WTB Silverado Pro

По отношение на седалките за планинско колоездене WTB е марка с над 20 годишна история. Даже мога да споделя, че в личен план това бе една от първите МТБ марки, с които се срещнах чрез реклами или статии в някои МТБ списания преди 16-17 години. Спомням си, че още тогава моделите им се отличаваха с характерна форма, включваща понижение в областта между задната част и носа на седалката, което има за цел да намали натиска върху слабините и да осигури по този начин повече комфорт. С развитието на технологиите и материалите седалките на WTB се сдобиха и с т.нар. Love Channel, както и с олекотени релси и други усъвършенствани елементи, но много от тях и днес напомнят повече или по-малко онези първообрази, които помня. Най-важното обаче е, че засега отзивите, с които разполагам от различни хора, показват, че това са едни доста удобни седалки.


Разбира се, подобно обобщение винаги е опасно, когато говорим за продукт, където индивидуалните анатомични особености и субективни предпочитания/изисквания играят ключова роля. Няма как то да важи за всеки, но изпреварвайки основното изложение ще кажа, че Silverado e втората седалка на WTB, която ми пасва доста добре. Първата, която съм пробвал, е Rocket V, като съм я карал най-вече като част от окомплектовката на тестови велосипеди. Макар впечатленията ми от нея да не са пълни, те са много добри по отношение на комфорта (и не само), а други хора, които са карали покрай мен въпросните велосипеди, също останаха много доволни от нея. Затова ми беше най-малкото любопитно да пробвам и втори продукт на марката, като вносителят избра да започнем със Silverado – седалка с много универсално предназначение, като цяло от по-висок клас и с по-спортна насоченост, без обаче да е изцяло състезателна.

Продукт: Седалка WTB Silverado
Ni-Cro релси
Microfiber покритие, Flex-Tuned основа, DNA омекотяване, Love Channel
Размер: 135х280 мм
Тегло: 263 грама
Цена: 109 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 200 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Dragomir F7, кол за седалка Kind Shock с регулируема височина
Други модификации на модела/продукта: Silverado се предлага също и във варианти с титанови или карбонови релси.

Общи характеристики

Друго уточнение, което искам да направя, преди да споделя впечатленията си, е относно пробваната от мен седалка, сравнена с продукта в сайта на WTB. Може би за 2015 г. моделът е бил обновен, защото не само външно изглежда по-различно, но и като размери е малко по-къса и малко по-тясна от „моята“. Говорим за милиметри, но все пак обръщам внимание. Посоченото в сайта тегло също е по-ниско, докато посоченото в таблицата горе е измерено от мен с електронната везна. Впрочем 263 грама е добро тегло за седалка в този ценови клас и позволява да спестим 50-100 грама спрямо по-евтините базови седалки с цени до 50 лв. Ако искате още по-ниско тегло, вариантите с титанови или карбонови релси го осигуряват, но те няма да се харесат толкова на портфейла ви, така че за мен версията Pro e с най-добро съотношение между цена и тегло.

И така, да преминем към описанието и основните характеристики на седалката. На пръв поглед Silverado изглежда по-компактна и къса заради сравнително широката средна част, но в действителност размерите ѝ са напълно съотносими към тези на други седалки, които съм карал. Затова не е учудващо, че Silverado ми пасна добре и като дължина, и като широчина. Понижението в средата (гледана отстрани), за което споменах, придава на седалката по-мека и извита форма, а каналът с недвусмисленото име Love Cahnnel (любовен канал) има за цел да премахне натиска върху чувствителните зони на слабините. Седалката е твърда на пипане, което отговаря на спортното ѝ предназначение, но не е съвсем като дъска, т.е. при натиск с пръст може да се усети известно поддаване. Пълнежът е с DNA пяна, за която WTB казват, че е по-плътна и лека, а покритието е от някаква изкуствена кожа, която за периода на пробата не показа сериозни признаци на износване. Полезен детайл са двата странични панела от устойчив на протриване плат, които предпазват тези контактни точки от скъсване при допиране до стени, транспортиране или падане.

Ако погледнем седалката от долната страна, ще видим на три места отвори/специални разрези в пластмасовата основа, които също имат за цел да я направят по-податлива в тези точки и да намалят по този начин натиска върху чувствителни зони от тялото на колоездача. WTB наричат тези детайли комфортни зони и при Silverado Pro те са три – една в средната част на носа и две в задната част. Между другото, самата полимерна основа на седалката е обозначена като Flex-Tuned, което означава, че е по-корава и твърда от конструкцията на седалките за любители, но по-еластична и податлива от състезателните седалки, които на много хора биха изглеждали като продукти за мазохисти.

Релсите с надпис Ni-Cro са от олекотена стоманена сплав, съдържаща хром и никел като важни елементи за постигане на здравина и ниско тегло.

Впечатления при каране

Вече го казах, но ще повторя – като форма и пропорции Silverado ми бе удобна още от първото сядане. По-голямата широчина в преходната средна част от седалището към носа не ми пречеше по никакъв начин. Твърдостта ѝ е нещо, което се усеща веднага, но повечето редовни колоездачи са свикнали и търсят точно това усещане.

Седалката позволява лесно движение във всички направления и в това отношение ми бе много удобна при спусканията. Както стана ясно, дължината ѝ е съвсем стандартна, така че носът осигуряваше достатъчно място за промяна на тежестта и при стръмни изкачвания.

Ключовият въпрос при всяка седалка, разбира се, е свързан с комфорта, като може да се раздели на два подвъпроса:
1. Създава ли напрежение/натиск в слабините при по-продължително каране?
2. Предизвиква ли неудобство за задните части на колоездача?

Първият въпрос за мен винаги е бил по-важен и в това отношение Silverado ми пасна изключително добре. Независимо дали ставаше дума за кратки карания с лека раница, за средно дълги карания с тежка раница или за интензивно каране в рамките на ендуро състезание, тази седалка на WTB бе много щадяща за слабините ми – почти не съм усещал изтръпвания и дискомфорт, освен при едно тягостно  асфалтово изкачване с тежка раница на гърба. Така че по тази точка Silverado определено се нарежда сред фаворитите ми.

На втория въпрос мога да отговоря така: при по-кратки карания (до 20-25 км) седалката бе доста удобна и твърдостта ѝ дори ми харесваше. При по-дълги карания (30+ км), особено и с по-тежка раница, в края на деня започвах да усещам дискомфорт и някакво напрежение в мускулите около задните части. То си е нормално, ако човек кара от дъжд на вятър, но дори и при редовно каране се появяваше, така че в това отношение може би има нещо във формата, което не пасна съвсем на тялото ми.

Трябва обаче да отбележа още нещо – колът, на който беше монтирана седалката, не позволява фин реглаж на наклона ѝ, което в комбинация с дългоходов велосипед пречи да се постигне идеален за всички ситуации наклон. Така че неудобството за задника ми при по-дълги карания е твърде вероятно да се дължи и на това. Може би ще имам случай скоро да я пробвам и на твърдак и тогава може да допълня статията с още впечатления.

Заключение:

Silverado Pro е спортна седалка, попадаща в златната среда по отношение на характеристики като тегло, цена, удобство и качество. Всички тези неща са комбинирани в нея по най-добрия начин, но вай-важен за мен си остава комфортът за слабините и точно в това отношение този модел потвърди впечатленията ми от други продукти на марката. Вярно е, че при по-дълги карания задните ми части малко недоволстваха, но мисля, че заслуга за това има и не особено фината настройка на наклона, която има колът ми за седалка. Златно правило е, че седалка се избира с реална проба и че няма такава, която да е идеална за всеки, но мисля, че Silverado е от продуктите, които биха били удобни за широк кръг от хора и по-специално за тези, които са свикнали с твърди седалки, но не искат да стигат до крайности, включително и по отношение на цената. Впрочем, ако се съди по актуалната цена в сайта на производителя (90 щатски долара), на българския пазар Silverado Pro с е направо изгодна сделка!

+

Много е удобна за слабините, натискът в тази област е минимален, дори при по-тежка раница.

Добро съотношение между цена, тегло и качество.

Универсална приложимост.

При мен в края на дълги карания се появяваше напрежение/неудобство в задните части. 

За контакти:
Инвърт ООД
тел. 0885657882
http://breakpointshop.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>