2015 UCI Mountain Bike World Cup, DHI#4, XCO#3 – Лензерхайде, Швейцария

На 4-5 юли в швейцарския курорт Лензерхайде двете основни дисциплини (и понастоящем единствени в Световната купа) се събраха за общ кръг, който се явяваше четвърти в спускането и трети в крос-кънтрито.


DHI#4

Хронологично първа по ред бе DH-надпреварата – в последните години при такива комбинирани събития финалите по спускане се провеждат в събота. Трасето в швейцарския курорт бе доста стръмно и брутално сухо, така че сцеплението не бе сред нещата, на които участниците можеха да разчитат, особено в завоите, където мнозина станаха жертва на по-агресивното си каране. Ключът към доброто класиране в това състезание се оказа чистото, добре премерено каране, но малко хора успяха да го постигнат на финала. Един от тях бе австралиецът Дийн Лукас (Devinchi), който в квалификацията бе дал 19 време, но когато седна в горещия стол след финалното си спускане, едва ли и самият той очакваше да се задържи там толкова дълго. Един след друг пристигаха повечето от най-добрите спускачи в света и никой не успяваше да подобри времето на младока от Австралия. Едва Грег Минар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) успя да измести Лукас от първото място и на този етап, при петима оставащи, феновете на южноафриканския състезател вече го виждаха почти като победител. И наистина никой, дори Лоик Бруни (Франция, Lapierre Gravity Republic), който за трети път тази година даде най-добро време в квалификацията, не успя да детронира Минар, с което състезателят на Santa Cruz постигна рекордна 18-а победа в кръг от СК по спускане и задмина по този показател своя съотборник Стив Пийт. Бруни остана втори, като вероятно можеше да бъде и другояче, ако не бе направиш досадна малка грешка на последния десен завой преди финала.

При жените Рейчъл Атертън (Великобритания, GT) отново бе най-бърза и то с впечатляваща преднина. Това до голяма степен се дължи и на многото грешки, които допусна Емелин Раго (Франция, MS Mondraker) – най-бързата състезателка в квалификацията. Въпреки падане и още няколко ситуации „на косъм“, французойката успя да завърши на пето място. Втора остана Манон Карпентър (Великобритания, Madison Saracen), а трета Трейси Хана (Polygon UR).

Ето как изглеждат първите места при мъжете и жените, както и временното класиране след 4 кръга в двете категории:

Мъже

1 Грег Минар ЮАР 3:00.535
2 Лоик Бруни Франция LAPIERRE GRAVITY REPUBLIC +0.960
3 Дийн Лукас Австралия DEVINCI GLOBAL RACING +1.807
4 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +2.327
5 Джий Атертън Великобритания GT FACTORY RACING +2.354
6 Реми Тирион Франция COMMENCAL / VALLNORD +2.821
7 Дани Харт Великобритания MS MONDRAKER TEAM +3.553
8 Аарън Гуин САЩ SPECIALIZED RACING +3.818
9 Стив Смит Канада DEVINCI GLOBAL RACING +4.287
10 Брук Макдоналд Нова Зеландия TREK WORLD RACING +4.463

Мъже временно класиране

1. Аарън Гуин – 749 т.
2. Лоик Бруни – 645 т.
3. Грег Мниар – 633 т.

Жени

1 Рейчъл Атертън Великобритания GT FACTORY RACING 3:28.126
2 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +5.006
3 Трейси Хана Австралия POLYGON UR +7.280
4 Морган Чар Франция SOLID-REVERSE FACTORY RACING +9.824
5 Емелин Раго Франция MS MONDRAKER TEAM +9.873

Жени временно класиране

1. Рейчъл Атертън – 910 т.
2. Емелин Раго – 745 т.
3. Трейси Хана – 550 т.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv ожете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-516/downhill-finals

ХСО#3

Като се има предвид, че швейцарските ХС състезатели са сред лидерите в СК (например Йоланда Неф при жените и Нино Шуртер при мъжете), местната публика сигурно се надяваше именно те да триумфират на почетната стълбичка. В състезанията обаче никога нищо не е гарантирано, а горещината и техничното трасе се оказаха еднакво трудни както за домакините, така и за гостите.

Йоланда Неф (Stoekli) очаквано атакува още от старта и в началото успя да извоюва преднина, но скоро се разбра, че това може би е било грешка – тя не успя да задържи високото темпо и бе застигната и задмината от Гун-Рита Даале Флеся (Норвегия, Multivan Merida), която седмица по-рано стана световен шампион в дисциплината крос-кънтри маратон, и Катерин Пендрел (Канада, Luna), която пък е световен шампион в ХСО за 2014 г. По едно време Неф изпадна чак до десета позиция, но в края на състезанието успя да възвърне силите си и се добра до четвъртото място след Пендрел, която пък изгуби позицията си в челото заради поднасяне и падане в един от хлъзгавите завои на трасето. Така Гун-Рита Даале успя да спечели без сериозни проблеми състезанието, което доведе до още един рекорд – 29-а победа в СК при жените. Леа Дейвисън (САЩ, Specialized) финишира втора.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv ожете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-514/cross-country-women

Жени

1 Гун-Рита Даале Флеся Норвегия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM 1:32:15
2 Леа Дейвисън САЩ SPECIALIZED RACING +1:00
3 Катерин Пендрел Канада LUNA PRO TEAM +1:36
4 Йоланда Неф Швейцария STOECKLI PRO TEAM +2:05
5 Ирина Калентиева Русия MOEBEL MAERKI MTB PRO TEAM +2:12
6 Мая Влозчовска Полша KROSS RACING TEAM +2:41
7 Емили Бати Канада TREK FACTORY RACING +2:59
8 Ева Лехнер Италия TEAM COLNAGO SUDTIROL +3:32
9 Аника Лангвад Дания SPECIALIZED RACING +3:44
10 Ани Ласт Великобритания +4:19

Жени временно класиране

1. Йоланда Неф – 650 т.
2. Гун-Рита Даале Флеся – 650 т.
3. Катерин Пендрел – 470 т.

При мъжете очаквано борбата бе между трима – Нино Шуртер (Scott-Odlo), Жулиен Абсалон (Франция, BMC) и Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized). Тримата се „надлъгваха“ до шестата обиколка, когато съдбата се намеси и отсъди в полза на Кулхави, тъй като и двамата му съперници спукаха задните си гуми. Все пак Шуртер имаше по-добър късмет, защото повредата възникна малко преди техническата зона и той не изгуби позицията си, докато Абсалон изостана чак до 12 място, след което успя да навакса само три позиции по-нагоре. След това злощастно за него стечение на обстоятелствата трети завърши Ондрей Цинк (Чехия, Multivan Merida).

Запис от прякото предаване по RedBull.tv ожете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-515/cross-country-men

Мъже

1 Ярослав Кулхави Чехия SPECIALIZED RACING 1:29:00
2 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM +0:33
3 Ондрей Цинк Чехия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +1:47
4 Матиас Флюкигер Швейцария STOECKLI PRO TEAM +1:49
5 Максим Марот Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +1:51
6 Мануел Фумик Германия CANNONDALE FACTORY RACING XC +1:56
7 Серджо Гутиерес Монтекон Испания TREK FACTORY RACING +2:15
8 Йордан Саро Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +2:35
9 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:52
10 Карлос Колома Испания +2:56

Мъже временно класиране

1. Ярослав Кулхави – 660 т.
2. Нино Шуртер – 600 т.
3. Жулиен Абсалон – 510 т.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>