2015 UCI Mountain Bike World Cup, DHI#6, XCO#5 – Уиндъм, САЩ

В последните години вторият кръг от СК в Северна Америка се провежда в Уиндъм, щата Ню Йорк, където обичайното състояние на трасетата е сухо, каменисто и прашно – такова беше и през 2015 г. Това предразполагаше към доста грешки, особено загуба на сцепление в завоите, но даваш и доста възможности за по-смелите и агресивни състезатели.

Първата и най-ярка демонстрация на прашния екшън бе в дисципплината спускане в събота, когато Аарън Гуин (САЩ, Specialized) грабна победата на родна земя с каране, което за повечето хора отстрани изглеждаше на ръба, но за него може и да е било съвсем нормално. С тази втора победа през сезона американецът поведе стабилно във временното класиране с актив от 1089 точки, докато Лоик Бруни (Франция, Lapierre Gravity Republic), който бе втори в квалификацията и се движеше доста добре по трасето (макар че вероятно нямаше да успее да постигне времето на Гуин), злощастно спука гума и завърши далеч назад, което го запрати на трето място във временното класиране. Втори и в състезанието, и във временното класиране е Грег Минар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate), а трети в Уиндъм е младият Лорис Вержие (Франция, Lapierre Gravity Republic), който, стартирайки от средата на списъка, даде толкова добро време, че стоя на горещия стол цяла вечност, преди Минар да го измести.

1 Аарън Гуин САЩ SPECIALIZED RACING 2:38.108
2 Грег Минар ЮАР +3.505
3 Лорис Вержие Франция LAPIERRE GRAVITY REPUBLIC +4.290
4 Джий Атертън Великобритания GT FACTORY RACING +4.493
5 Стив Смит Канада DEVINCI GLOBAL RACING +4.580
6 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +5.920
7 Джош Брайсленд Великобритания +6.010
8 Матю Симъндс Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +6.517
9 Хари Хийт Великобритания NORCO FACTORY RACING +6.621
10 Майкъл Джоунс Великобритания CHAIN REACTION CYCLES / PAYPAL +6.705

При жените, които стартираха малко по-рано, Рейчъл Атертън (Великобритания, GT) отново беше без конкуренция и спечели с огромна преднина от 9 секунди! Част от доброто ѝ представяне на финала се дължи на това, че още след квалификацията тя вече имаше достатъчно точки, за да е недостижима в крайното класиране, така че от този момент нататък можеше да кара без напрежение, без притеснение от грешки и падания, което я „накара“ да покаже на какво е способна. С пет победи този сезон тя сякаш е на друго ниво спрямо съперничките си, особено в отсъствието на Емелин Раго, която лекува контузия от предишния кръг в Мон-Сен-Ан. За второто място в крайното класиране ще се борят Манон Карпентър (Великобритания, Madison Saracen) и Тане Сийгрейв (Великобритания, FMD), които завършиха в този ред и в Уиндъм.

1 Рейчъл Атертън Великобритания GT FACTORY RACING 3:00.722
2 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +9.360
3 Тане Сийгрейв Великобритания FMD RACING +12.132
4 Трейси Хана Австралия POLYGON UR +12.947
5 Мириам Никол Франция COMMENCAL / VALLNORD +14.608

Запис от прякото излъчване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-521/downhill-finals

В неделя бе време и за състезателите по крос-кънтри. За техните тънки гуми и велосипеди с малък ход на окачването острите камъни и изсъхналите, прашни пътеки изглеждаха още по-плашещо, но това не попречи на Нино Шуртер (Швейцария, Scott Odlo) да се възползва именно от тези условия и от отличните си умения в спускането, за да спечели втора поредна победа за сезона по един страхотен начин. След като той, Жулиен Абсалон (Франция, BMC) и още няколко състезатели оформиха челна група, която се движеше с еднакво темпо в първите няколко обиколки, в предпоследната Абсалон атакува и само Нино Шуртер успа да се залепи зад него. При изкачванията в последната обиколка французинът не даде никакви шансове за изпреварване а съперника си, но в началото на спускането, при една от най-техничните каменни секции, Шуртер смело мина по една по-вътрешна и по-трудна линия – ход, който Абсалон не очакваше, защото във всички предишни обиколки швейцарецът бе ползвал основната линия. Веднъж излязъл начело, и то при оставащо спускане, Шуртер без проблеми достигна пръв финала и по този начин поведе във временното класиране, а Абсалон е зад него със 100 т. по-малко.

1 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM 1:30:55
2 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +0:04
3 Мануел Фумик Германия CANNONDALE FACTORY RACING XC +0:27
4 Серджо Гутиерес Мантекон Испания TREK FACTORY RACING +0:51
5 Даниел Макконел Австралия TREK FACTORY RACING +1:14
6 Рафаел Гане Канада +1:57
7 Лукас Флюкигер Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:21
8 Карлос Колома Испания +2:34
9 Флориан Фогел Швейцария FOCUS XC TEAM +2:48
10 Ондрей Цинк Чехия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +3:14

Запис от прякото излъчване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-523/cross-country-men

При жените най-бърза този път бе французойката Паулин Феран-Прево (Raboliv). Тя атакува още от старта и успя да се откъсне напред, след което никой от догонващата група не успя да я настигне. Обикновено такава е тактиката на водачката във временното класиране Йоланда Неф (Швейцария, Stoekli), но този път нейното темпо бе малко по-бавно – и все пак достатъчно за второто място в Уиндъм, което почти бетонира позицията ѝ във временното класиране, където Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida) е на второ място, но на цели 190 т. след Неф.

1 Паулин Феран Прево Франция RABOLIV 1:33:25
2 Йоланда Неф Швейцария STOECKLI PRO TEAM +1:28
3 Аника Лангвад Дания SPECIALIZED RACING +2:09
4 Лиа Дейвисън САЩ SPECIALIZED RACING +2:12
5 Аделхайд Морат Германия BH-SR SUNTOUR-KMC +2:41

Запис от прякото излъчване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-522/cross-country-women