Stan NoTubes ZTR Hugo 52 – една капла с изцяло нова конструкция

Напоследък все по-често се говори за т.нар. 27.5+ велосипеди и продуктът, който ще ви представя, има много общо с тях, но не това е причината да пиша за него. Всъщност става дума за нов модел капли от Stan NoTubes, макар че аз дори закъснях, доколкото той се появи още на пазара през 2014 г. Най-важното в него е изцяло новият профил, от който е направена каплата.

Първо ще уточня, че Hugo 52 е широка 52 мм и е предназначена за fat bikes и за т.нар. Plus bikes, т.е. за велосипеди с гуми с широчина около или над 3 инча. Именно това е накарало NoTubes хубаво да се замислят върху дизайна на каплата и да предложат нещо съвсем ново, което има потенциала в дългосрочен план да промени изцяло подхода към този толкова важен за велосипеда компонент.

Както знаете, стандартните капли имат, най-общо казано, П-образен профил, обърнат с отворения си край навън (спрямо ост/центъра на колелото). При тях, образно казано, двата борда на гумата влизат в един метален улей и се запъват в проектираните за целта ръбове (куки) в горния край на всяка от страничните стени на каплата. От горната скица се вижда, че при Hugo нещата изглеждат съвсем различно – имаме една централна, широка и куха носеща част, а настрани се разпростират две „крила“, чиито странични стени имат минимален, почти незабележим ръб, който да задължа борда на гумата. По-важното обаче е, че между централната част и страничните стени се образуват два канала/улея, в които влизат бордовете на външната гума.

Като казах, че този дизайн е разработен заради байковете с големи или огромни гуми, веднага ще обясня какъв е проблемът с тях. При стандартен дизайн на каплите, ако човек се опита да направи гумите на един „дебелак“ безкамерни, може да види „голям зор“ в това начинание. Причината е, че заради широчината на каплата бордовете на външната гума стоят много по-свободно в нея и „бягат“ от стените ѝ, което пречи на уплътняващата течност да свърши работата си, дори когато се използва компресор за по-бързо напомпване. А велосипедите с големи гуми могат да спечелят повече от всички други от безкамерната технология, защото при тях вътрешната гума също трябва да е по-голяма, респективно и по-тежка.

В този ред на мисли основното предимство на Hugo 52 е в тези два канала за бордовете на гумата. Веднъж поставен там, бордът няма накъде да мърда, което позволява гумата да бъде напомпана и течността да я уплътни към каплата. Минималистичните ръбове на страничните стени на каплата помагат за това гумата да не се извади дори ако е спукана и спаднала напълно, но на теория самата конструкция на каплата задържа бордовете на гумата там, където им е мястото.

Към това важно предимство обаче се добавят и други, което именно загатва за големия потенциал на този дизайн. Нека отново си представим, че гумата е спукана и е спаднала напълно. При стандартна капла това означава, че протекторът на гумата ще опре в двата борда на каплата, притискайки стените на гумата към тях, с което се създава риск за скъсване на гумата. Същият механизъм води и до т.нар. змийско ухапване, т.е. прещипването на вътрешната гума между външната и каплата при среща с остър ръб, което ни оставя с две симетрични дупки в нея. Ако погледнем отново профила на Hugo 52, виждаме, че централната носеща част е малко по-висока от ръбовете на страничните стени. Това означава, че при напълно спадната гума нейният протектор ще опре именно на централната част, която има по-ясно изразена носеща роля и би трябвало да е по-здрава, и много по-малко (ако изобщо) върху бордовете на гумата и страничните стени на каплата. Това пази страничните стени на гумата, а също прави прещипването на вътрешната гума (ако се кара с такава) на практика почти невъзможно.

Отворите за спиците са пробити през централната секция, което прави уплътняването ѝ за безкамерна съвсем лесно – залепя се уплътняваща лента откъм гумата и тя е готова за „пълнене“, а извитият профил в средата е проектиран при въртене да изхвърля уплътняващата течност към протектора и стените на външната гума, където е най-необходима.

От гледна точка на теглото е трудно да се каже дали новият дизайн на NoTubes има предимство, но е сигурно, че 625 грама за 26-цолова капла с широчина 52 мм, при това без да е надупчена като швейцарско сирене, е отличен резултат. Hugo 52 се предлага и в трите размера, а цената ѝ е 145 щатски долара.

http://www.notubes.com/

www.bikelab.bg

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>