Leader Rebel 1.1R 27.5

След толкова велосипеди от среден и висок клас, които пробвах в последните 2-3 години, дойде време да споделя впечатления и от един по-непретенциозен байк в началния клас, с цена 679 лв. Става дума за родно производство, моделът Rebel 1.1R 27.5 на пловдивската компания Leader. Повечето от нейните велосипеди вероятно не са познати на аудиторията ни, тъй като или не са за планинско колоездене, или отиват основно за износ – едва ли ще се учудите, че както и повечето други български производители, Лидер 96 работят главно на европейския пазар, произвеждайки велосипеди под съвсем други марки. Не мога да пропусна и една от големите новости за 2015 г. на българския пазар – марката Oryx, в която Лидер 96 са основен партньор, но не приемайте това като прехвърляне на мост от по-евтината към по-скъпата марка – двете са съвсем различни и като философия, и като пазарна ориентация, но все пак няма как да подминем факта, че ако не беше марката Leader и сериозните производствени мощности, на които тя е продукт, вероятно нямаше да я има и марката Oryx. Както и да е, в следващите редове ще си говорим само за Leader и по-специално за един от основните им МТБ модели през годините – Rebel, който вече се предлага и във варианти с 27.5 колела.

Leader Rebel 1.1R 27.5:

Размер: S, 41 см
Тегло: 14.9 кг (с педалите)
Цена: 679 лв.
Продължителност на ползването 5 месеца, 400 км

Геометрия:

Данните, с изключение на ъглите, са измерени от мен.

Ефективна горна тръба: 620 мм
Седалкова тръба: 410 мм
Междуосие: 1070 мм
Стойки на веригата: 435 мм
Височина на средното движение: 315 мм
Челен ъгъл: 70°/72°
Ъгъл на седалката 72.5°/69°
Ще бъде дискутиран по-долу.

Окомплектовка

Най-важното, на което искам да наблегна, е че може да срещнете този модел и в малко по-различни варианти, вероятно и с друга цена. Дори сега, пишейки тази статия, велосипедът, който е в продажба в търговската мрежа, има някои дребни разлики и то към по-добро, без дори да съм запознал производителя с нещата, които според мен могат най-лесно да се подобрят. Така например, кормилото на тестовия велосипед беше с дължина 620 мм, а лапата 100 мм, докато в описанието в онлайн магазина на Leader виждам стойности 640 мм за кормилото и 80 мм за лапата. И двата компонента, както и седалката и колът за нея, са евтини компоненти от Далечния Изток, което е нормално да се очаква при такава цена на велосипеда. Изненадах се да видя скоба за седалката с болт вместо с ексцентриков лост – за начален клас велосипед, при който се очаква потребителите често да променят височината на седалката (например заради спусканията), това е дребен, но досаден недостатък. Освен това болтът е доста мекичък и за жалост точно в деня, в който връщах велосипеда, успях да заобля шестостена в главата му, при това в опит да го развия, а не от пренатягане… Пак в тази област на велосипеда се оказа, че оригиналният кол за седалка е малко къс (300 мм) за моя ръст и не ми позволява да вдигна достатъчно седалката, така че Leader ми изпратиха втори, по-дълъг кол, на който монтирах и моя собствена седалка.

Вилката е SR Suntour XCM със 100 мм ход и заключване, скоростната система е смес от сериите Acera, Altus и Alivio на Shimano, като осигурява 3х8 предавки. Спирачките са дискови, хидравлични, отново Shimano, по-специално моделът BR-M395, със 160 мм дискове отпред и отзад, а колелата на велосипеда са с двустенни алуминиеви капли Freeler, главини Shimano и гуми Hutchinson Cobra.

Целият велосипед, включително алуминиевите педали, тежи 14.9 кг, което е напълно очаквано в този ценови клас – далеч е от представите за ниско тегло, но в никакъв случай не е далеч от конкуренцията, изцяло в рамките на нормалното е.

По отношение на външния вид нещата винаги са субективни, но мога да изтъкна един факт – няколко човека, които нямат задълбочена представа от компоненти и т.н., на прима виста предположиха, че велосипедът е доста по-скъп от действителната му цена, т.е. като външност го възприеха като такъв от по-висок клас. На мен лично общият вид на графиките ми харесва, като бих спестил някои от по-дребните елементи в полза на по-изчистен дизайн, само че всичко това няма никакво значение за поведението на велосипеда. Има значение обаче това, че боята е качествена и не се драска лесно, а стикерите с надписите са под лака, така че изглеждат като част от него, а не залепени отгоре.

Рамка и геометрия

От гледна точка на технически характеристики и детайли, рамката на Rebel има с какво да се похвали, особено в този нисък ценови клас. Тръбите са от алуминиева сплав 6061 и видимо някои от тях са хидроформовани, а евентуален разрез би разкрил и променлива дебелина на стените отвътре – все неща, които помагат за постигане на по-ниско тегло и по-добро разпределение на материала в областите, в които е необходим. Освен това сечението на долната и горната тръби е с трапецовидна форма (като горната е обърната с основата нагоре) – това би трябвало да прави рамката по-корава. „Чудесата“ продължават и с конусовидната челна тръба с вътрешни чашки – интересното обаче е, че ако правилно съм видял и разбрал, тя е конусовидна само отвън, иначе си е за кормилна тръба с постоянен диаметър 1 1/8 (обърнете внимание как в най-долната си част челната тръба силно се стеснява). Стойките на веригата са вертикално овализирани и огънати за осигуряване на повече място за гумата – това вече е стандартно срещано при почти всяка рамка. Конкретно при този размер горната тръба се спуска ниско, защото седалковата е сравнително къса. Иначе като обща форма рамката е с класически преден триъгълник, без извивки или други усложнения. На долната тръба има чифт отвори за бутилка, а жилата и маркуча за задната спирачка минават от долната страна на горната тръба, което си е стандартно, изчистено и безпроблемно решение (може да е недостатък единствено за хора, които са свикнали да носят велосипеда на рамо, промушвайки ръката си през рамката). Малък детайл, който ме изненада приятно, бяха щипките, придържащи маркуча на задната спирачка към водачите. Ушите за задната дискова спирачка са IS.

На пръв поглед числата, които получих от производителя за геометрията, изглеждаха като цяло стандартни за любителски ХС велосипед. Само че моята рулетка отчете малко по-различни стойности за някои разстояния – например реалната горна тръба е 585 мм, а ефективната 620 мм, докато по чертеж реалната трябваше да е 570 мм, а ефективната не беше посочена. Съотнесено към късата седалкова тръба, това ще рече, че рамката на Rebel е доста дълга за размера си, нехарактерно за любителски велосипед. Това не е задължително нещо лошо, просто го съобщавам като характеристика, но ще се върна към дължината малко по-късно.

Имаше едно нещо, което леко ме притесняваше още преди да получа велосипеда, т.е. още от снимките в каталога, и това бе ъгълът на седалковата тръба. Тя е с извивка, т.е. в първите 10-15 см над средното движение е по-изправена и след това е огъната назад. Мога само да гадая с каква цел е направено това, тъй като нито задният триъгълник е по-къс от стандартното (има дори велосипеди с окачване, които са с 435 мм стойки на веригата), нито виждам нещо друго, което да налага подобна извивка, освен може би някакво дизайнерско виждане. На мен лично ъгълът ѝ спрямо хоризонтала ми изглеждаше необичайно малък, затова и помолих за чертеж с геометрията още преди да дойде велосипедът – от този чертеж нещата като числа не изглеждаха плашещи, даже бе посочено нещо като ефективен ъгъл на седалковата тръба около 72.5°. На живо обаче този ъгъл продължи да ме занимава усилено и когато направих опит да го измеря чрез снимка и програма за обработка на изображения, стигнах до стойност около 69°. Не претендирам да е абсолютно точна, но ако има грешка в моето измерване, тя не е повече от един градус. Така че да, на практика ъгълът на седалковата тръба е доста малък и точно това в голяма степен води и до високата стойност за ефективната горна тръба, т.е. колкото по-нагоре е вдигната седалката, толкова „по-дълга“ става рамката. 

И докато сме на тема ъгли, имам известни подозрения и за челния ъгъл, който е посочен в чертежа със стойност 70°, което звучи чудесно, но сами виждате от снимките, че това би означавало разликата в наклона на челната и седалковата тръба да е малка, а тя видимо е съществена. Отново си поиграх със снимка на велосипеда в профил и стойността, до която достигнах аз, е около 72°, отново с възможност за грешка +/- 1°.

Общи впечатления при каране и отзиви за отделни компоненти

Стига теория, как се усещаше велосипедът на практика? В първия момент доста странен. Няма да ви лъжа, имаше нещо не съвсем наред, не съвсем удобно, и основната ми цел в периода на каране бе да установя какво точно – дали необичайната геометрия на рамката, или нещо по-лесно отстранимо.

Преди да „задълбая“ в експериментите си обаче, искам да опиша и нещо доста любопитно. Освен мен, велосипедът бе каран и от две дами, с малко по-нисък ръст от моя, като едната не се бе качвала никога на маунтин байк, а опитът на другата се свеждаше до 1-2 съвсем леки карания с други велосипеди, т.е. и двете бяха абсолютно начинаещи. Забавното е, че нито една от тях не сподели велосипедът да ѝ е неудобен, даже на директните ми въпроси дали се чувстват добре върху него, дали нещо ги напряга или им е неудобно, те отговаряха, че всичко е наред. Едната от въпросните дами караше велосипеда в продължение на 5 последователни дни, по няколко часа на ден, и не се оплака нито от болки в кръста, нито в ръцете, нищо. Какво остава тогава за по-кратки разходки от 15-20 км по леки терени… С това просто искам да онагледя факта, че понякога за начинаещите колоездачи, които са основна целева група на този продукт, детайли като геометрия на рамката и дори периферни компоненти нямат почти никакво (осъзнато) значение и това е така поне до момента, в който не започнат да карат малко по-бързо, малко повече или по малко по-трудни терени.

Аз обаче, пак казвам, се чувствах странно върху Rebel-а, най-вече усещах, че съм доста разтегнат и че теглото ми е разпределено по такъв начин, че натоварва неестествено ръцете ми. Гледайки и моите помощнички в тестването отстрани, забелязах при тях същото – те сякаш се протягаха към кормилото, вместо да са естествено отпуснати върху него. Затова първото и най-очевидно нещо, което можех да променя, бе дължината на лапата (на снимката долу е оригиналната лапа 100 мм).

Бързо се намери приятел, който да ми услужи с лапа 60 мм и промяната към по-добро бе мигновена! Тези 40 мм представляват значителна разлика и доведоха до много, много по-естествено и балансирано усещане, напрежението в ръцете ми изчезна, увереността при завиване и при спускане се увеличи значително. Остана още малко от странното усещане, но причина за това бе късото кормило – едва 620 мм, каквото не съм карал сигурно от десетина години. Не ми се занимаваше да прехвърлям кормилото от собствения си велосипед, но съвсем отчетливо усещах, че с по-широко кормило, да речем 680 или 710 мм, всичко в кормилната област щеше да си дойде на мястото.

Затова съветът ми и към купувачите/собствениците на Rebel, и към самия производител, е непременно да сменят лапата с някоя по-къса (60 мм засега ми изглежда перфектно) и кормилото с по-широко (680 мм) – това съвсем простичко надграждане може да промени цялостното усещане при каране към много по-добро.

Бел. автора – След написването на ревюто Leader споделиха, че за следващата година са заложили като компоненти лапа с дължина 80 мм и кормило с широчина 680 мм.

А какво стана с ъгъла на седалковата тръба? Че е малък, малък е, но бях много учуден от това, че не го усещах пряко като недостатък. Нямах проблеми с болки или дискомфорт в колената и мускулите, нито в кръста/гърба, само визуално забелязвах, че съм изтеглен по-назад от обикновено, но без да е свързано с осезаем дискомфорт. Основните неудобства, които изпитвах, изчезнаха с по-късата лапа. Така че, оказа се, този ъгъл не е нещо, което пряко да ми пречи при каране или да ме натоварва неестествено. Има обаче и причини да го смятам за недостатък и основната такава е, че намалява ефективността при педалиране, просто енергията ми не се предаваше към велосипеда по най-добрия начин. Установих го особено ясно при едно каране с други хора, точно по време, когато бях в доста добра форма – и тримата бяхме със сходни като тегло велосипеди, другите двама бяха по-нередовни в карането от мен, т.е. нямаше как да са в по-добра форма, и въпреки това при изкачванията малко ми дърпаха. Признавам, такъв извод е крайно субективен, може просто те да са имали повече сила от мен (макар че по-късно същия ден се видя отчетливо, че това не е така), но все пак си мисля, че заради малкия ъгъл на седалковата тръба Rebel не е най-добрият катерач, поне при интензивно каране. Иначе при леки разходки с лежерно темпо това изобщо не се забелязва, а и пак казвам, не е нещо, което да съм усетил директно, а по-скоро косвено.

Що се отнася до челния ъгъл, ако наистина е 72°, то не съм го усетил по-различно спрямо други подобни велосипеди, които съм карал, или спрямо повечето ХС велосипеди изобщо.

Въпреки теглото си, по равни терени или баири с лек наклон Rebel върви учудващо леко и според мен основна заслуга за това имат колелата и гумите. Не зная колко тежат каплите на велосипеда, но може би са сравнително леки за този ценови клас. Гумите на Hutchinson определено са на по-високо ниво, отколкото човек очаква при цена под 700 лв. Като шарка са типични полугладки ХС гуми, така че се справят чудесно на асфалт, утъпкани почви и други по-леки терени. При по-агресивно каране на чакъл, пясък, както и в кал, човек винаги трябва да е внимателен с подобни гуми, но е малко вероятно такъв тип велосипед да бъде каран по подобен начин.

Вилката… се сгъва. Знам, че звучи иронично, но при най-евтините амортисьорни вилки дори това понякога си е постижение. Да очаква човек нещо повече би било наивно, но ще добавя, че може и да я заключвате, например за някое стръмно изкачване, когато искате да се изправите на педали. Иначе всички характерни за този ценови клас недъзи са налице при модела ХСМ – от самото начало между горните тръби и ботушите имаше луфт, така че за коравина е трудно да се говори. Липсва настройка за разгъването, а металната пружина и стоманените горни тръби предполагат и солидно тегло. Всичко това ще намерите и при всеки друг велосипед с такава цена – няма как да е другояче, при положение че повечето хубави вилки са с цена поне колкото целия велосипед или много повече. Така че на фона на всичко това се връщам към първите си думи – вилката все пак работи, сгъва се достатъчно лесно, за да обира неравностите, макар и да го прави с малко тропане (при разгъването) и по-грубо, отколкото скъпите вилки.

Със скоростната система нямах никакви проблеми – 3х8 предавки би трябвало да са достатъчни за всеки начинаещ, та дори и за по-напредналите колоездачи. Не съм полагал особени грижи за компонентите, освен почистване от време на време и сравнително редовно смазване – дерайльорите превключваха достатъчно леко и без проблеми. Командите са удобни, контролират се с палец и показалец и имат дисплей, показващ на коя предавка сте. Този малък детайл, оказа се, за начинаещите колоездачи е от огромно значение.

За мен лично малък проблем е това, че спирачните лостчета и командите не позволяват разместване, т.е. гледано отгоре, лостчетата да са монтирани отвътре, а командите отвън. Това е така именно заради дисплея и формата на тези два компонента. Изглежда Shimano са изхождали от идеята, че повечето хора ще използват за спиране поне два пръста, т.е. няма да им е необходимо лостчетата да са по-навътре.

Реално обаче спирачките са достатъчно силни, за да се спира и само с един пръст. Вярно е, че ако ги сравнявам с Shimano Deore например, мощта им не е толкова впечатляваща, лостчето не е толкова меко и приятно, а дозирането е малко по-лошо, но хей, говорим за велосипед с цена под 700 лв., при това с дискови спирачки, които все пак спират добре, спират с постоянство и не ми създаваха никакви проблеми! Това не е малко!

Може би почти всичко, казано за компонентите на Rebel, ви е прозвучало негативно? Може би, ако сравняваме велосипеда с по-скъпи маунтин байкове, предназначени и за по-сериозна употреба. В своя си ценови клас байкът на Leader всъщност има отлична окомплектовка. Леко търкалящи се колела, спирачки, на които може да се разчита, безпроблемна скоростна система и дори работеща на някакво начално ниво вилка – не всеки велосипед за 700 лв. може да се похвали с това, струва ми се. Признавам, че все пак не съм пробвал много такива напоследък. 🙂 Мисълта ми е, че не бива да бъдем абсолютни съдници, защото всичко е относително – за цената си Rebel 1.1R е велосипед с хубави и работещи компоненти. Просто не очаквайте да се държи като байк за сериозно, интензивно каране – само като такъв за леки и ненатоварващи разходки.

Аз самият само един-два пъти си позволих да подкарам велосипеда по-лудо при спусканията, тъй като окомплектовката му просто не предразполага към такива изпълнения. Нито геометрията е за сериозни спускания, нито вилката, а най-малко пък тясното кормило и късата лапа. Впрочем едва след смяната на лапата си позволих да го засилвам повече тук-там и дори преминах веднъж границата от 50 км/ч по черен път, така че да, възможно е да се кара и по този начин, но не е това предназначението на байка.

Заключение

Трудно е човек да тества евтин велосипед. От една страна, сравнявайки го с по-скъпи модели, изпъкват цял куп недостатъци, но от друга, не всеки може, не всеки иска и има нужда от байк за няколко хиляди лева, особено пък за да се разхожда по черните пътища в близост до дома или вилата си. Като начален клас велосипед Rebel 1.1R не е подходящ за напреднали колоездачи, търсещи повече адреналин в спусканията или по-ниско тегло и ефективност при изкачванията. За тази група потребители си има друг ценови клас и искат, не искат, те трябва да спестяват повече пари.

Велосипедът на Leader, както и другите байкове от подобен клас, е подходящ най-вече за прохождащи планински колоездачи, особено за такива, чиято основна цел е да практикуват каране, което аз наричам ХС велотуризъм, т.е. разходки по леки терени, без много технични спускания или много върли изкачвания, макар че с второто Rebel се справя, стига да имате здрави крака. Справи се и с някои не съвсем къси карания по 40-50 км, т.е. единствените ограничения, които реално поставя ниската цена и свързаната с нея окомплектовка, засягат повече спусканията. По отношение на тях значително подобрение може да дойде на първо място от по-къса лапа и по-широко кормило (задължително от моя гледна точка надграждане), а на следващ етап и от по-хубава вилка. Това са нещата, които бих сменил колкото се може по-бързо, докато останалите компоненти са достатъчно добри, за да осмислят ползването на велосипеда и по-дълго време.

Началните ми опасения за ъгъла на седалковата тръба донякъде се оправдаха, но не в смисъл, че усещах неудобство от нея, а че не бях достатъчно ефективен при по-интензивни изкачвания. В този смисъл още веднъж ще кажа, че Rebel 27.5, дори и ако бъде надграден в областите, които посочих, е подходящ за по-лежерно каране, а не за спортно-състезателни цели, поне според мен. 

+

Ниска цена и добра окомплектовка за нея -по-специално гумите и колелата, скоростите и спирачките – на всички тези компоненти може да се разчита.

Като техническо ниво рамката изглежда много добре в този ценови клас.

Малкият ъгъл на седалковата тръба прави рамката доста дълга и може би недостатъчно ефективна при интензивни изкачвания.

Дългата лапа и късото кормило задължително трябва да бъдат сменени – това в най-голяма степен води до подобрение в поведението на велосипеда.

Евтината вилка XCM също е добре да бъде сменена, ако човек иска да кара по-бързо и сериозно при спусканията.

За контакти:
„Лидер 96“ ООД
http://www.leader96.com/

{gallery}products_test/2015/test-2015_leader-rebel_pics{/gallery}

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>