Вело-Македония: Полите на Беласица и Струмишкото поле

Предлагаме ви една кратка, но вълнуваща вело-екскурзия в Македония! Ще покараме между селата и водопадите на Беласица планина, за да достигнем красивия град Струмица. След това ще се включим в организирания велотур из паметниците на културното наследство в Струмишкото поле.

Предварителна програма

12 септември (събота) – среща на КПП Златарево в 11 ч. Оставяме там автомобилите и минаваме границата само с колела. Веднага след това се насочваме към с. Старо Конярево, за да караме по междуселски пътчета (включително асфалт, макадам и черен път) в полите на Беласица. Посещаваме Смоларския водопад (най-големия водопад в Македония – 38 м), Мокринските извори (най-голямото находище на натурална изворна вода) и римските терми край с. Банско. В с. Габрово се спираме в селски двор за дегустация на местни продукти. Вечерта – настаняване в манастира „Св. Петнаесет тивериополски маченици“ в Струмица и разглеждане на града. Общо каране за деня – около 40 км.

13 септември (неделя) – участваме във “Велосипедска прошетка Културното наследство низ Струмичкото Поле”, като имаме избор между равен вариант (Рамна рута – 21 км, само по асфалт, обща денивелация 225 м) и планински вариант (Висока рута – 35 км, включва и черен път, обща денивелация 627 м). За подробности виж: https://www.facebook.com/events/1502158943409654/ . В 17 часа отпътуване от Струмица с организиран транспорт обратно до КПП Златарево.

Общите разходи са 98 лв. на човек (при група от 10 участници) и включват: хапване в с. Габрово, нощувка със закуска в Струмица, такса участие в прошетката на 13 септември, транспорт на хора и колела обратно до Златарево.

Краен срок за записване и внасяне на сумата – 31 август 2015 г.

За информация за забележителностите на Беласиц: http://belasitsa.com/

Страница на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/1485630918401310/