Push Industries създадоха свой заден амортисьор

Не се случва всеки ден да се появи нов играч на пазара за окачване, а когато той е с претенции за продукти от най-висок клас, няма как да не привлече вниманието. Точно такъв е случаят с тунинг компанията Push Industries и нейния заден амортисьор Elevensix.


Push са добре познато име за хората, които търсят максимално добра работа от своите задни амортисьори и вилки, особено тези с марка Fox. Казано най-просто, това е компания, на която можете да изпратите своята вилка/шок заедно с попълнен въпросник относно рамката, теглото, стила на каране и личните предпочитания на колоездача, след което въз основа на тази информация Push тунинговат продукта, така че да работи оптимално за клиента с оглед на посочените от него особености. В случая далеч не става дума само за настройка в рамките на фабричните параметри, а и за подмяна на някои части с такива, разработени от самата компания за постигане на по-добър ефект. В общи линии подобен тунинг е най-високото ниво на настройка, което потребителят може да достигне, защото при него се излиза от средностатистическите характеристики, заложени в продукта с оглед на максимален брой потребители, и се набляга на индивидуалните такива, съобразени с конкретни дадености на рамката и колоездача. И ето, че след дългогодишна работа в тази сфера, Push Industries решиха да направят следващата стъпка – да разработят и предложат свой собствен продукт. Името му е Elevensix.

Две неща правят сериозно впечатление още в първия момент и показват ясно, че този продукт не е за всеки:
1. Цената – 1200 щатски долара.
2. Металната пружина, която е необичайно решение, като се има предвид, че основното предназначение на продукта са АМ/ендуро велосипедите.

Разбира се, и за двете неща има обяснение. Цената е толкова висока не само заради сериозното ноу-хау, вложено в Elevensix, но и заради това, че този амортисьор реално е изработен изцяло в САЩ, повечето му елементи са направени във фабриката на Push, а тези, които са от външни доставчици, също са произведени в САЩ от първокачествени материали и суровини. И не е само това! Всеки амортисьор се сглобява и настройва индивидуално за конкретния клиент след попълване на същия въпросник, който се използва и за тунинговане на продуктите с чужда марка. На практика Push не държат на склад готови бройки от Elevensix, а само части за тях и сглобяват всяка бройка след конкретна заявка, като клиентът получава и координати за връзка с механика, който е направил продукта, за да може да се обръща към него за въпроси и съдействие. Пак поради тази причина за момента Elevensix се предлага само за някои модели велосипеди, тъй като за тях Push имат необходимите параметри за кинематиката на окачването, така че въз основа на тях да направят съответните настройки с оглед особеностите на клиента. За момента са готови конфигурациите за Santa Cruz Nomad 27.5, Pivot’s Mach 6, Yeti’s SB66 и SB6C, Niner’s WFO, Ibis Mojo HD и Banshee Rune, а в процес на сертификация са Intense Tracer 275, Ibis Mojo HD3, Giant Reign 275, Specialized Enduro 29, Transition patrol, Knolly Chilcotin, Norco Range и Trek Slash. В бъдеще списъкът ще бъде допълван.

Що се отнася до металната пружина, Push изтъкват, че тя има съществено значение за качествената работа на шока и че ползата от това надхвърля загубите по отношение на теглото. Всъщност за пружината, която има търговско наименование HyperCo, може да се каже още доста. Първо, тя е олекотена спрямо стандартните стоманени пружини чрез използването на високотехнологична сплав, и се предлага с нива на твърдост през 25lb/in, което позволява максимално фина настройка спрямо характеристиките на рамката и колоездача. Второ, в средата спиралата е по-широка, отколкото в краищата, с което се осигурява повече място за тялото на шока и се премахва опасността от жулене на пружината в него при максимално сгъване.

Изцяло нов е и подходът към външните настройки на шока – дотолкова, че Push дори са подали заявка за патент за своя дизайн, наречен Dual Overhead Valve. Той включва два изцяло разделени и отделно регулируеми клапана за компресията, разположени напречно преди допълнителния резервоар с масло и азот, който гарантира постоянство в работата дори при най-дългите и тежки спускания. За да разберем напълно какво се крие зад тези два клапана, ще трябва да започнем от стандартните задни амортисьори. Известно е, че съвременните такива имат трудната задача да предложат на потребителите широк обхват на настройките, комбиниращ възможности за платформа/заключване за ефективно педалиране и мека, плавна работа в отключено състояние за максимално добро изглаждане на неравностите. Известно е също, че продуктите на реномираните производители като цяло се справят с тези сложни изисквания, но отново ще повторя, че те разчитат на едни осреднени характеристики, които да паснат на максимален брой рамки и хора. Проблемът е, че когато в една и съща хидравлична система трябва да бъдат заложени всички тези характеристики, те се ограничават една друга – например наличието на платформа или нискоскоростна компресия с определени характеристики ограничава в някаква степен обхвата на настройките и в другия „край“, т.е. когато шокът е отключен, или поне нещо подобно обясняват от Push. Тяхното решение е следното – Elevensix включва два изцяло разделени клапана за компресията, като потребителят може да зададе на всеки от тях различна настройка и да превключва лесно и бързо между единия и другия. Ако първият се използва за изкачване и педалиране например, той ще бъде настроен за желаната ефективост при такова натоварване, но това по никакъв начин не се отразява на настройката на втория, който пък може да е регулиран за максимална отзивчивост при спускане. Представете си го така – ако един стандартен амортисьор има определен обхват на настройките, който е ограничен от взаимната свързаност на елементите/клапаните, то при Elevensix имаме две отделни системи, всяка със свой обхват на настройка, които в цялост дават повече и по-независими една от друга възможности за реглаж.

Друга новост в продукта на Push е параболичния дизайн на „иглите“ в клапаните за разгъване и нискоскоростно сгъване. Според производителя това осигурява по-прецизна настройка и по-плавен преход между отделните степени. Всички настройки – за разгъване и за сгъване с висока и ниска скорост – са достъпни външно и се извършват без инструменти.

Специално внимание е отделено и на сглобката, включваща края на пружината, шайбата, която контактува с нея и предпазния буфер за тялото. Всички тези елементи са проектирани с оглед да понесат и омекотят и най-сериозните натоварвания, сгъващи пружината и шока докрай.

Уплътненията, втулките за монтаж към рамката, всички тези дребни детайли са внимателно проектирани от най-качествени материали за осигуряване на издръжливост във времето и максимално ниско ниво на триене.

Теглото на Elevensix е около 850 грама, включващо всичко необходимо за монтиране на шока.

http://www.pushindustries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>