Ride or Run 2015 – класиране и кратък репортаж

На 4-5 юли по един от най-стръмните пътища, които познавам, се проведе за трети път състезанието по бягане и планинско катерене с велосипед Ride Or Run. Нарочно наблягам на думата катерене, тай като именно в тази част се отчита време на състезателите – надолу всеки се спуска както може, а предвид особеностите на пътя от с. Пастра до яз. Калин, всякакво бързане по него надолу би могло да бъде доста екстремно.

За мен лично екстремно е и изкачването – правил съм го 1-2 пъти, заради някои хубави рилски пътеки, но точно понеже знам колко е „тегаво, още през 2013 г., когато за пръв път „Зелен път“ организираха това нестандартно (тогава) състезание, си казах, че ми е трудно да си представя по-мазохистично преживяване на две колела. И въпреки това в третото издание над 80 човека се изправиха по бетоновия път, построен преди десетки години, за да обслужва каскадата от четири ВЕЦ-а, захранвани от най-високия язовир в България.

Сега подобни състезания, комбиниращи бягане и колоездене, включително и с вариант за дуатлон, т.е. за общо класиране в двете дисциплини, се провеждат все по-често, но Ride Or Run си остава една от най-знаковите надпревари от този тип – не само, защото бе една от първите, но и заради неповторимото трасе. Заради късните снеговалежи през 2015 г. организаторите бяха принудени да скъсят малко маршрута, защото 1-2 преспи на височина около и над 2300 м попречиха на преминаването на поддържащите автомобили да самата седловина над ез. Карагьол, където обикновено е финалът. А може би като лек намек стартът и основният лагер бяха разположени около изоставените постройки под ВЕЦ „Каменица“, които само допреди 2-3 години приютяваха душевно-болни пациенти.

В тазгодишния си вид изкачването бе с дължина около 13 км, по които се лееше пот на поразия, въпреки хладния планински въздух. Пръв от дълбините на дерето, в което пътят се вие с множество серпентини, се появи Димитър Михайлов – непознат за мен състезател, но явно доста силен, защото не само бе изпреварил нагоре всички, включително и хора като Васил Василев (Илчов баир) и Бойко Танчев (Мамут), които останаха на второ и трето място, но впоследствие видях, че той оглавява и класирането в дуатлона!

При жените, чиито брой в това състезание също се увеличава всяка година, една от най-младите участнички даде и най-доброто време – Ирена Стефанова от Илчов баир. След нея финишираха Валентина Динкова (BT Revolution) и Ася Борисова.

Пълното класиране (колоездене и дуатлон) можете да видите в следващите снимки, като първата се отваря и в по-голям размер с натискане върху нея. Очаквайте до няколко дни и много снимки от  състезанието!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>