2015 UCI Mountain Bike World Cup, XCO#2 – Албщад, Германия

Трасето край германския град Албщад е известно със своите стръмни изкачвания и не много технични, бързи спускания и е една от редовните спирки в Световната купа, поне що се отнася до дисциплината ХСО.

При жените победителката от първия кръг Йоланда Неф (Швейцария, Stoeckli Pro Team) наложи темпото и във втория, като още в първата обиколка се откъсна напред и скоро вече разполагаше с комфортна преднина от почти цяла минута. Гун-Рита Даале Флеся (Норвегия, Multivan Merida) и световния шампион Катерин Пендрел (Канада, Luna) се опитаха да преследват водачката, но без особен успех в първата половина на състезанието, а когато все пак започнаха да стопяват дистанцията, това се случваше твърде бавно и твърде късно, така че швейцарската състезателка пресече необезпокоявана финала. Финален спринт реши второто място в полза на Гун-Рита Даале.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-511/cross-country-women

1 Йоланда Неф Швейцария STOECKLI PRO TEAM 1:36:07
2 Гун-Рита Даале Флеся Норвегия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +0:28
3 Катерин Пендрел Канада LUNA PRO TEAM +0:30
4 Емили Бати Канада TREK FACTORY RACING +1:16
5 Мая Влозчовска Полша KROSS RACING TEAM +1:27

Във временното класиране Неф води с перфектния резултат 500 точки, следвана от Даале с 400 и Пендрел с 310.

Не беше толкова просто състезанието при мъжете обаче. В началото се оформи силна челна група от четирима състезатели, включваща вечните съперници Жулен Абсалон (Франция, BMC) и Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Odlo), победителя в първия кръг Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized) и Флориан Фогел (Швейцария, Focus). В третата обиколка обаче отпред вече бяха само Абсалон и Шуртер. Французинът на няколко пъти се опита да атакува, но не успя да се откъсне. Шуртер на свой ред предприе атака преди последното спускане и успя да спечели крехка преднина, но падна на финалния чакълест завой и това позволи на Абсалон да го изпревари в последните метри и да спечели рекордната 30-а победа в СК. Кулхави на свой ред бе оставен назад от Фогел в средата на надпреварата, но успя да се стегне и задмина швейцареца в последната обиколка за третото място.

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-512/cross-country-men

1 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM 1:30:36
2 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM +0:11
3 Ярослав Кулхави Чехия SPECIALIZED RACING +1:13
4 Флориан Фогел Швейцария FOCUS XC TEAM +1:39
5 Матиас Флюкигер Швейцария STOECKLI PRO TEAM +2:07
6 Фабиен Гигер Швейцария TEAM COLNAGO SUDTIROL +2:28
7 Лукас Флюкигер Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:53
8 Мануел Фумик Германия CANNONDALE FACTORY RACING XC +2:53
9 Максим Марот Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +3:25
10 Хюго Дречу Франция CALVISSON VTT +3:34

Тук временното класиране стана много затегнато, тъй като Абсалон и Кулхави си делят първото място с по 410 т., а веднага след тях е Шуртер с 400.