Virb X и Virb XE – нови екшън камери от Garmin

Когато моделът Virb Elite се появи за пръв път, много хора вероятно бяха скептично настроени към идеята компания, специализирана в GPS технологиите, да предлага продукти за видеозаснемане. Аз самият, признавам си, тогава бях много изненадан от тази новина. От друга страна обаче, подобна стъпка може да се разглежда не само като опит на Garmin да отмъкне „част от пая“, т.е. от пазарния дял за такива продукти, които добиха огромна популярност в последните години, но и като естествено разширяване на портфолиото от продукти, предлагани с американската марка.Защо мисля така? Погледнете каталога на Garmin и ще видите, че „чистите“ GPS продукти, повече или по-малко специализирани, отдавна не са единственото, което компанията предлага. Даже бих казал, че основните насоки в развитието на продуктите ѝ са именно към превръщането им в многофункционални спортни електронни уреди, покриващи изискванията на повече от една активност, насърчаващи хората към повече от една дейност на открито. Последното също е важен мотив за предлагането на екшън камери – голяма част от потребителите на Garmin са именно хора, практикуващи екстремни спортове и/или занимания на открито, а точно такива са и купувачите на подобни камери. А с двата си нови модела, Virb X и Virb XE, Garmin наистина осмислят в голяма степен девиза си „Без данни, това е просто видео“.

Какво се крие зад този девиз? На първо място, това е наличието на GPS и сензори за движение, вградени в камерите, чрез които данни за скорост, надморска височина, сърдечна честота и други могат да бъдат показвани/записани директно във видеоклипа. Garmin наричат тази технология G-Metrix. Нещо повече, Virb X и XE могат чрез безжичната връзка ANT+ да се свържат с външни сензори и устройства, чрез които да бъде получена още много допълнителна информация. Например, за колоездачите това означава, че могат да интегрират във видеото точни данни за скорост, височина, пулс, каданс и дори мощност, стига да разполагат със съответните външни датчици/устройства. Както е известно, не само велокомпютрите на Garmin, но и на много други производители използват протокола ANT+, така че за всеки потребител изборът е голям, както и възможността за комбиниране на различни устройства.

Почти е излишно да го споменавам, но Virb X и XE са изцяло в крак със съвременните мобилни технологии. Чрез специалното мобилно приложение Garmin Virb потребителят на камерата може да преглежда и редактира видеоклиповете от нея, да насочва една или повече камери, гледайки през обективите им, да добавя музика, да регулира силата на звука, да добавя G-Metrix данни и графики и дори да търси изгубена камера. Да, точно така – ако изгубите своята камера, но тя е с включен GPS сензор, да я потърсите и откриете чрез него! Освен ANT+, двете нови камери поддържат и Wi-Fi, и Bluetooth свързаност. Последната позволява да прикачите към тях външен микрофон за получаване на по-чист и качествен звук с оглед на професионално заснемане.

Като стана дума за такова, Virb XE определено е по-подходящото средство, тъй като тази камера предлага неща като ръчни настройки (за баланс на бялото, експозиция, ISO, цветови профил, острота и др.), цифрова сталибизация на изображението и по-добри максимални параметри на видеоматериала, който заснема (от 1080p при 60 кадъра/сек до 480p при 240 кадъра/сек, както и фотографиране с 12 MP до 30 кадъра в серия).

По-долу можете да видите пълните характеристики на двете камери, както и сравнение между тях и досегашния модел Virb Elite, но още тук искам да добавя някои общи неща – Virb X и XE са удароустойчиви, прахоустойчиви и дори водоусточиви до 50 м, без да изискват допълнителна защитна кутия. Разполагат с 1-инчов дисплей за управление, с възможност за бързо „събуждане“ на камерата и с отделен бутон, позволяващ правене на снимка по всяко време, независимо дали камерата снима видео, или не.

Налични са и различни допълнителни аксесоари за всевъзможно закрепване на камерите и за приложение в различни дейности.

Към камерите можете да изтеглите и безплатен софтуер за видеоредактиране, който също се казва Virb и включва повечето базови функции като забавяне, рязане, добавяне на музика, както и някои специфични за камерите на Garmin неща като синхронизиране на кадрите от няколко камери Virb или добавяне на G-Metrix данни.

Следващите три таблици от прес-съобщението на Garmin дават пълна представа за възможностите на двата нови модела, включително и в сравнителен план:

Цената на Virb X на българския пазар ще бъде 585 лв., а на Virb XE 780 лв., като продуктите се очакват в наличност през месец май 2015 г. Освен камерата, в комплекта са включени батерия, кабел за зареждане, плоска и изпъкнала монтажни поставки, къс и дълъг удължители, гаечен ключ и ръководство за експлоатация, а при Virb XE са добавени дълга и къса фрикционни връзки.

www.garmin.bg

Не забравяйте, че благодарение на партньорството между МТБ-БГ и Garmin.bg, читателите ни и членовете на форума могат да закупят тези и други продукти с отстъпка 10%. Как може да стане това, вижте тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/3353-mtb-bg-garmin-partnership

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>