия, а отзад се намира и входът за Micro USB кабел, чрез който фарът се зарежда от компютър или от контакт. За мое учудване в комплекта нямаше USB кабел – в последствие се оказа, че това е така, защото продуктът е мостра. Комплектите, които в момента са в продажба на българския пазар, включват и USB кабел в кутията.

Корпусът е обвит с гумен щит, който да го предпазва от удари, изпускане, надраскване и други подобни. От двете страни на корпуса има по една допълнителна светлинка – тя не е достатъчно силна, за да осветява странично, но позволява да ви виждат като светещ обект и отстрани, а не само фронтално. В този смисъл тези две светлинки са много полезни при каране в градски условия.

Числото 200 в името на продукта означава 200 лумена – максималната сила, която постига светодиодът. С нея той свети при най-мощния от общо шестте режима на Buster 200 – Power (200 lm), Standard (100 lm), Eco (50 lm) и три мигащи режима, единият от които служи като SOS сигнал. Включването на фара става с две последователни натискания на бутона от горната страна на корпуса, а преминаването към следващ режим (в последователността, която изредих) става с едно натискане на същия бутон. За да го изключите, трябва да натиснете и да задържите бутона в продължение на 5 секунди. При следващото включване отново се започва с най-силния режим.

Оперирането само с един бутон като цяло е удобно, т.е. отчитам го като плюс, но преминаването през трите мигащи режима в реални условия е малко досадно. Дали ще го отчетете като недостатък, зависи изцяло от стила ви на нощно каране и терена/типа на карането. При каране в града, където обикновено ползвам фара, за да ме виждат, използвам стандартния режим (100 lm) и изобщо не го сменям. В планината, ако карането е от типа дълго изкачване, последвано от дълго спускане, също нямах проблеми, защото нагоре ползвах стандартния режим, а преди да започне спускането, минавах през мигащите режими, за да стигна отново до най-силния. При каране като на 24-часовия маратон обаче, където в рамките на една обиколка имаше по няколко изкачвания и спускания, респективно ту ми трябваше повече светлина, ту по-малко, преминаването през няколко мигащи режима не беше особено удобно. В този ред на мисли, стига човек да има и втора светлина, може би най-удачно  е просто да изключи за момент Buster 200 и да го включи отново, при което фарът ще светне директно с най-голямата си сила.

А колко силен е всъщност? Колкото и субективна да е подобна оценка, в режим Power Buster 200 е достатъчно силен, за да позволява спускане със средно висока скорост (20-30 км/ч). Според Sigma светлинният лъч осветява на разстояние до 50 м – няма как да го измеря на терен, но вероятно е така. Светлината на фара като степен на разпръснатост/фокусираност, като „цвят“ (т.е. температура на светлината) и дори като сила определено ми хареса. При по-бързо каране обаче бих искал по-силна светлина или втора светлина със същата сила. В стандартния режим (100 lm) Buster 200 е използваем при изкачване, особено ако се движите в група с други хора, които също осветяват пътя/пътеката. Най-слабият режим е по-скоро за аварийни ситуации, при които продължителността на светене е по-важна от силата, а също и за градски условия, където обикновено е достатъчно другите да ви виждат, а за осветяване на пътя се разчита основно на уличните лампи.

Това е само едната страна на медала. Другата е свързана със стойката – в комплекта, който получих, фарът два със стойка за кормило. Няма стойка за каска, като за това си има причина – Sigma Sport са искали да направят продукта максимално достъпен като цена, затова го продават само с най-необходимите аксесоари, а останалите могат да се закупят отделно. Именно това, че фарът бе на кормилото, за мен ограничаваше в по-голяма степен скоростта, а не толкова същинската сила на Buster 200. Това е така, защото при едно каране по позната витошка пътека нямах чак такива проблеми със спускането на скорост по правите отсечки, но определено ми липсваше светлина при острите завои, което всъщност ограничаваше и скоростта, с която бях склонен да ги атакувам. В този ред на мисли бих се радвал много, ако има стойка за монтиране на Buster 200 върху каската, тъй като в сегашния му вид бих го ползвал най-вече като допълваща, а не като основна светлина – както е известно на редовните нощни карачи, светлината, монтирана върху главата, като цяло е по-важна от тази на кормилото.

Добрата новина е, че макар през зимата на 2014 г., когато получих фара, да не видях такава приставка в продажба, сега вече Sigma предлагат специална скоба за монтиране на този и няколко други модела към каска. Така че препоръчвам на всеки бъдещ собственик на Buster 200 да помисли за такъв аксесоар. Възможно е също така при някои модели каски фарът да се закрепи чрез друг аксесоар – силиконова скоба за монтаж, която също се купува отделно. С нея обаче нещата биха зависели много от дизайна/конструкцията на каската.

Като стана дума за стойката, тя се монтира/демонтира съвсем лесно чрез един болт, завършващ с пластмасов върток – дори и с ръкавици затягането му/отвиването му е лесно и удобно, инструменти изобщо не са необходими. От вътрешната страна на гривната за монтаж към кормилото са залепени две гумена подложка, от които едната/или части от двете трябва да се отрежат/отлепят според това дали искате да го монтирате върху по-дебелата или по-тънката част на кормилото. Да си призная, малко ми беше трудно от картинките да разбера коя част точно е излишната и дали трябва само да отрежа нещо, или и да отлепя, но в крайна сметка отлепих едната, както ми се стори правилно/възстановимо, и нямах проблеми със стабилността на поставката. Все пак малко по-подробни инструкции в това отношение няма да са излишни – ако не другаде, поне в сайта на производителя. Горната страна на поставката е оформена като жлеб, в който влиза долната част на корпуса, оформена като релса. При изваждане на фара от стойката се натиска едно палче за освобождаването му. Закрепването е плътно, стабилно и безпроблемно, а също и съвсем лесно. В основата на жлеба има и един винт – чрез него можете да извъртите стойката под ъгъл, така че да компенсирате ъгъла на кормилото и да насочите светлината право напред.

Споменатият единствен бутон от горната страна на корпуса служи и като индикатор за нивото на батерията. Докато е бял/безцветен, имате на разположение повече от 75% от капацитета на батерията. Когато свети в зелено, разполагате с 25-75%, а ако светне в червено, значи остават не повече от 25%. Сама по себе си тази индикация е много полезна, но в същото време се оказа и недостатък, защото бутонът свети доста силно в зелено и червено – дотолкова, че действа малко разсейващо на погледа, когато фарът е на кормилото (а както изясних, той няма къде другаде да е, поне със стандартната стойка). Вярно, че след първите 1-2 минути човек свиква с този допълнителен светлинен източник – специално при спусканията бях достатъчно фокусиран върху пътеката, за да игнорирам напълно бутона, но определено щеше да е по-добре, ако светлината му бе слаба и приглушена, а не толкова ярка.

Колко дълго може да свети Buster 200? Според производителя 2 часа при най-силния режим. Моят експеримент напълно потвърди тази стойност. Експериментът представляваше следното – монтирах фара върху кормилото на велосипеда в закрито помещение при стайна температура, насочих го хоризонтално в определена точка и го пуснах на най-силния режим. В първите 40 минути бутонът стоеше безцветен, в следващите 45 минути светеше в зелен цвят, а в последния половин час стана червен. Общо фарът издържа на най-силен режим 1 час и 55 минути, след което угасна от раз, без да преминава към по-слаб режим. През цялото това време не забелязах никакво видимо отслабване на светлината, никаква промяна във височината или яркостта на светлинното петно върху стената. Корпусът се загря прилично, но без да пари, т.е. позволяваше докосване.

Пробвах, разбира се, издръжливостта и в реални условия. Там нещата зависят в голяма степен от терена, температурата и други фактори, но при конкретното каране Buster 200 издържа без проблеми общо 3 часа и 20 минути, от които: 20 минути в режим Power (200 lm), 60 минути в стандартен режим и 2 часа в слаб режим. След приключване на карането го оставих да свети вкъщи на стандартен режим, при което изминаха 1 час и 20 минути, преди фарът да угасне. С оглед на това и на последващи впечатления от 24-часовия маратон, мога да кажа, че при смесен режим на ползване в реални условия Buster 200 позволява нощни разходки с продължителност 3-4 часа.

Според Sigma батерията се зарежда за около 3 часа, аз отчетох дори по-кратко време – около 2 часа и половина. При зареждане бутонът на фара отново служи като индикатор кога батерията е запълнила капацитета си.

Заключение

Buster 200 определено ми хареса, особено като изработка и като качества на светлината, която осигурява, но открих и някои неща, които можеха да бъдат измислени и по-добре (най-вече светлинната индикация за нивото на батерията). Безусловно мога да го препоръчам като удобен и хубав фар за каране в града плюс епизодични карания в планината. Като „застраховка срещу замръкване“, стояща в джоба на раницата, също е добър вариант, защото силата му е напълно достатъчна за спускане със средно висока скорост, размерите и теглото му не са големи, стойката е удобна за бърз монтаж/демонтаж, а батерията е с достатъчен запас за 3-4 часа каране при смесен режим и дори повече при икономично ползване. Със забележка към яркия бутон от горната страна на корпуса, Buster 200 може да се ползва дори от редовни нощни карачи като допълнителна светлина в комбинация с някой по-мощен светлинен източник върху каската. Ако самият Buster 200 има такава приставка (продава се отделно), той също би могъл да се ползва като хубав, макар и не максимално силен фар за каска – определено си мисля, че той би бил много удобен за такова приложение, включително и заради това, че тогава яркият бутон няма по никакъв начин да действа разсейващо за очите.

+

Качествено изработен и като цяло добре измислен колоездачен фар със средна сила.

Двете странични светлинки на корпуса са полезни в градски условия.

Скобата за кормило е добре измислена и изпълнена, монтажът не изисква инструменти.

Светлината, която осигурява, ми хареса като качества.

Бутонът от горната страна на корпуса свети доста ярко, поне при ползване на фара върху кормилото.

Преминаването през трите мигащи режима е малко досадно.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

{gallery}products_test/2015/test-2015_sigma-sport-buster-200_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>