Shimano 2014-2015 – ново поколение XTR

За 4 години колелото се завъртя напълно и отново е ред на групата XTR да бъде напълно обновена и с това да зададе в следващите години тенденциите за усъвършенстване и на сериите под нея. И доколкото тя се явява отговор от страна на Shimano на немалкото нови технологии, предложени от техния основен конкурент Sram, всички очакваха с нетърпение подробностите. Още преди да пристъпим към тях обаче, може да обобщим, че японският производител е решил да заложи преди всичко на разнообразието, на компоненти, които макар и в рамките на една и съща група, са разработени за различен стил на каране. 

За целта Shimano разграничават четири различни стила на каране, за които е подходяща новата група XTR. От една страна, и открай време, това е групата на ХС състезателите. Към нея обаче се добавят и ендуро карачите, при които изискването за ниско тегло е все така важно, но е доминирано от необходимостта за здравина и издръжливост. Наред с това, щом един компонент издържа състезателната употреба в някоя от тези две дисциплини, той няма как да не е подходящ и за по-спокойното им практикуване, където попадат т.нар. АМ карачи, от една страна, и ХС велотуристи, от друга. Съжалявам, ако звучи малко объркващо – важното е да запомните, че новите компоненти XTR стават за много широк кръг потребители. Остава те да имат и необходимата сума за закупуването им…

Една почти предизвестена промяна е преминаването към 11 предавки отзад. Това вероятно щеше да се случи, дори никога да не се беше появявала серията ХХ1 на Sram, защото Shimano от няколко години предлагат такива задни касети в шосейните си групи. При японците обаче подходът към 11-те предавки е малко по-различен. Задната касета CS-M9000 е с 11-40 зъба (11-13-15-17-19-21-24-27-31-35-40T) – доста широк диапазон, като е наблегнато на плавната стъпка между отделните венци, така че да се осигури максимално леко превключване. Тази касета може да се ползва и само с 1 венец отпред, но може да се ползва и с два, та дори и с три, което дава доста възможности както на производителите (за техните цели велосипеди), така и на потребителите. Ако човек добре познава силата си и терените, по които кара, той лесно може да избере вариант само с един венец, който да пасва на преобладаваща част от нуждите му. Ако търси обаче повече универсалност, комбинациите 2х11 и 3х11 предавки изглеждат повече от достатъчни. Всъщност, при 40 зъба отзад скоростните системи с 2 венеца отпред биха изглеждали по-добре от всякога (лично мнение).

Като говорим за предни венци и курбели, последните са два варианта. FC-M9000 е състезателен комплект курбели, който е максимално олекотен – той използва специална куха сглобка и тежи 640 грама (без средното движение), като може да се ползва с един или два венеца. Друга характерна особеност при него е по-малкият Q-фактор (разстоянието между двата курбела, разкрача им) – 158 мм. Счита се, че това подобрява ефективността при педалиране, поне при състезателно каране.

FC-M9020 пък е по-скоро АМ ориентиран – той е с по-здрава (но и по-тежка) конструкция и стандартен Q-фактор 168 мм. Тук вече можете да ползвате и три венеца, ако желаете.

За новата скоростна система се предлага и специфична верига, използваща технологията Sil-Tec (специално покритие за повече издръжливост) и с асиметричен дизайн на звената, които прилягат прецизно към предните венци за максимално добър контакт и стабилност. Тук е мястото да отбележим, че Shimano не използват технологията с изрязани легла за веригата около зъбите, а по-скоро разчитат на друг тип оформяне, но пак с идеята да се попречи на веригата да пада от тях, дори когато е усукана под ъгъл.

Заслуга за стабилността на веригата има и задният дерайльор, който е от типа Shadow+ с допълнителен съединител (стабилизатор), който може дори и да се настройва. Новият RD-M9000 е още по-прибран и компактен, така че да е още по-трудно достъпен за ръбове, клони и други „унищожители“ по пътеките. Освен това е променен леко и ъгълът, под който стои, така че да се подобри още превключването и да се увеличи стабилността на веригата. Ще се предлага във варианти с дълго рамо (за 3х11) и със средно такова (за 1х11 или 2х11).

Благодарение на изброените дотук неща, Shimano твърдят, че са направили най-стабилната си до момента скоростна система, работеща чудесно и без допълнителни обтягащи/стабилизиращи водачи за веригата. За мен обаче най-интересното в тази скоростна система е новият преден дерайльор!

Ако до момента според конструкцията си предните дерайльори се деляха на такива с горно и долно люлеене, то сега вече има нов тип – със странично! Ако се опитам да го обясня по лаишки начин, ставният механизъм, който премества клетката на дерайльора, се движи в същата равнина като нея, за разлика от досегашните два вида, където, образно казано, механизмът извършваше вертикално движение, а клетката хоризонтално. Цялостната конструкция на новия компонент е съобразена изцяло с новото поколение планински велосипеди – с по-големи колела, с по-дебели гуми, с огромното разнообразие от форми на рамките. Дерайльорът е много по-компактен откъм гумата, което освобождава с 15 мм повече място спрямо досегашния – това не е никак малко, когато може да се ползва за по-къси стойки на веригата или по-големи гуми! Освен това новата конструкция прави превключването още по-ефективно, а предполага и много по-оптимален път за жилото, с по-малко извивки, тъй като то вече влиза от предната страна, а не откъм гумата. Всичко това и още много детайли са онагледени в следния видеоклип:

При командите няма изненади, по-скоро дребни подобрения. Shimano твърдят, че са ги направили още по-ергономични, а лостчетата им вече са с релефна повърхност за още по-добър контакт дори в кал и влажни условия. Командите са с директно действие, могат да правят по няколко превключвания и освобождаващото лостче е с двупосочно действие – все технологии, които отдавна са „на въоръжение“ в групата XTR.

В комплект с тях вървят и нови жила с полимерно покритие отвътре – такива се ползват и в шосейната серия Dura-Ace и според производителя намаляват усилието за превключване с 20%.

При спирачките няма някакви революционни технологии, защото т.нар. Ice Technologies за подобрено охлаждане все още остават ненадминати в индустрията. Явно и за самият производител все още е трудно да измисли нещо по-добро, но това не значи, че не се е постарал да ги усъвършенства. Пример за това е новият термоизолационен материал за буталата и за подложките на накладките, благодарение на който температурната устойчивост е повишена с още 10%. Иначе и тук компонентите са разделени на състезателен вариант, който използва магнезиев спирачен апарат и магнезиево спирачно лостче с карбонова ръкохватка за максимално ниско тегло, и т.нар. trail вариант, който е от алуминиева сплав, с повече спирачна сила и с по-добро охлаждане (вкл. заради радиаторите на накладките).

Shimano правят някои сериозни стъпки и в областта на колелата в серията XTR. На първо място, те се предлагат само в размери 27.5 и 29. На второ място (може би по-важно) – за направата на каплите са използвани въглеродни нишки. Те обаче не са изцяло карбонови – Shimano наричат технологията си карбоново ламиниране, тъй като тя е комбинация от слоеве въглеродни нишки и алуминиева сплав, с което се постига по-достъпна цена (спрямо изцяло карбонови капли), по-ниско тегло (спрямо алуминиеви) и по-добър контакт между гумата и каплата (особено важно при безкамерни гуми). И тук се очакват поне три модела – един състезателен (с 20 мм вътрешна широчина), един за all mountain (24 мм широчина) и един за тубуларни гуми, който ще е само в размер 29″. Всички готови колела ще имат по 28 спици, а главините също са по-леки.

В серията има и нови SPD педала и да, познахте, единият модел е с ХС насоченост, а другият е с допълнителна платформа за по-технични и агресивни спускания при ендуро/all mountain.

Това са в общи линии по-важните неща. Могат да се добавят и още детайли за отделните компоненти, но пожелаваме на всеки да може да си ги купи и да ги разгледа сам. 😉

Ето и допълнителни снимки на компонентите:

{gallery}products_news/2014/products-news-2014_shimano-xtr-2014-2015_pics{/gallery}

http://www.shimano.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>