2015 UCI Mountain Bike World Cup, DHI#7, XCO#6 – последен кръг в Италия

Не съм сигурен как е по-правилно да се произнесе името на италианския курорт, който бе домакин на последния кръг от СК за 2015 г. –  Вал ди Соле или Вал ди Сол, но съм сигурен, че състезанията там бяха един вълнуващ и достоен завършек на поредния напрегнат и оспорван сезон, в който видяхме не една и две победи и разочарования.


В събота бяха стартовете в дисциплината спускане, седми кръг, а трасето във Вал ди Сол е едно от най-стръмните и брутално технични в СК, което доведе до признания дори от най-силните и тренирани състезатели, че в долната част едва са усещали ръцете си, а също и до доста грешки, които повече или по-малко промениха класирането.

Впрочем при жените нямаше изненади – Рейчъл Атертън (Великобритания, GT) спечели шеста поредна победа за сезона, като още след предишния кръг беше ясно, че никоя от съперничките ѝ няма шансове да я измести в крайното класиране. Изглежда обаче, че през 2015 г. Рейчъл просто не може да кара по-бавно, независимо дали е напрегната или спокойна.

1 Рейчъл Атертън Великобритания GT FACTORY RACING 4:08.636
2 Мириам Никол Франция COMMENCAL / VALLNORD +2.239
3 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +6.444
4 Тане Сийгрейв Великобритания FMD RACING +11.429
5 Трейси Хана Австралия POLYGON UR +13.978

Редно е да припомня все пак, че основната заплаха за Атертън, французойката Емелин Раго (MS Mondraker) претърпя тежко падане в петия кръг в Мон-Сен-Ан и счупи лакът и крак, което сложи преждевременно край на сезона ѝ. Въпреки това Раго имаше в актива си достатъчно точки, за да завърши сезона на пета позиция в крайното класиране. Силно емоционален момент при награждаването бе, когато Рейчъл Атертън помогна на Раго да излезе на сцената, където французойката обяви оттеглянето си от професионалната състезателна дейност, поне по отношение на дисциплината спускане. Втора през 2015 г. е Манон Карпентър, а трета Тане Сийгрейв, което показва отличното ниво на британската DH сцена.

При мъжете имаше доста повече шансове за спечелване или проиграване, макар че Грег Минар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) можеше да измести Аарън Гуин само с победа. Дали заради напрежението от това, или заради нетипична за него грешка, Грег изгуби за момент контрол и се озова на земята, губейки не само няколко секунди, докато оправи кормилото на велосипеда си, но и всякакви шансове за победа. След него Лоик Бруни (Франция, Lapierre Gravity Republic) най-сетне успя да направи чисто и много бързо спускане, сядайки на горещия стол, но след него бе ред на Аарън Гуин (САЩ, Specialized), водачът във временното класиране, и той бързо детронира младия французин. На старта остана само съотборникът на Гуин – Трой Броснан (Австралия), който бе най-бърз при първата контрола, показвайки невероятна скорост и линии по някои от най-грубите участъци на трасето. За съжаление обаче малко след това Броснан падна и въпреки това успя да завърши на трето място с по-малко от 2 секунди изоставане, което само потвърди колко добро бе като цяло спускането му.

След финала Аарън Гуин сподели, че не е знаел за падането на Грег Минар. Макар първоначално да е имал намерени да ползва радиостанция, за да разбере дали крайната победа му е гарантирана, Гуин се отказал от тази опция, решен да кара само за победа. Е, явно е имало смисъл в това…

1 Аарън Гуин САЩ SPECIALIZED RACING 3:31.922
2 Лоик Бруни Франция LAPIERRE GRAVITY REPUBLIC +1.589
3 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +1.854
4 Брук Макдоналд Нова Зеландия TREK WORLD RACING +3.293
5 Джош Брайсленд Великобритания +4.405
6 Джий Атертън Великобритания GT FACTORY RACING +4.515
7 Лорис Вержие Франция LAPIERRE GRAVITY REPUBLIC +5.386
8 Марк Уолъс Канада DEVINCI GLOBAL RACING +5.930
9 Хари Хийв Великобритания NORCO FACTORY RACING +6.702
10 Александър Файол Франция +6.729

Падането на Минар доведе до две размествания в крайното класиране, след като той изпадна до четвърта позиция с 1006 т. Трети за 2015 г. е Трой Броснан, втори Лоик Бруни, а за първия вече научихте достатъчно – отново доминиращ, силен и бърз, Аарън Гуин. Очертава се повече от интересно Световно първенство!

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-524/downhill-finals.

Трасето за крос-кънтри също не бе от лесните, а падналият през нощта в събота срещу неделя дъжд го направи още по-трудно. Макар че в състезателния ден пътеките постепенно изсъхваха, много участъци останаха хлъзгави и това създаде предпоставки за падания и грешки.

При жените водачката във временното класиране Йоланда Неф (Швейцария, Stoeckli) направи обичайния си бърз старт, но не успя да се откъсне много от две преследвачки – Аника Лангвад (Дания, Specialized) и Катерин Пендрел (Канада, Luna). В следващите обиколки Пендрел изгуби сили и изостана, но Лангвад сякаш се чувстваше все по-добре и в предпоследната обиколка атакува и излезе начело, без Неф да може да ѝ се противопостави. Така датчанката стигна до финала и записа първата си победа в СК, което я направи изключително щастлива.

1 Аника Лангвад Дания SPECIALIZED RACING 1:30:56
2 Йоланда Неф Швейцария STOECKLI PRO TEAM +0:57
3 Ирина Калентиева Русия MOEBEL MAERKI MTB PRO TEAM +1:14
4 Мая Влозчовска Полша KROSS RACING TEAM +1:30
5 Емили Бати Канада TREK FACTORY RACING +1:38

Неф обаче нямаше за какво да се притеснява, тъй като второто място ѝ гарантираше крайната победа в СК – титла, която швейцарската състезателка постига за втора година. Зад нея остана Гун-Рита Даале Флеся (Норвегия, Multivan Merida), а третото място, след размествания заради класирането в последния кръг, се падна на Леа Дейвисън (САЩ, Specialized).

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-525/cross-country-women.

Постоянното съперничество между Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Odlo) и Жулиен Абсалон (Франция, BMC) се разгърна и в последния кръг за 2015 г. Двамата бяха начело още след първата обиколка, като единственият, който успя да задържи темпото им, бе Флориан Фогел (Швейцария, Focus). Абсалон се опитваше да дърпа при изкачванията и да влиза пръв в спусканията, за да не позволи на Шуртер да го изпревари надолу, което често се случва. Учудващо, Фогел издържа с челната двойка почти до края, когато все пак изостана и завърши сам на трета позиция. Междувременно, въпреки старанието на Абсалон, Шуртер успя да покаже уменията си при спускането в последната обиколка, където „дръпна“ 5 секунди на французина и спечели трета поредна победа за сезона. Швейцарецът обясни, че в първите обиколки не се е чувствал достатъчно силен и се е опитвал просто да поддържа темпото на Абсалон и Фогел. От средата нататък обаче започнал да се чувства все по-добре.

1 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM 1:27:38
2 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +0:05
3 Флориан Фогел Швейцария FOCUS XC TEAM +0:22
4 Ярослав Кулхави Чехия SPECIALIZED RACING +0:54
5 Максим Марот Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +1:08
6 Фабиан Гигер Швейцария TEAM COLNAGO SUDTIROL +1:31
7 Хосе Антонио Хермида Рамос Испания MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +1:38
8 Марко Аурелио Фонтана Италия CANNONDALE FACTORY RACING XC +2:10
9 Карлос Колома Испания +2:18
10 Лукас Флюкигер Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:19

С три победи и три втори места (първите кръгове) Шуртер закри сезона като победител с 250 т. преднина пред Абсалон. Трети остана Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized), който започна годината добре, но след това нещо поизгуби форма.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-526/cross-country-men.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>