Shimano 2016: Ново поколение Deore XT

Обновената група не само заимства последните новости от XTR, но прави и допълнителна стъпка към скоростните системи с един венец отпред.

Обновяването на групата ХТ една година след появата на новата XTR няма как да е изненада. Следвайки утвърдената си политика, японският производител всяка година прави повечето си нови технологии с едно ниво по-достъпни, започвайки от най-високия клас и стигайки след няколко години до средния и дори до ниския клас в някои случаи. Серията Deore ХТ обаче винаги е била може би най-важната в каталога на компанията, защото е с най-добро съотношение между тегло, цена и функционалност. Лесно можем да я наречем „достъпен висок клас“, но едва ли има смисъл да се занимавам толкова подробно с тази обща характеристика, тъй като името XT е достатъчно познато на повечето читатели.

Новостите в серията М8000 за 2016 г. също няма да изненадат никого, поне ако е запознат с техническите решения в настоящата серия XTR. Много от тях са директно пренесени към ХТ, с разлика в материалите тук-там, така че да се запази предимството в теглото на по-скъпата група. Освен това, засега не става и дума за електрически вариант Di2 при XT. Както и при XTR обаче, в новата група има два типа компоненти – Race и Trail. Първите са насочени повече към състезателна ХС употреба, а вторите към любителско ХС/АМ каране и ендуро.

Има обаче един много важен компонент, който отличава новата ХТ, и за някои хора това ще е значително предимство дори спрямо XTR – задната касета с 11-42 зъба, наречена от Shimano „Rhythm Step“. Тя е предназначена само за системи с един венец отпред, но е важна стъпка на Shimano в тази насока, тъй като при XTR касетата е с 11-40 зъба и подобен обхват не е достатъчен за всеки. Размерът на венците при новия продукт е 11-13-15-17-19-21-24-28-32-37-42 зъба. Вярно е, че в сравнение със Sram най-малкият венец е по-голям, но това позволява касетата да се монтира на главини със стандартно тяло на свободното движение. Според Shimano новата 11-скоростна касета не бива да се ползва в комбинация със серията XTR, макар че за момента не ми е ясно какво би попречило това да се прави. Наред с нея има и касета с 11-40 зъба, която е за скоростни системи с 2 и 3 венеца отпред. И двете касети са с алуминиев носач (паяк) и стоманени венци, с изключение на най-големия, който е от алуминиева сплав.

При курбелите разнообразието е голямо – с един, два и три венеца. Прави впечатление, че по подобие на XTR паякът на курбелите не е с 4 лъча под еднакъв ъгъл, а с две симетрични двойки, което означава, че няма да може да се ползват венци със стандартно закрепване. Тези с един венец са с по-високи и правоъгълно оформени зъби, за да държат по-добре веригата, макар че Shimano не използват дизайн с по-тесни и по-широки зъби, оформящи легла за звената, както се среща при много други производители. Размерите за единичен венец са 30, 32 и 34 зъба. При курбелите с два венеца вариантите са с 34-24, 36-26 и 38-28 зъба, а с три венеца е само един – 22-32-40 зъба, което в комбинация с касета 11-40 зъба осигурява доста широк обхват и ниски предавки. В новата група има и допълнителни курбели за Boost 148 със съответстваща линия на веригата.

Задният дерайльор е във варианти с дълго и средно рамо, като вторият тип е за системите с един или два венеца отпред. И в двата случая конструкцията му е тип Shadow+ с допълнителен стабилизатор за рамото, който може дори да се регулира. В новото поколение на ХТ липсва дерайльор без тази допълнителна стабилизация. Ролките са с по-високи зъби спрямо досегашното поколение, което също има за цел да стабилизира допълнително веригата. Цялостно профилът на дерайльора е още по-компактен и прибран, за да се намали до минимум риска от съприкосновения с пътеката и нещата около нея.

Съществена промяна в конструкцията има и при предните дерайльори, които използват т.нар. странично люлеене (side-swing). Припомням, че при него и движението на клетката, и на целия механизъм е само в една равнина, но по-важното е, че по този начин Shimano постигат по-компактен профил, особено откъм задната гума, което освобождава повече място там. Този тип дерайльори обаче изискват и рамка, предназначена за тях, така че в групата се запазват и такива от досегашните видове (както с директно закрепване, така и с гривна за седалковата тръба, с горно или долно люлеене).

Командите, които са с подобрена ергономия и познати характеристики като двупосочно действие на освобождаващато лостче и възможност за превключване едновременно на няколко предавки, също се предлагат в няколко варианта за закрепване – класическа скоба за кормилото или комбиниращи скоби I-Spec 1 и I-spec 2. Според Shimano новите превключватели изискват прилагане на 20% по-малко сила за извършване на превключването.

При спирачките делението на Race и Trail е премахнато и вече има само един модел, който е със Servo Wave лостче за повече спирачна сила и ICE Technologies за подобрено охлаждане. Апаратът е двубутален, а спирачното лостче има реглаж на отдалечеността и на контактната точка. По-тясната скоба за кормилото, съвместима и с I-Spec 2, позволява по-лесно комбиниране с дистанционни команди за окачване, кол за седалка и др.

При колелата обаче разликата между моделите Race и Trail е очевидна. И двата са с алуминиеви капли, UST съвместими, но при първия вътрешната широчина е 20 мм, а при втория 24 мм, за да се монтират по-широки гуми с голям балон. И отпред, и отзад спиците са по 28, двойно удебелени. Новият профил на каплите спестява по 40 грама на колело, а размерите, в които се предлагат и двата модела, са само 27.5 и 29. Предните колела са с 15 мм проходна ос, а задните са със 135х10 QR или 142х12 мм, като за варианта Trail е налична само втората възможност. Главините са за CenterLock дискове.

Като стана дума за главини, такива се предлагат и отделно, без да има някакви съществени новости при тях, освен това, че Shimano за пореден път са подобрили някои детайли по уплътняването им за още по-добра защита на лагерите.

Повече промени обаче има при педалите – те също са два модела, като и при двата е увеличена малко широчината, което осигурява по-голяма площ за контакт с обувката. Освен това и височината е намалена с 0.5 мм.

Интересен продукт са и курбелите MT700, които са извън серията XT и ще са с по-ниска цена, но ползват същия захват за венците. Те се предлагат само във вариант с 2 венеца – 36-26 зъба.

Цялостното тегло на групата се очаква да бъде колкото и на досегашната.

www.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>