Успехи за българските спускачи в Ореокастро, Гърция

Както обикновено, докладва Светлин Гатев, който освен баща на най-бързия българин през 2015 г., е и основен организатор на тези набези в съседна Гърция, а и по-далеч. Ето какво разказа Гатев-старши за представянето на българската дружина в Ореокастро на 17-18 октомври 2015 г.

На 18.10.2015 в красивото вилно селище Ореокастро, намиращо се в планинската част на Солун, за  втора година се проведе състезание по спускане. Това е последното състезание от гръцките DH серии, които,  за разлика от нашите,  са организирани от тяхната федерация по колоездене.

Интересът  към чужди участия  доведе 12 родни колоездачи (едни от наи-добрите в БГ) с амбицията  да премерят шпаги с южните ни събратя.  Голямата палатка на РАМ ги стресна, но за кратко. Те решиха, че палатка време не прави, и бързо ни дадоха да разберем, че ще е нужен и труд. Гръцките лъвчета показаха завидни умения за държава, в която почти няма гори и знаейки, че белият дроб на Балканите са българските планини и всички са чували за нашите байкпаркове.

По време на квалификациите  ни сполетяха  и се случиха следните неща:

1.Лъчо Савов – скъсана верига и за завършек – спукана гума. Да, ама това го премести извън списъка за финала.

2.Теодор Мавродиев – скъсана верига, но нечовешката му  амбиция за победа  надделя и дори ако се беше наложило да метне колелото на гръб, пак би се класирал в 12-ката.

3. Анжела Недялкова – въпреки че сме свикнали да я гледаме само във филмови продукции, в  тази байк роля също се изявява перфектно и реши, че ако не подобри времето си драстично на  финал, ще си изгради комплекси. Е,  какво стана – после ще разберете…

4. Иван Александров – як мъжага, който за първи път участва в състезание по DH и смело мога да заявя – ПОМНЕТЕ това име!

5. Пресиан Нанев – Хиляда успешни спускания на тренировки. Гадно падане на квалификации.

6. Стивиан Гатев – добро класиране с тенденции към подобряване.

7. Милан Димов – леко разочарован, но с надежди.

8. Наско – кофти спускане и  дотам.

9. Брат Виктор Ненчев – Колкото, толкова. Десети си е шест.

10. Брат Мартин Ненчев – стратегия „недобра квалификация – добър финал“.

11. Йоан Нейчев –  девети, защото не е осми.

12. Валентин  Тенев –  трудно е да  караш със забравена маска в страната на митовете.

Финалите показаха,  че очакванията ни за пълната стълбичка с български юноши не се случиха изцяло, но  почти. Само един гръцки момък, Ник Арвантис, геройски завоюва 2 място, а трето няма да кажа чие постижение е, понеже така заслужилият  се появи толкова, бързо че никой не разбра кой е. 🙂 Пети, също на подиума, се качи Мартин Ненчев.

При жените имаме също добро постижение и това е нашата Анжела, която успя да подобри доста  времето си от квалификация и това я качи на трето място на стълбичката. Тя, въпреки краткия си опит като DH-състезател, вече има една международна стълбичка и съм сигурен, че хъсът ѝ ще я отведе напред.

Голямата  битка  се случи при елита, понеже Стиви, след  нанесената „обида“ в Боровец, бе дошъл за реванш и се отдаде на 110 %, но не му достигнаха 11 % (според Миланката) и така той остана на второ място. Това за този стадий на подготовка е добър резултат, но следващата година Стиви обеща да се изкачи на първото място и да се превърне в „балканския тигър“. 🙂

Това е екранът на истината. Участниците бяха 150, но в първите страници  са 90% от нашите борци! 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>