Vaude Tracer 20

Продуктите на Vaude са на българския пазар от около година, но на европейския този германски производител се е доказал отдавна. Затова ни бе меко казано приятно да пробваме една от техните All Mountain раници, предоставена ни от Веломания, които са вносители на марката у нас.

Продукт:

Технически напълно екипирана All Mountain раница подходяща за екскурзии с планински велосипед.

Система на окачване Ergo Vent: Гърбът на раницата осигурява отличен контакт с тялото и помага за равномерно разпределяне на натоварването върху гръбначния Ви стълб. Дизайна на раницата осигурява оптимална свобода на движенията Ви и стабилност. Интегрираните алуминиеви подпори, намиращи се в задната част на раницата могат да бъдат индивидуално нагласени за постигане на възможно най-голям комфорт и по-малко напрежение върху гърба. Задната част на раницата следва извивките на гръбначния Ви стълб и създава вентилационен канал, който увеличава нивото на проветрение и комфорт.

Система за донапасване Ergo Fit: Тя Ви позволява комфортно и постепенно да регулирате позицията на колана за кръста. Това осигурява оптимална ергономичност и най-удобно разпределяне на товара.

Специални отделения за инструменти, система за хидратиране, слънчеви очила. Преден външен джоб. Два странични мрежести джоба.
Меки и комфортни презрамки. Лесно регулируем колан за кръста със странични меки профили и джоб. Осигурява по-голяма сигурност и комфорт. Пристягане с ремък за гърдите.
Дъждобран, който се съхранява в долната част на раницата
Странични пристягащи ремъци.
Възможност за удобно прикрепяне на каска към раницата чрез специално разработена система за тази цел.
Възможност за прикрепяне на стоп към раницата, за да сте по-лесно забележими през късните часове на денонощието. Светлоотразителни елементи.
Ципове YKK.
Материал: полиестер + полиуретан 600 D
Обем: 20 литра. Размери: 49 x 29 x 18 см
Цветове: черна, зелено / жълто

Тегло:

1490 г (по данни на производителя трябва да е 1360 г)

Цена: 189 лв. (без резервоар)
Продължителност на ползването: 5 месеца / 1000 км
Продуктът е ползван съвместно с: Каска Bell Variant, наколенки 661 Race, мех за вода Deuter Source 3 литра
Други модификации на продукта:

Линията Tracer включва още 3 модела с различна вместимост – 12, 16 и 28 литра

Макар че горното описание, предоставено от производителя, е доста подробно, може да се каже още много за модела Tracer 20. Противно на обичайната подредба обаче, този път ще започна от цената, тъй като при споменаването й повечето хора обикновено реагират с подсвирване или друг възглас, изразяващ мнение от типа „Хмм, не е никак ниска!“. Така е, спор няма. Всъщност Tracer 20 е една от най-скъпите байк раници на Vaude, предлагани на българския пазар. И като се има предвид, че в последните години цените и на други производители постепенно нарастват, една от най-скъпите няма как да е евтина. Все пак, ако погледнете и другите раници на марката, ще видите, че цените им са сходни с конкурентни продукти на други марки, а при Tracer 20 основната причина за по-високата стойност са множеството технологии и функции, които ще изброя в следващите редове.

Може би най-отличителното при този модел е регулируемата система за гърба и колана за кръста. Тя е проектирана с идеята за правилно разпределение на тежестта, напасване към ръста и тялото на различните колоездачи, комфорт и проветривост. Състои се от няколко елемента, някои от които имат собствени търговски наименования. Така например разположението на меките мрежести панели се нарича Ergo Vent – те са два, вертикално разположени и между тях се образува канал, по който влагата, изпаряваща се от тялото, да излиза настрани  и нагоре.

Регулируемият колан за кръста пък се нарича Ergo Fit. Чрез него ефективно се увеличава или намалява височината на раницата, така че да бъде съобразена с размера на гърба на ползвателя. Системата се състои от две пластмасови зъбни ленти, прикрепени чрез тънка метална шина към мекия и широк колан за кръста. Покрай шината от вътрешността на раницата излиза и едно въженце, което е свързано с две катарами, които блокират или отпускат зъбните ленти. За да изтеглите колана надолу или да го избутате навътре, трябва първо да опънете въжето с примката и да го задържите. При скъсяване на гърба нещата стават лесно, тъй като посоката на движение на въжето и колана е различна. При удължаване на гърба обаче трябва хем да дърпате примката навън, хем и колана в същата посока – това упражнение в началото ми бе малко по-трудно и се налагаше освен двете си ръце да включа и един крак, с който да застопоря раницата. Като се има предвид, че подобен реглаж ще се прави сравнително рядко, това не е проблем, но се оказа, че все пак има начин и само с ръце – видях го в един видеоклип в сайта на Vaude – най-добре е и вие да го погледнете, ако смятате по-често да регулирате гърба на раницата: http://www.youtube.com/watch?v=HExph2545kY&feature=player_embedded . Свързващата пластина между колана и зъбните ленти дори е разграфена на различни размери (S, M и L), макар че системата позволява изключително фина настройка – на практика до около 2-3 мм, колкото е разстоянието между зъбците.

За моя гръб най-удобен се оказа размер S, както и очаквах. Меките панели са изключително комфортни, както и самият колан и презрамките, които са тънки, но въпреки това не се впиват в тялото дори когато раницата е с тегло 8-10 кг. Като ергономия раницата определено е една от най-удобните и стабилно стоящи сред пробваните от мен, дори и когато съм слязъл от колелото. Единственият малък недостатък е, че въпреки системата Ergo Vent, гърбът ми се изпотяваше малко повече, отколкото с някои ХС раници, тъй като при Tracer 20 площта, която контактува с тялото е сравнително голяма. Ако търсите максимална проветривост, в каталога на Vaude има и модели, които използват гръб, който е изцяло отделен от тялото чрез мрежа и рамка (системата се нарича Aeroflex).

За комфортното прилягане на раницата към гърба на колоездача се грижи и един специален панел, подобен на скара от алуминиеви профили, която е оформена с две извивки, така че да следва линията на гръбначния стълб. Той придава и допълнителна коравина на раницата, така че да не се деформира, когато я напълните с багаж.

Всички тези метални елементи обаче се отразяват на теглото, което по мои измервания е 1490 грама (производителят посочва стойност, която е със 130 г по-ниска). Ако я сравняваме с ХС раници, разликата не е малка. Затова според мен, въпреки съвсем приличния си обем и товароносимост, Tracer 20 е най-подходяща като раница за еднодневни и средно-дълги преходи, защото ако карате по цял ден или дори дни наред с много багаж, всеки грам върху тялото придобива значение.

За регулируемите презрамки и гръдния ремък едва ли има смисъл да споменавам – те са стандарт при съвременните раници и продуктът на Vaude в никакъв случай не е по-назад от останалите.

Освен регулируемият и стабилен гръб, друга отличителна черта на Tracer 20 е възможността за закрепване на защитна екипировка. Именно това е едно от нещата, които я характеризират като All Mountain продукт. Наколенки и налакатнъци се слагат най-удобно отстрани чрез двете пристягащи каишки долу и двата ремъка на предния панел, който е предназначен да приюти каската. Той образува открит джоб и е предназначен за ХС/АМ каски (половинки), но със същия успех може да се ползва и за окачване на каска с подбрадник (двата ремъка се прокарват от отвора за главата през отвора за лицето и по този начин шлемът увисва на подбрадника).

Между другото, споменатият джоб за каската може да се ползва и за доста други неща (например връхна дреха или дори плик с храна), ако по някаква причина не ви достига мястото във вътрешните отделения. От външната му страна са разположени и част от светлоотразителните елементи, както и малък панел за закачане на задна светлина, каквато Vaude предлага като допълнителен аксесоар. Тъй като това е най-външната част на раницата, контактуваща най-често със земята, панелът за каската е направен с оребряване и омекотяване, така че хем да не се плъзга лесно, хем да предпазва всичко, което покрива. Това е само едно от нещата, които показват забележителното внимание към детайлите, с което е направена раницата.

Друг подобен елемент е дъждобранът, който се помещава в джоб на дъното на раницата. Забележително е колко мисъл е вложена дори в него, макар че за много производители е достатъчно просто да го има. Vaude обаче са се постарали да го направят максимално функционален и удобен. Той се закача чрез малка кукичка към вътрешността на джоба, което позволява бързото му и лесно сваляне, когато трябва да го изперете. Ластикът за пристягане е нещо задължително и налично при всички производители, но тук са добавени и специални отвори, през които да прокарате колана за кръста. По този начин дъждобранът обгръща стегнато раницата от всички страни, без да си пречи с колана и осигурявайки свободен достъп до намиращия се на него джоб и до каишите за пристягане около кръста. Разбира се, дъждобранът също има светлоотразителни елементи и халка за прикрепяне на задна светлина, както и ярък цвят, а в долния му край са добавени два малки отвора за проветрение и оттичане на влагата, ако такава все пак успее да проникне под него.

Като стана дума за колана на кръста, освен че е регулиреум спрямо ръста на колоездача (споменатата горе система Ergo Fit), той е много удобен и за пристягане, тъй като то се извъшва чрез издърпване на ремъците отвън навътре. Както вече споменах, от едната му страна има доста голям джоб с цип, в който се събра дори GPS апаратът ми, или пък малък фотоапарат, малък портфейл или нещо друго, което искате да ви е подръка.

Вече няколко пъти стана дума за обема на раницата. 20 литра не са никак малко и са достатъчни за всичко, което е необходимо за еднодневен излет в планината, а при по-компактна и лека екипировка дори и за 2-3 дневен. Същевременно, благодарение на пристягащите каиши, раницата може да добие съвсем компактен вид, когато не е пълна.

Обемът всъщност не е единственото важно нещо – за много хора неговото разпределение има дори по-голямо значение. Tracer 20 е от раниците, които предлагат множество джобове и отделения за различните аксесоари, принадлежности и екипировка. Нещо повече – платът, използван във вътрешността на раницата, е тип „шушляк“ и изглежда ако не водонепромокаем, то поне водоотблъскващ, така че като се добави и защитата на дъждобрана, водата би изпитала наистина големи затруднения при достигането до багажа.

Най-отзад, откъм гърба, е разположен широк плосък джоб, предназначен за резервоара. Оттам се осъществява и достъпа (в случай, че ви е необходим) до системата за регулиране на гърба на раницата и до панела с алуминиевата рамка. Това отделение е достатъчно голямо, за да сложите още доста неща покрай резервоара с вода, но имайте предвид, че ако напълните него, ще притиснете основния товарен отсек, така че аз лично се ограничавах до енергийни вафли и туристически карти.

Следващ по ред, намиращ се по средата, е основният джоб за багаж. Той е с правоъгълна форма, разширяващ се в горната част, дълбок и еднообемен. Тук държах аптечката, дрехите, храната, като при нужда успявах да събера дори големия фотоапарат (DSLR) с чантичката му.

Най-отпред е разположено отделението за аксесоари и дреболии – то се отваря широко напред и открива път към няколко малки джоба, два от които с ципове, които да ви помогнат да организирате добре всички онези неща като инструменти, резервна гума, батерии, портфейл, челник/фарче и други, които ползвате често. Тук е и ключодържателят.

Отстрани има два мрежести джоба с пристягащи каиши, които също могат да приютят доста неща, ако не носите наколенки, които иначе лягат именно върху тях.

Най-отгоре пък, върху капака на раницата, е специализираният джоб за чувствителни към надраскване вещи – телефон, очила и др. подобни. Той е с меко покритие, като едновременно предпазва предметите в него и осигурява бърз, лесен и независим достъп до тях.

Платът, който е използван за външната част на Tracer 20, изглежда доста здрав и устойчив на протриване. Не съм се опитвал целенасочено да я „измъчвам“ в тази насока, но не съм я и пазил при провиране и каране из шубраци или при оставяне на земята. Засега, след като я изпрах, раницата изглежда като нова, без никакви видими следи от употреба.

Единственото, което не успях да изпробвам лично, е резервоарът за вода. Той се купува отделно, а аз имах мех на Deuter и реално нямах нужда от още един. Тук е мястото да повторя, че джобът за резервоара е доста дълбок и широк, така че без проблем може да се ползва с всеки мех, който съм виждал на пазара. Този на Deuter беше „като у дома си“, защото хидратиращите системи на двете марки всъщност са доста сходни. Макар и не от личен опит, имам отлични впечатления от меха на Vaude покрай един приятел – той ми е споделял, че е изключително доволен от него. Пълненето става отгоре, вътрешните стени на маркуча и резервоара са с антибактериално покритие, а мундщукът освен автоматично затварящата се клапа има и допълнителна, ръчна, която напълно прекъсва възможността за нежелано прокапване/протичане.

Заключение: Аз лично останах искрено впечатлен от многофункционалността, удобството и регулируемостта на Tracer 20. Вниманието към детайлите е забележително! Организацията на отделенията ми хареса, както и възможността за прикрепяне на защитна екипировка. Вярно е, че всичко това идва за сметка на малко по-високи тегло и цена, но за мен високото технологично ниво на продукта оправдава „изоставането“ по тези два показателя. Ако Tracer 20 не беше оборудван с подобен регулируем гръб, и цената, и теглото щяха да са доста по-ниски, но системата Ergo Fit осигурява най-доброто ниво на напасване към тялото, което съм виждал до момента и мисля, че хората с по-висок ръст биха оценили нейните предимства.

+

Регулируема система за гърба/кръстния колан, позволяваща фина настройка спрямо ръста на колоездача.

Изключително удобен и стабилен гръб на раницата.

Възможност за закрепване на каска с подбрадник и защитна екипировка.

Добра организация на багажа, множество джобове с различно предназначение.

Множество „невидими с просто око“, но полезни детайли.

Качествени материали и изпълнение.

Сравнително високо тегло.

Въпреки системата за проветрение, гърбът на раницата не е „най-дишащият“, който съм пробвал.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>