Cateye Stealth 10 – впечатления след 450 км

Заедно със Sprint Addicted получих от Макском за тестване и два продукта на Cateye. За единия от тях вече мога да споделя пълно впечатления – това е велокомпютърът Stealth 10.

Първи впечатления

Впечатления след 450 км

Заключение

Продукт: Велокомпютър Stealth 10
Размер: 70х47х21 мм (без поставката)
Тегло: 50 грама уред
10 грама стойка/поставка
Цена: 169 лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 450 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипеди Sprint Addicted и Ram AM1, лапа Truvative Stylo, кормило Kore Durox
Други модификации на модела/продукта:

Stealth 10 е безжичен и безсензорен велокомпютър, който има вграден GPS приемник и разчита единствено на него за отчитане на стойностите и записване на данните. Това изначално предопределя някои предимства и недостатъци на уреда. Главното предимство, произтичащо от вида на уреда, е липсата на сензор, който да отчита въртенето на колелото – от това следва, че не е необходимо да монтираме и настройваме такъв сензор, няма кабели между вилката и кормилото, няма нужда да измерваме и въвеждаме обиколка на предното колело. Просто монтираме стойката към кормилото или лапата, поставяме уреда в нея, включваме и сме готови. От тази гледна точка Stealth 10 ще се хареса на повечето колоездачи-любители и особено на хора, които мразят да се занимават с монтаж и настройка на едно или друго.

Наистина ли обаче е толкова просто? В повечето случаи да, но все пак има и естествени недостатъци, свързани с GPS природата на този велокомпютър. Най-очевидният е, че ако по някакви причини няма GPS сигнал, уредът няма да може да отчита нищо. Това се отнася най-вече за изолирани случаи и изключения като тунели, сгради и подобни, но има и още един аспект – при по-слаб сигнал, например в гъста и висока гора, в лоши атмосферни условия със силен дъжд, сняг или градушка, както и в дълбоки каньони измерването няма да е толкова прецизно, колкото в нормални, добри условия. Освен всичко друго, съдейки по досегашния си опит с всякакви GPS приемници, заради самия принцип на засичане и мерене, данните от тях за разстояние и скорост просто няма как да са със същата прецизност като при добре настроен велокомпютър, защото се влияят, от една страна, от интервала за записване на точка, от друга страна, от силата на сигнала и точността на приемника, и от трета страна, от траекторията на пътя/пътеката – например, при спускане по пътека, която често прави бързи, остри завои, дори най-добрите приемници имат склонност (заради интервала на записване) да правят следата по-изправена, без да могат да следват изцяло реалната линия на велосипеда.

Всичко това са подробности, които за средностатистическия потребител вероятно са без никакво значение. Споменавам ги, защото със сигурност има и придирчиви колоездачи, които искат всички данни да са измерени с максимална точност – Stealth 10 не е предназначен за тях. Аз обаче, макар навремето да гравитирах по-скоро около тази група, в последните години все по-често ползвам само GPS уред за засичане на каранията, и не само това, ами и при описанието на маршрутите. Вярно е, че по този начин винаги ще има известни разлики между един или друг потребител, но те нито са толкова големи, нито са чак толкова важни.

Тепърва следва да проверя доколко точността на Stealth 10 се влияе от каране в гора и в други затрудняващи GPS-а условия – с това ще се занимавам в следващите 1-2 месеца.

Преди това обаче искам да изтъкна още едно много сериозно предимство на Stealth 10, свързано с GPS-базираната му технология. Ако имате повече от един велосипед, този велокомпютър може лесно да бъде пренасян на всеки от тях, без да е необходимо въвеждане на допълнителни данни, допълнителни измервания или настройки. Отново повтарям – показанията не зависят от обиколка на колелото и сензор, така че можете да го ползвате и на 10 велосипеда едновременно. В това отношение поставката също е полезна с това, че може доста лесно да се монтира и демонтира – буквално за секунди!

Монтаж и настройка

Като стана дума за това, веднъж като го бях монтирал и настроил, нататък нямах никакви проблеми, но трябва да призная, че при първоначалното инсталиране срещнах известни трудности. Част от тях се дължаха на мои навици и очаквания от други уреди, а друга част на малко по-усложнено меню и/или на недостатъчно ясни обяснения в упътването.

Типичен пример за второто е сглобяването на поставката за закрепване на уреда. Тя може лесно да бъде пригодена както за кормило, така и за лапа/рамка. В това отношение всичко е очевидно. Самото притягане е с пластмасов зъбен ремък, който се прокарва през катарама и се фиксира с едно колелце, което се навива на резба към самия зъбен ремък.

Между другото, в упътването на уреда се препоръчва излишния край на зъбния ремък да се отреже (от съображения за безопасност) – аз пък ви съветвам да не го правите, защото при пренасяне на друг велосипед може точно отрязаната част да ви потрябва. Стърчащият край нито е толкова дълъг, нито е толкова остър, че да представлява някаква реална опасност.

Трудността за мен дойде под формата на една залепваща се от едната страна лента, за която не бях сигурен как точно трябва да обърна – дали с лепящата част към кормилото/лапата (което би я фиксирало там завинаги), или с лепящата част към поставката (което би позволило често местене на последната от един на друг велосипед, но пък би блокирало модифицирането на стойката от лапа към кормило и обратно). В описанието не пишеше нищо, имаше само картинка, от която не успях да разбера коя страна на лентата е лепящата. В крайна сметка се съобразих най-вече със собствените си нужди и залепих лентата към поставката, а не към лапата, но и сега не съм сигурен дали такъв е бил замисълът на производителя.

Нещо, което не ми хареса напълно, е закрепването на уреда към поставката. Вмъкването е лесно – има ясен жлеб, в който се плъзга „релсата“ на велокомпютъра, докато едно зъбче на поставката не щракне в специалния отвор от долната страна. Дотук всичко е стандартно, но начинът за сваляне на уреда ме изненада – това става чрез силен натиск в посока извън жлеба, при което ръбчето на отвора преодолява със сила зъбчето на поставката. При други подобни поставки, включително по-ранни на Cateye, винаги съм виждал допълнително палче, чието натискане освобождава зъбчето от отвора, но тук такова няма. Това малко ме притеснява в дългосрочен план – за момента всичко е наред и даже бих казал, че е необходима значителна сила, за да измъкнете Stealth 10 от леглото му, но частите са пластмасови и очаквам при по-дългограйна употреба да се износят, което ми се струва странно като замисъл.

Настройването на различните мерни единици и други неща също на моменти ме затрудни – явно менютата за това не бяха достатъчно интуитивни за моите навици. Всъщност най-големи затруднения имах отново заради грешна/трудна интерпретация на описанието в упътването по отношение на това как трябва да бъде форматиран уредът (операция, която предхожда въвеждането на настройките). Веднъж щом се справих с това, нататък вече нямаше сериозни проблеми.

Между другото, настройките могат да бъдат въведени и с помощта на домашния компютър чрез софтуера, предлаган към уреда, който може да бъде изтеглен от сайта на производителя. Това е значително по-лесен и бърз вариант и го препоръчвам на всеки – аз лично си играх да го настроя чрез бутоните единствено заради пробата, в противен случай щях да го направя директно през софтуера.

Функции и управление

От гледна точка на брой функции Stealth 10 e базов велокомпютър, включващ само основните и най-важни неща: текуща скорост, часовник, време на прехода, разстояние на прехода, второ разстояние, одометър (общо изминато разстояние от поставянето), максимална скорост и средна скорост. Вторият брояч за разстояние е независим от първия и се нулира отделно. Това е много полезна функция, която позволява да отчитаме дневното разстояние в рамките на многодневни преходи, или пък да засечем дължината на отделна отсечка в рамките на по-голям маршрут – това са само две от възможните приложения.

Уредът разполага с подсветка на дисплея за тъмните часове на денонощието, като при настройките можем да зададем часови диапазон за нощта – така уредът, ако работи в този часови диапазон, ще бъде със задействана подсветка. Ако предпочитате да не хабите батерията или да карате през нощта инкогнито, ще трябва да настроите нощния диапазон в рамките на 04:00-05:00 ч например, макар че някои хора дори в тези часове успяват да карат.

Разбира се, една от най-важните функции е записването на GPS следа. Можем при настройването на уреда да изберем интервал от време, който да се използва за записване на точка – аз лично избрах най-краткия, 1 секунда, което осигурява много точна и детайлна следа и измерване, но генерира доста точки дори за кратки маршрути. Засега обаче не съм имал проблеми със запълване на паметта, не и в рамките на 1-2 дни каране. Както казах, тепърва ще търся по-гъсти гори и по-дълбоки клисури, за да видя дали там Stealth 10 ще улавя достатъчно силен сигнал, но на този етап следите, записани с него, са изключително точни и детайлни.

Имам и една „стандартна“ забележка в това отношение. Както и други велокомпютри с GPS, които съм пробвал, Stealth 10 не може да маркира и запазва указателни точки по маршрута. Наистина не разбирам защо производителите не се сещат да добавят тази толкова важна за всеки „изследовател“ функция. Ясно е, че винаги мога да добавя кръстовища и други подобни точки впоследствие с помощта на карти, сателитни снимки и др., но какво да правя, ако искам да отбележа някоя скрита чешма, паднало дърво през пътя или нещо друго от този вид? Всичко това би могло да става с едно натискане на бутон, но не би.

Дисплеят е разделен на три реда, като средният от тях е оцветен в синьо, за да може хем да се различава по-лесно, хем да не бие прекалено на очи и да отвлича вниманието от другите два. На този междинен ред се показва часовникът. На най-горния ред се показва текущата скорост, а вляво има допълнителни символи – за нивото на батерията и за GPS-свързаността. На най-долния ред се показват останалите функции – време, разстояние и т.н.

Всички текущи операции по време на каране на практика се осъществяват само с един бутон, който е разположен в долната част на лицевия панел. Той сменя показанията на третия, най-долен ред, докато на първите два винаги се показват едни и същи функции. От задната страна на уреда има още три бутона – оранжев, който е за включване и изключване на велокомпютъра и два други, които се използват само при първоначалните настройки.

Важно е да кажа няколко думи за самото архивиране на данните и запазването им като маршрут с определени характеристики (дължина, време за преминаване и т.н.). От момента на включване до момента на нулиране, всички записани данни се съхраняват като от един преход. Това означава, че ако караме два или три дни и не нулираме компютъра в края на всяко каране, когато го направим накрая, ще имаме данни като за един голям маршрут, а не като за три отделни. Затова е добре нулирането да става в края на всяко каране – това архивира данните за самото каране и можем да започнем следващото, без да е необходимо тези от първото да са свалени на домашен компютър. Операцията се извършва с продължително натискане на основния бутон под дисплея. В края на подобен няколкодневен преход можем да свалим всички данни на PC и те ще са разделени на отделни дни/карания според моментите, в които сме нулирали показанията.

Със свалянето на данните от велокомпютър към PC, паметта на уреда се освобождава и започваме начисто.

Софтуер и допълнителни възможности чрез него

Свързването към персонален компютър е пределно лесно – в комплекта към уреда има USB кабел с поставка, която служи и за зареждане на батерията. Щракваме уреда в поставката, връзваме го към компютъра, отваряме програмата Cateye Sync, избираме желания уред (тя може да работи с различни модели от тази и други серии) и сваляме данните.

Щом ги имаме запазени на PC, уредът вече не ни трябва и можем да го изключим, освен ако не искаме да дозаредим батерията. С наличните данни обаче тепърва можем да правим различни неща. Софтуерът Cateye Sync позволява свързване и качване на данните към три различни онлайн платформи – Cateye Atlas, Strava и Training Peaks. Във всяка от тях можете да видите допълнителни неща като натрупано изкачване/спускане и др.

Има и бутон за експортиране към три различни формата, от които за мен най-важен е форматът GPX. Чрез него получаваме следа, която може да бъде публикувана и следвана от други хора, а също и анализирана чрез GPS програма за данни като денивелация, наклони и др. Форматът е универсален и се поддържа от повечето GPS уреди, смартфони и други устройства. Самото конвертиране е малко бавно, но това не е съществен недостатък.

Натъкнах се обаче на един странен проблем с конвертираните GPX файлове. Опитът ми да ги отворя с програмата Map Source на Garmin бе неуспешен, показваше грешка във файла. С другата програма на същия производител обаче, Base Camp, файловете се отварят без проблем и след запазване чрез нея вече се отварят и в Map Source. Все още не съм пробвал конвертираните файлове директно с GPS приемник или друго устройство.

Батерия

Батерията на Stealth 10 е литиево-йонна и се зарежда чрез наличната в комплекта постава с USB кабел към персонален компютър. Все още не съм засичал за колко време се зарежда напълно, но правих експерименти колко време издържа при каране. Правя уточнението, че засега всички карания са били при сравнително ниски температури – до 10 градуса. Батерията се изтощи напълно по време на четвъртото каране след общо 17 часа работа, като междувременно уредът бе включван три пъти за по 10 минути към компютър за сваляне на записаните по време на карането данни. Въз основа на тези данни мога да кажа, че Stealth 10 има енергийни запаси за 4 кратки карания или за 2 по-дълги.

Впечатления след 450 км

След първите 100 км, когато споделих първите си впечатления от уреда, като че ли не остана много за проверка и разучаване. След още 2 месеца каране и допълнителни 350 км мога да добавя следните бележки.

Прецизността на GPS приемника е много добра – за момента не съм имал проблеми с точността на следата, измерването на разстоянието и т.н., дори и след разлистването на дърветата в по-гъстите и високи гори.

Както и при други велокомпютри с литиево-йонна батерия, тя е малко ограничаваща. Споменатите 16-17 ч работа се потвърдиха и при следващите карания, което означава, че при два последователни дълги дни с каране по 8-10 часа на ден, батерията може да се изтощи, преди да завършим втория  ден. За да не се случва това, хубаво е човек да си създаде навик да изключва уреда при дълги почивки, когато не го ползва.

Предположението ми за заобляне на зъбчето в леглото на поставката се оказа вярно – в момента вече не се чува щракване при вмъкването на велокомпютъра в леглото, а изваждането му е малко по-лесно. Не мисля обаче, че има някакъв риск от загуба на уреда, защото основният контакт и триене е между жлеба на поставката и „релсата“ на велокомпютъра, така че ролята на зъбчето е по-скоро допълнителна.

Заключение

Въпреки че не е идеален и че някои неща можеха да са измислени по-добре, този велокомпютър ми хареса много заради една основна причина – възможността лесно и без допълнителни настройки да го местя от един велосипед на друг. С оглед на моето колоездачно ежедневие това е изключително полезно. Освен това GPS следите, които записва, и данните като цяло са много точни и прецизни. Функциите не са много на брой, но покриват най-важното. На пръв поглед цената изглежда висока за уред само с десетина функции, но не бива да се забравя, че той е базиран върху GPS технология, което е основната причина да е по-скъп, но води и до някои съществени предимства, стига да не държите на измерване с научна прецизност. Не го препоръчвам обаче на хора, които правят многодневни преходи в планината, освен ако нямат устройство за съхранение на енергия, чрез което да зареждат батерията.

+

GPS базирано измерване, което позволява ползване без допълнителни настройки на различни велосипеди, не се нуждае от сензори, кабели и т.н.

Лесно използване на функциите. Наличие на всички основни и важни данни.

Софтуерът към уреда дава допълнителни възможности за достъп до данни и споделянето им.

Първоначалните настройки и инструкции ми създадоха малко трудности.

Изваждането на уреда от поставката ми се струва не най-добре измисленото.

Ще ми се да имаше възможност за записване на указателни точки към GPS следата.

За контакти:
„Макском“ ЕООД
тел.032 600 870
http://maxcombike.com/

{gallery}products_test/2015/test-2015_cateye-stealth-10_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>