Strive CF – най-новото оръжие в ендуро арсенала на Canyon

Моделът Strive има дългогодишна история и се появи в каталога на Canyon (германски производител, популярен и в България заради стратегията за директни продажби през сайта им, която води до по-ниски цени спрямо конкуренцията) още преди бума на ендуро състезанията, когато вече се бе появила нуждата от запълване на празнината в каталога на марката между велосипедите със 140 мм ход и тези със 180 мм ход. Дори не съм сигурен кое поколение (второ или трето) е сегашният алуминиев модел, но в средата на 2014 г. компанията представи карбоновата версия на модела и смело мога да кажа, че материалът на рамката е само една от разликите и не най-съществената. Най-важният елемент в новата рамка се казва Shapeshifter и представлява малък механизъм, позволяващ промяна на геометрията по време на каране.

Нека все пак започнем с въглеродните нишки. Без съмнение използването им като основен материал за рамката допринася за намаляване на общото тегло на велосипеда и за увеличаване на цената му. Според данните в сайта на Canyon теглото на рамката е само 2.4 кг, което вероятно включва и задния амортисьор, макар че не е посочено изрично. Освен това Strive CF има много изчистен външен вид, тъй като всички брони и маркучи са прибрани вътре в тръбите и се показват извън тях само в областта на кормилото или съответния компонент, който оперира с тях. Конусовидна челна тръба с интегрирани лагери, директен монтаж на предния дерайльор, ISCG05, Post Mount монтаж за задната спирачка, 142х12 мм проходна задна ос, протектори за долната тръба и стойките на веригата – това са все неща, които очакваме от висок клас ендуро/АМ велосипед и ги намираме в рамката на Strive CF.

Карбоновата версия на Strive се различава от алуминиевата и по геометрията, или по-точно е да се каже, че единият ѝ вариант се различава, защото новият модел се предлага в две разновидности. Едната е, ако мога така да се изразя, с нормална дължина (в никакъв случай не е къса). Другата (моделите, носещи добавката Race в името си) може да ви накара да се почувствате като Фабиен Барел – горната тръба и междуосието са още по-дълги за постигане на максимална стабилност при каране с висока скорост. По отношение на другите показатели двете геометрии са идентични – 160 мм ход на задната ос, ниско средно движение (12 мм под междуосието, което означава около 340 мм в зависимост от размера на гумите), 66° челен ъгъл, 73.5° ъгъл на седалковата тръба и 423 мм стойки на веригата (говорим за 27.5 велосипед, ако някой не е разбрал). Чудесни мерки за ендуро байк, особено когато си мислим за спускане по технични терени!

Ако описанието на Strive CF свършваше дотук, това би бил просто поредният добър ендуро байк – нисък, дълъг и стабилен, отличен за спускане, приемлив за изкачване и може би с малко по-добра цена от повечето си конкуренти. На своя страна обаче този модел има още едно предимство и това е променливата геометрия, която се постига чрез механизма Shapeshifter.

Shapeshifter е компактна допълнителна връзка между кобилицата и задния амортисьор, която може да променя положението си в пространството с помощта на пневматично бутало и по този начин осигурява две различни позиции на захващане на шока, от което следват и промени в хода и геометрията на велосипеда. Промяната се извършва чрез натискане на палец при кормилото, който командва пневматичния елемент. Изисква се и малко съдействие от самия колоездач под формата на преместване на тежестта напред или назад според случая. По-конкретно, системата действа така: ако приемем, че изходната позиция и геометрия са за спускане с посочените горе данни, при натискане на лостчето от кормилото и изнасяне на тежестта напред (олекотяване на задното колело и централната част) буталото премества позицията на закрепване на шока по-напред, с което се удължава едното рамо на кобилицата, ходът намалява до 130 мм, коефициентът на окачването също намалява, което леко „втвърдява“ работата на шока, челният и седалковият ъгли се увеличават с 1.5°, средното движение леко се повдига. Всички тези промени, настъпващи с едно единствено действие, подобряват значително характеристиките и ефективността на велосипеда при изкачване, но могат да са полезни дори и при спускане по някои спънати пътеки, където повратливостта е най-важна. Връщането към позицията за спускане е по обратния ред – освобождавате лостчето от кормилото и прехвърляте тежестта назад, за да може буталото да се сгъне и да изтегли позицията за захващане на шока назад, скъсявайки рамото на кобилицата. Без да съм карал велосипеда, не мога да кажа колко ефективна е на практика тази система, но на теория звучи повече от добре! Не е учудващо, че скоро след представянето на Strive CF, механизмът Shapeshifter бе добавен и при алуминиевите модели. 

Така изглежда и във видеоклипа, посветен на Strive CF:

Конкретните разновидности и окомплектовки на Strive CF можете да видите в сайта на производителя, тук само ще кажа, че рамката в комплект с чашки, заден амортисьор Cane Creek DBinline и кол за седалка Rock Shox Stealth с променлива дължина струва 2899 евро, а целите велосипеди започват от 3699 евро и достигат до 4999 евро.

https://www.canyon.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>