Biking Tours – Копривщица и хижа Средногорец

Двудневен велотур по маршрут гр. Копривщица – хижа Средногорец, 20-21 юни 2015 г.

ПРОГРАМА

Ден 1 (20.06.2015 г.) Копривщица – хижа Средногорец

Среща в 10:00 ч. пред СОУ “Любен Каравелов“

адрес: гр.Копривщица, бул.“Х.Н.Палавеев“ No 77

GPS координати: 42.637252, 24.359753

След като групата се събере и направим кратък инструктаж, ще тръгнем в посока южния изход на средногорския град, където ще достигнем до мандрата. Оттам поемаме по стръмен черен път, по който ще се изкачим около 3-4 километра и ще достигнем до едно от билата на Същинска Средна гора. Предстои ни каране около 50 до 60 минути по относително равно било, където ще се насладим на красиви и интересни планински гледки на север към Стара планина, а на юг към вр. Голям Богдан. Ще се движим през цветни средногорски поляни, докато пътят ни достигне до голяма и широка букова гора, която се намира в северното подножие на най-високият за тази планина връх. Продължаваме по широк черен път, подсичайки северните склонове на върховете Богдан и Шилигарка и достигаме до х.Средногорец (1370 м надморска височина).

Карането за днешния ден е 19 км с обща положителна денивелация 738 м и отрицателна 265 м.

По маршрута на първия ден няма чешми и питейна вода до крайната точка.

Очаквана продължителност на карането 3-5 часа.

За първия ден сме планирали допълнително каране за желаещите в района на хижата – около 10-15 км основно по пътеки и черни горски пътища.

Също така за тези, които няма да продължат да карат, при желание ще могат да се разходят в района на хижата, където в непосредствена близост се намира вр. Малък Богдан 1531 м н.в.

Ден 2 (21.06.2015 г.) х.Средногорец – гр. Копривщица

След като закусим и прегледаме изправността на велосипедите, ще поемем по горски път, който не след дълго (3-4 км) ще ни изведе на вр.Шилигарка (1577 м). Там ще отделим 15 – 20 минути за отдих, снимки и почивка, защото гледките, които се откриват, са наистина впечатляващи и заслужават внимание. Следва леко спускане до седловината между върховете Богдан и Шилигарка. На това място ще се съберем и ще предложим на групата два възможни варианта за продължаване към Копривщица. Едната от групите ще мине през вр. Голям Богдан (1604 м н.в.) и ще се спусне по много приятна, вълнуваща и технична пътека до хижа Богдан. Втората група ще кара по голям черен път, който подсича върха от южната му страна. Двете групи ще се съберат отново на х. Богдан и голям ретланслатор. Следват отново два варианта за продължаване до Копривщица. Първият е технична и емоционална пътека, преминаваща в черен път, който достига до изходната точка на нашето каране. Другата опция е по-лек маршрут по голям черен път, който също ще ни изведе до Копривщица, където всеки ще има възможност да отдели време за разходка и разглеждане забележителностите на града.

Днешното каране се равнява на около 16 км с положителна денивелация 743 м (ако се мине през връх Богдан) и 289 м отрицателна.

Целият маршрут е подходящ и за начинаещи планински колоездачи с добро желание за каране.

Организационната такса за събитието е 45 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“, транспорт на багажа до хижа Средногорец и обратно.

Нощувка:

Цените на нощувките са: от 8 до 15 лв. в зависимост от стаите за настаняване.

Може да се нощува и на палатки, като се ползват баня и тоалетна в хижата и цената е 5 лв. на човек.

Храна:

Може да се носи, ще може и да се храним в хижата (предлагат се супа, боб, шкембе, скара).

Повече информация за условията в хижата:

http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Sredna_gora/Srednogorec

или на тел. 0887335141, Христо

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.

Краен срок за записване 18.06.2015 г.

https://www.facebook.com/events/615080218628730/

GPS следи за двата дни


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд .


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>