Sram 2016: главини X0 DH

Поредният нов продукт, обявен от американския производител, са главините за спускане в серията Х0. Въпреки че са оптимизирани за максимална здравина и издръжливост, те се отличават и с доста ниско тегло, както и с прецизен храпов механизъм в свободното движение, който е познат под името Double Time. С две двойки срещуположно разположени палчета, които зацепват в зъбно колело с 26 зъба, този механизъм осигурява 52 точки на зацепване, или по една на всеки 6.9°.

Външно тялото на свободното движение може да е със стандартен шлиц за 10-скоростни касети или с XD Driver за 1х11-скоростните системи на Sram.

И предната, и задната главини са съвместими с основните стандарти за проходни оси при DH велосипедите в момента – 20х110 и 15х100 мм отпред и 12х150/12х157 мм отзад. Конвертирането от един към друг размер за оста се извършва лесно чрез подмяната на капачките в двата края на главината, които са еднакви от двете страни (за всеки размер), за да не може да бъдат объркани.

Лагерите SPEEDBALLса висококачествени и не се нуждаят от никакви допълнителни настройки. Добрите им уплътнения гарантират дълъг и безпроблемен живот на главината.

Тялото е изковано от алуминий, а двата фланеца имат общо 32 отвора за спици и са разположени под ъгъл спрямо оста/каплата, така че спиците да са прави и успоредни на фланеца при натягането им, а не да се огъват около него. По този начин се намалява напрежението при главата на спицата и тя носи по-добре натоварванията, което в крайна сметка намалява вероятността от скъсване и увеличава издръжливостта на колелата. Sram са нарекли тази технология SEEKER.

Теглото на главините, както казах, е доста добро – предната тежи едва 130 грама, а задната 265 грама.

Ето как изглеждат и като цени:

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>