Васил Василев за Ride Or Run 2015

В края на 2014 г. един от най-добрите ни ХС състезатели, Васко Василев от клуб „Илчов баир“, се контузи при нелеп инцидент (не с колелото) и това го извади от играта за няколко месеца. Затова сезон 2015 започна за него бавно и трудно, предимно с тренировки за възстановяване на формата, като изкачването до яз. Калин бе едва второто му състезание за годината (след Обиколката на Витоша). И в двете събития обаче Васко показа, че отново се връща към обичайното си състояние на претендент за първото място. Как изглеждаше състезанието Ride Or Run през очите на един от най-бързите участници, при това и в двете дисциплини (колоездене и бягане), можете да прочетете в неговия разказ:

Второ състезание, само 8 месеца и половина след инцидента, първи подиумИ!

Ride or Run Rilla 2015 – 1 място колоездене, 3 място дуатлон, 5 място бягане!

Страхотен уикенд с много позитивни емоции, в обкръжението на заредени с положителна енергия хора, на едно магически красиво място със спиращи дъха гледки РИЛА (Rila mountains).
Обичам предизвикателствата, а комбинацията от тичане и колоездене в едно състезание винаги ме е съблазнявала. Затова избрах най-доброто място, за да се впусна в това предизвикателство – Ride or Run Rilla. Въпреки, че не съм се подготвял за планинско бягане (или за каквото и да е бягане – до състезанието имах само 2 тичания от началото на годината), познавайки трасето, реших че то е достатъчно стръмно, за да се представя на приемливо ниво, изкачвайки се без обичайното за мен двуколесно превозно средство.

И така, първият ден трябваше да тичам – поради тежката зима и късно падналият сняг, в горната си част трасето все още беше затрупано с дълбоки снежни преспи, които не позволяваха на организаторите да стигнат до мястото, където обикновено се намира финала на състезанието, затова се наложи дистанцията да бъде намалена на „само“ 12.3 км, но забележете с 1420 м положителна денивелация! Това е повече от 11.5% среден наклон, като на места той достига до 16%.

Заставайки на старта, не знаех какво да очаквам, бидейки неопитен в бягането, в началото ми беше изключително трудно да подбера правилното темпо. Затова подходих с добре работещия метод на изключването – първо, разбира се, започнах с темпото на Fan Club – Kiril Nikolov – Disl, но достигайки пулс 184 bpm все пак реших, че едва ли бих могъл да изкарам с неговото темпо до финала, последваха Митко Михайлов, Симеон Начев и Божидар Антов, но положението с пулса не се променяше съществено и той все така продължаваше да гони неестествени за мен високи стойности, достигайки на моменти дори до 192 bpm! Не се предавам лесно, затова стиснах зъби и продължих стремглаво нагоре със собствено темпо, което все още беше доста по-високо от обичайното за мен. За момент имаше състезатели, които се опитваха да ме застигнат, дори някои от тях за известно време бяха пред мен, но някъде около средата на дистанцията изглежда тялото ми започна да сработва и започнах да усещам бягането си някак си по-натурално и по-леко за мен, което ми даде възможността леко да ускоря темпото. По стечение на обстоятелствата, тъста и тъщата ми обслужваха втория подкрепителен пункт и силно се зарадваха, виждайки ме да се движа на временната пета позиция! Няколко глътки вода, за да разнообразя вкуса на елетролита, и бях готов да „атакувам“ серпентините. Към финала прасците вследствие на непривичното за тях натоварване бяха започнали да понатежават, но благодарение на новата материя на блузата от SIVEN, се чувствах свеж и жегата не ме мъчеше както обикновено, дори намерих сили за финален спринт към петото място сред бегачите. Бях доволен, дори изненадан от постигнатото.

Слизането към старта с високопроходимият руски ван УАЗ, препълнен със бегачи беше много забавно.

Сега трябваше да се съсредоточа върху възстановяването за следващия ден – малко аминокиселини, елетролит, обилно похапване, леко раздвижване с велосипеда и качествен сън на чист планински въздух, определено подействаха и на следващата сутрин се чувствах чудесно.

Вторият етап от състезанието беше изкачване по същото трасе с велосипед (не конкретизирам типа на велосипеда, тъй като имаше участници както с планински, така и с шосейни велосипеди). Тук вече бях в свои води и всичко ми беше вече познато от предходното издание на състезанието. Знаех, че да се преборя с Димитър Михайлов в изкачването би било много трудно в сегашната ми физическа форма, и единственото, което можех да направя, е да се опитам да наруша темпото му. Митко обаче беше добре подготвен и планът ми не сработи – в началото като че ли успях за кратко да се откъсна напред, но бързо бях застигнат. Опитах да наложа моето темпо на групата, която включваше съотборника ми Владислав Гюров, Бойко Танчев и Димитър Михайлов, но явно Митко мислеше другояче и наложи още по-високо темпо, което ми беше трудно да поддържам. Още в първата третина от дистанцията вече се бяхме откъснали напред и само на по-дългите прави участъци успявах да видя преследвачите си, както и намиращия се пред мен Митко Михайлов. Продължих да поддържам възможно най-високо темпо по стръмното изкачване до финала, завършвайки на втора позиция в генералното класиране и първи в своята категория. 12.3 км, +1420 м денивелация, 01:16:47ч, 1110 VAM!
Явно възвръщам формата си!

Изключително съм доволен от постигнатото!

Страхотен беше уикендът и за съотборниците ми от Велоклуб Илчов баир Ирена Стефанова и Владислав Гюров, които се класираха съответно на 1 и 3 място в своите възрастови категории. Ирена кара много умно и премерено, стриктно изпълнявайки предварителният план, който и подсказах, карайки с темпото на втората в класирането до втория подкрепителен пункт, след което атакува и финишира, побеждавайки със завидната преднина от 01:29 мин! Браво! Влади също кара много силно, и въпреки че с оглед на структурата и килограмите му, катеренето не е от силните му страни, успя да завърти педалите, финиширайки на трета позиция!

Чудесно представяне – един уикенд, едно състезание, 4 медала за Илчов баир! Догодина пак!

Следваща спирка – Национален шампионат по планинско колоездене в Узана.

‪#‎10×2‬ www.facebook.com/SIVEN.BulgariaORYX CyclesSquirt Lube Bulgaria4Fitnessbg.comOnza TiresBike House Bikes

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>