Osprey Raptor 14

Търсенето на идеалната раница винаги е един безкраен процес за хората, които обичат да прекарват повече време сред природата, независимо пеша или на колело. Аз не правя изключение и тъй като прекарвам доста време върху колелото, било то в града или извън него, за мен колоездачната раница е много важна част от екипировката. През годините смених много раници, от по обикновени модели до маркови и тясно специализирани, и все не успявах да намеря идеалния баланс. Или бяха здрави, но тежки, или леки, но зле организирани, или пък нещо друго. За мен идеалната колоездачна раница е лека, добре организирана (с отделни джобчета за всичко необходимо), с проветрив гръб, удобна (най вече презрамките, които при мен по някакви причини винаги се явяват нещо неудобни) и здрава. След като останах малко разочарован от последните си две придобивки (велораници на  водеща в бранша марка), реших да сменя производителя и да експериментирам с нещо ново.

След щателно проучване на пазара в полезрението ми попадна американската марка OSPREY. Сравнително слабо популярна у нас, но не и сред по запалените планинари. Вече бях чувал отлични отзиви за големите туристически модели на  марката и реших да тествам как се представят колоездачните им раници. След дълго ровичкане по официалният им сайт се спрях на модела RAPTOR 14. На първо четене имаше шанс това да е идеалната раница за мен и реших да проверя. Снабдих се с раницата от вносителя armsbg.com на цена 220 лв. Първото ми впечатление от раницатаq щом я хванах в ръце, е че празна беше почти безтегловна (0.75 кг по данни на производителя!) и веднага създава усещане за висококачествен продукт с внимание към детайлите. Веднага се притесних при това тегло дали няма да е много ‘’нежна’’ и дали ще е достатъчно здрава при интензивна употреба, но това тепърва щях да установявам.

Раницата е организирана с едно основнo помещение за багаж, отделна секция откъм гърба за мехура за вода, един отделен панел, който осигурява допълнителен обем към раницата и се компресира посредством ленти с катарами, като самият той съдържа две отделни джобчета – външен джоб, който единствен се затваря с катарама,  и скрито отделение с вертикален цип с кукичка за ключове и две отделения за портфейл или нещо друго, което желаете да стои на максимално сигурно и удобно място. В основното помещение е поместено  малко мрежесто джобче и две отделни продълговати отделения, подходящи за по-голяма помпа или нещо друго с по-голяма дължина.


Удобни отделения за голяма помпа, фенер и тн. Мрежест джоб.

В горната част на раницата е поместен и още един малък джоб с цип, вътрешността на който е от мека материя – предвиден за леснодраскащи се предмети като очила или мобилни устройства с дисплей. На кръстния колан са разположени още две изключително удобни джобчета, които аз съм си заделил за ключове, дребни пари и телефон, но, разбира се, могат да се ползват според размера за всичко, което бихте искали да ви е веднага под ръка, без да е нужно да сваляте раницата, например GPS или просто енергиен десерт или гел за бързо хапване.


Всевъзможни джобчета за всичко и всеки. 🙂

Друго добро решение е специалната закачалка за каска, която ви позволява сигурно да закрепите каската си, без да губите от обема на раницата. От двете страни на раницата има компресионни ленти, съчетани с ластични джобове, удобни за закрепване на защитни кори. Аз не ползвам такива, но е отлична екстра за Allmountain и Enduro карачите. Когато не се ползват, с помощта на тези ленти и другите на отделния панел, раницата се компресира почти до габаритите на парче плат.


Изключително удобната закачалка за каска, която ви позволява сигурно окачване, без да губите от обема на раницата. Можете да стягате или разхлабвате  окачващия елемент посредством ластичен шнур. При желание каската може да седи сигурно прибрана и в допълнителния панел с компресионни ленти.

Това, което ме направи безкрайно щастлив, е специалното отделение за инструменти, разположено в долния край на раницата! Винаги съм мечтал за нещо подобно. Всяко нещо в това отделение си има специално място – помпа, мултиинструмент, резервна гума… а самото то е разположено точно където трябва, за да е максимално достъпно и бързо да извадите точно каквото ви трябва, без да ровичкате из цялата раница с мръсни от ремонта ръце. Най хубавото е, че всички тези неща са разположени на отделен панел (подобен на несесер), който лесно може да се отстрани напълно от раницата, за да работите лесно и спокойно, а по желание този панел може да се замени с дъждобран, който за този модел се купува отделно, но честно казано, аз не бих се лишил от тази екстра (несесера с инструменти) дори и при най-големия порой!


Наистина незаменимото отделение за инструменти, което можете да откачите за секунди за по-удобна работа или за да замените с дъждобран!

Моделът идва в комплект с мехур за вода с обем 3 литра, като и тук нищо не е оставено на случайността. Маркучът на мехура е добре скрит в едната презрамка, като цялото отделение се затваря с един асиметрично разположен цип, който завършва в презрамката и по този начин държи маркуча макксимално сигурно и прибрано, а мундщукът е снабден с магнит, благодарение на който веднага след като сте отпили глътка вода, можете да го залепите към гръдната презрамка, за да не ви се пречка, без да губите време и поглед върху пътеката! По всичко личи, че OSPREY RAPTOR 14 е създадена за активни карачи. 🙂


Изключително качествен резервоар за вода отлично поместен в раницата.

Вече нямах търпение да тествам раницата с истинско каране и ето, че моментът дойде. Напомпах гумите, метнах моето Osprey на гръб и се отправих към пътеките на Витоша. Osprey наричат системата си за вентилация на гърба AirScape™ и представлява нещо като мемори пяна, оформена в ергономични вентилирани панели, опаковани с мрежа. На същия принцип са направени и презрамките.


AirScape™- Добра вентилация и отлична стабилност и комфорт за гърба.

След интензивно каране по асфалт отчетох, че гърбът не е толкова проветрив, както при другата ми раница с извит мрежест гръб, но презрамките се оказаха много удобни за мен и отлично проветриви. След теста по равен асфалт дойде ред и на по-агресивно каране по палави пътеки и тук веднага си пролича, че OSPREY RAPTOR 14 е модел за любители на по-екстремното каране. С тясното си издължено тяло, дори  максимално натоварена тя буквално залепва за гърба, когато нагласите презрамките и коланите, и не се полюшва или клати, когато скачате или правите резки завои при висока скорост, така че аз лично предпочитам да си създам лекото неудобство и да заложа на по-голямата стабилност на RAPTOR 14, за сметка на по-добрата проветривост  при раниците с извит мрежест гръб, които пък и губят от обема си заради тази конструкция.


Стабилност при екстремно каране.

Дотук всичките ми изисквания към моята колоездачна раница бяха изпълнени. Raptor 14 е лека и удобна, перфектно организирана е и има джобове и отделения за всичко, което може да ви хрумне, и при многото ми карания никога не ми се наложи да я обръщам с хастара навън, за да търся нещо, защото всичко си имаше свое място. Ако трябва да посоча някакъв недостатък, това е по-малкият реален обем – може би заради тясната и издължена форма, така че съобразете това при личния избор на литраж. И въпреки това, в основните помещения на RAPTOR 14 можете да съберете по-обемна връхна дреха като полар например, фотоапарат, малко храна и нещо по-компактно като ветровка и крачоли да речем – неща, напълно достатъчни за един пълен ден каране. Друго, което бих посочил като минус, е че за твърда подложка на гърба служи самият резервоар за вода. Аз предпочитам да ползвам бидони за колоездене и почти не ползвам мехура и въпреки това гърбът ми е достатъчно комфортен. Въпреки това, ако натъпчете раницата или сложите някакви много ръбести предмети, може би  е добре да сложите и резервоара като подложка.

Разбира се, цената. Тя не е ниска, но е напълно съпоставима с конкурентните марки в този клас и ако търсим съвършенството, не можем да очакваме то да е на ниска цена.

И след всичко това ми  оставаше само тревогата дали моята мечтана раница е достатъчно здрава, защото, както казах, OSPREY не са евтини и нямаше да съм особено щастлив, ако се наложеше да я подменям скоро. Обикновено отзивите от даден продукт се пишат при първи впечатления и кратко ползване, но за щастие аз съм достатъчно мързелив и сега, когато реших да документирам задоволството от моята раница, вече съм я  ползвал интензивно почти една година и не забелязвам у нея никакви следи от износване, прокъсване и тн. плашещи неща, така че да, бих казал, че за себе си намерих идеалната колоездачна раница!

 

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>