Rock Shox 2016 – обновен Lyrik и нов модел Yari

Rock Shox разпространиха новина за два продукта, които със сигурност ще предизвикат интереса на повечето АМ/ендуро карачи.

Първият от тях, дългоходовата еднокоронна вилка Lyrik, е добре познат на потребителите и от години е един от еталоните в своя клас, но през последните 1-2 години Lyrik като че ли остана на заден план спрямо новия Pike, който със своите 160 мм ход и ниско тегло създава усещането, че човек трудно би могъл да иска повече. И все пак някои искат, така че Rock Shox насочват обновения Lyrik именно към тях. Вилката използва същия патрон Charger с множество настройки (включително вътрешни чрез пренареждане на шайбите, контролиращи разгъването), качествени SKF уплътнения и предлага ход от 160 до 180 мм, което я поставя на границата между ендуро и фрийрайд, или по-точно я прави подходяща и за двата вида каране. От гледна точка на настройки вариантите са два – RC (само за вграждане в готови велосипеди) и RCT3, добре познати от другите продукти на компанията.

Разочароващ за някои ще е фактът, че новият Lyrik не се предлага за 26-цолови велосипеди, а само за 27.5, 27.5+ и 29/29+. За сметка на това обаче Rock Shox ще предлагат отделно патрон Charger за 26-цоловите по-стари версии на Lyrik с ход до 170 мм. Цената на пълния комплект вътрешни елементи за десния крак е 344 евро.

В унисон с останалите тенденции, наложени от производителите в последната година, обновената вилка ще е съвместима и с новия стандарт Boost 110, т.е. ще се предлага и с проходна ос 15х110 мм (но ще има и вариант с досегашната 15х100 мм). С цел увеличаване на коравината в тази област, Rock Shox добавят и възможността за своите Torque Caps (специални накрайници, които увеличават площта на захват към ушите на вилката).

Цялостно конструкцията на вилката е по-корава спрямо Pike, но се запазва и достатъчно ниско тегло, а пружината Solo Air е снабдена с по-голяма негативна камера, която да осигури по-мека и отзивчива начална част от хода. Освен със Solo Air (фиксиран ход), Lyrik ще се предлага и във вариант Dual Position Air, т.е. с регулируем ход. И към двете пружини можете да добавите вътрешни буфери, увеличаващи прогресивността в горната част на хода.

Цената на Lyik RCT3 ще бъде 1075 евро със Solo Air пружина и 1158 евро с Dual Position Air, а теглото варира от 2005 до 2032 грама.

Ако сумите в предишното изречение ви се струват високи, вероятно ще се зарадвате доста повече на чисто новия модел Yari. Казано най-просто, това е вилка с 35 мм горни тръби, която ще се предлага в доста варианти за ход – от 120 до 180 мм – и може да се похвали със здравината и коравината на Lyrik и Pike, но е с по-ниска цена, тъй като използва патрон за амортизация Motion Control, а не Charger. За някои потребители това дори може да е предимство, тъй като Motion Control от години се използва успешно във вилките на Rock Shox, а сега към него е добавена и технологията Rapid Recovery Rebound, която осигурява по-бързо разгъване на вилката при няколко последователни удара отдолу. Високоскоростната компресия също е променена, за да се доближи до тази на патрона Charger, както е увеличена и негативната камера за по-леко сгъване в началото на хода. Почти всички други екстри, които сме споменавали многократно, намираме и тук – уплътнения SKF, вътрешни буфери за прогресивност, съвместимост с 15х100 и 15х110 мм, Torwue Caps и др.

Външните настройки са ограничени до връщане и компресия (нискоскоростна), което е напълно достатъчно за по-непретенциозни потребители.

Уви, и от този модел няма да се предлага 26-цолов вариант. Теглото варира от 2023 до 2046 грама, т.е. доста добро е дори на фона на топ-модел като Lyrik. Цената на Yari в Европа ще бъде 730 евро.

Като допълнителна информация в прес-изявлението си Rock Shox посочват, че опцията Boost 110 ще се предлага за повечето им вилки през 2016 г. – освен споменатите дотук три модела, към този списък спадат Reba и SID, т.е. извън тази тенденция засега остават единствено по-евтините продукти.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>