Дни на предизвикателствата 2015 – 1-3 декември

11-тите Дни на предизвикателствата 2015 ще са в зала 3 на НДК с целодневна програма

Специални гости са легендарният британски катерач Бен Муун и френският бегач рекордьор Жулиен Шорие

След ескалиращия успех с всяка поредна година, най-големият фестивал за екстремни спортове, екология и туризъм „Дни на предизвикателствата“ изкачва следващото стъпало в развитието си. През 2015 г. между 1 и 3 декември събитието ще се проведе в зала 3 на НДК, предлагаща по-широко пространство, комфорт и възможност за много нови активности, след като в 10-тото юбилейно издание на „Дните“ залата се оказа тясна за аутдоор общността у нас.

Програмата вече е целодневна, готова  да посрещне очакванията на увеличаващата се публика. Наред с традиционните прожекции на приключенски и екстремни филми, лекции и презентации на смели атлети и пътешествeници във вечерната част, през деня посетителите ще могат да се включат в поредица от тематични уъркшопи, практически курсове, както и открити дискусии. Паралелно в залата ще се  състои и изложение на спортна екипировка, туристически услуги, технологични и хранителни продукти, специализирани в областта на алтернативните и екстремни спортове и насърчаващи здравословния начин на живот сред природата.

Билетите вече са в продажба на цени, запазени от миналата година: тридневен за 20 лв. от Ticketlogic.bg и Билетен център НДК и 17 лв. от магазини „Стената“. На място в дните на събитието цените ще са 23 лв. за три дни и 10 лв. за еднодневни.

11-то издание на „Дни на предизвикателствата“ ще отдели специално внимание на бележещото възход планинско бягане. Специален гост от Франция ще бъде звездният бегач Жулиен Шорие, носител цяла поредица от отличия от престижни състезания на световно равнище: двукратен победител от Grand Raid de la Reunion, La Diagonale des fous (Франция), Hardrock Hundred Mile Endurance Run (САЩ), Ultra Trail du Mont Fuji (Япония), Madeira Island Ultra Trail (Португалия), Ronda del Cims (Андора) и др. От българска страна дисциплината достойно ще представи Кирил Николов-Дизела, подобрил тази година времевия рекорд при преминаването на маршрута „Ком-Емине“.

От Великобритания пък ще пристигне легендарният катерач Бен Муун, пионер в преодоляването на едни от най-трудните скални маршрути в световен мащаб.  Между тях емблематичен е Hubble през 1990 г., с  с изкачването на който Бен се превръща в първият атлет, успешно преминал 8C+ маршрут (по-късно категоризиран като 9A). Никога неспиращият да ни вдъхновява с постиженията и волята си Боян Петров-Съни пък ще разкаже за поредния си покорен осемхилядник това лято – Манаслу, осмият по височина връх в света.

Думата ще имат  и много други заклети пътешественици и големи имена от световната сцена. Няма да бъдат забравени и каузите, свързани с опазване на природата, които са същностни за „Дните“ от самото им начало. Пълната вечерна програма, както и акценти от допълващата се дневна част могат да бъдат видени на официалния сайт www.predizvikatelstva.com. Актуални новини, детайли около гостите и интерактивни игри с награди има на фейсбук страницата на „Дни на предизвикателствата“.

„Дни на предизвикателствата“ през годините

Възникнали през 2005 г. като приятелски срещи в „Дома на киното“ между пътешественици, алпинисти и планинари, постепенно през годините „Дни на предизвикателствата“ се трансформираха във форум за обмен на най-високите постижения в областта на алтернативните спортове – катеренето, алпинизма, извънпистовото каране на ски, планинското колело, спелеологията, парапланеризма, ветроходството, гмуркането, карането в бързи води и каяка и разбира се Негово Величество пешеходния туризъм. Задължително със силно българско и международно присъствие – през годините гости на фестивала са били имена като Ник Бълок, Антоан Менестрел, Дани Андрада, Курт Алберт, Ману Кордоба, Силвия Видал, Филип Жак, Лео Холдинг, както и всички родни имена в екстремните спортове .

За едно десетилетие „Дните“ вдъхновиха хиляди активни и отворени към света хора у нас да си поставят високи цели, да предизвикват границите си, да се усъвършенстват и разширяват хоризонтите си. Приемайки това послание като сериозна отговорност, екипът на „Дни на предизвикателствата“ се фокусира върху това да популяризира от тази трибуна активния и здравословен начин на живот в хармония с природата, екологичните практики и ключови граждански инициативи, насочени към подобряване на природната и градската среда.

„Дни на предизвикателствата“ онлайн:

Официален сайт:

www.predizvikatelstva.com

Фейсбук страница:

https://www.facebook.com/dninapredizvikatelstvata?fref=ts

Фестивална програма :

Акценти – http://goo.gl/tajMmz

Изложители – http://goo.gl/IeIueC

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>